Westerwolde

Wandelen in Westerwolde

Westerwolde, een streek in Oost-Groningen. Waarschijnlijk bij velen van jullie totaal onbekend. Maar wel een streek wat zeker de moeite van het ontdekken waard is. Westerwolde kenmerkt zich door prachtige natuurgebieden met schitterende beekdalen en is bij uitstek het wandelgebied van het noorden.

Ondanks dat het voor ons nog geen 20 minuutjes met de auto is, komen we er niet vaak. Afgelopen zondag vonden we het dus de hoogste tijd om er weer eens op ontdekking te gaan. Doel: een mooie wandeling door het prachtige natuurgebied. In de streek Westerwolde zijn maar liefst 34 wandelroutes uitgezet, variërend van 3 tot 15 km. De meeste routes voeren je gewoon dwars door het landschap en over de weilanden van de boeren. Goede maar vooral ook waterdichte schoenen zijn dan ook een pre!

Route 21: Rijsdam, Jipsinghuizen, 8,5 km

Westerwolde

Enigszins willekeurig koos vriendlief voor deze route. Vol goede moed gingen we dan ook weg richting Jipsinghuizen waar onze tocht zou beginnen. Het parkeren van de auto was nog wel een dingetje maar uiteindelijk hebben we de auto maar gewoon bij een bedrijf gestald. Daarna was het een kwestie van ‘de lanen op, de paden in’. Het eerste deel was vrij goed begaanbaar. Hoewel ik de natuur eigenlijk op haar mooist vind in de herfst vanwege die prachtige herfstkleuren, was het ook nu volop genieten. Vooral als je onverwachts een vennetje ontdekt.

Westerwolde Jipsinghuizen

Niet veel later kwamen we midden op onze route een kudde koeien tegen. Ik vind deze beesten super en kan het dan ook nooit laten om ze te fotograferen. Toch ben ik er tegelijkertijd ook wat angstig voor en blijf ik altijd op gepaste afstand. Het blijven tenslotte beesten en je weet nooit hoe ze kunnen reageren.

Een stukje Zweden op het platteland van Groningen

Jipsinghuizen Westerwolde

In zekere zin lijken Groningen en Zweden wel wat op elkaar. Ook in onze provincie tref je nog gebieden aan waar het ontzettend rustig wonen is. Westerwolde is zo’n streek. Landelijk met genoeg voorzieningen in de directe omgeving maar toch het gevoel dat je compleet afgesloten bent van de bewoonde wereld. Dat gevoel hadden we ook sterk in Zweden, hoewel daar de voorzieningen gezien de afstand dan veel verder weg lagen.

Het is soms even zoeken hoe de route loopt

Westerwolde

We zijn nogal gewend om gekleurde bordjes te volgen maar zo werkt het tegenwoordig niet helemaal meer. Blijkt… Gewapend met de route op mijn mobiel proberen we onze weg door de weilanden te volgen. Het is duidelijk dat het geen wandelroute is waar veel mensen gebruik van maken, althans er is absoluut geen sprake van gebaande paden. Toch heeft het wel wat om zo door de weilanden te ‘stampen’ en je een weg te banen door het hoge gras.

Westerwolde

Nog meer koeien maar deze keer gelukkig op een veilige afstand

Voor veel mensen is de rust en de ruimte die je hier in het hoge noorden volop aantreft, misschien teveel van het goede. Ook ik vervloek het regelmatig en mis dan het wat meer ‘stadse’ leven. Toch zou ik ook zeker niet in de drukte kunnen leven. De natuur met al zijn pracht en praal geeft mij de nodige rust in het koppie. Ook blijf ik me elk seizoen weer verbazen over al dat moois dat de natuur ons continu voorschotelt.

Westerwolde

Ruiten Aa Kanaal en een verlaten bunker

sluizen in Westerwolde

Voor het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog was de Ruiten Aa Kanaal een belangrijke vaarroute voor de beroepsvaart. De scheepvaart ondersteunde zo de ontginning van de veen- en heidegebieden van Westerwolde. Na de Tweede Wereldoorlog veranderde dit en werd het zelfs afgesloten voor de scheepvaart. Om het toerisme in de omgeving van Westerwolde nieuw leven in te blazen werd in de jaren ’80 van de vorige eeuw het kanaal weer opengesteld voor de recreatieve vaart. Het kanaal werd voorzien van diverse zelfbedieningsluizen- en bruggen.

Bunker Jipsinghuizen

De directe nabijheid van Duitsland zorgde natuurlijk vooral tijdens de Tweede Wereldoorlog voor de nodige strijd. Verdedigingslinies werden overal langs de grens opgesteld. De meesten daarvan zijn vrijwel direct na afloop van de oorlog afgebroken. Een enkeling, zoals deze bunker, zijn bewaard gebleven. De bunker is niet meer in tact en is ook niet open voor publiek. Toch blijft het bijzonder om zoiets ineens te zien opduiken tijdens je wandeling…

Nieuwsgierig geworden naar dit mooi stukje Nederland?

Op de website van Westerwolde vind je nog meer informatie maar ook wat er zoal in deze streek te doen is. Ik moet zeggen, het is een vrij actieve streek waar volop evenementen plaatsvinden en wat zich steeds meer gaat ontpoppen als het wandelgebied van het Noorden door onder meer ook speciale wandelweekenden te organiseren.

10 comments

 1. Helena

  Dank je wel! Wij houden ook zeker van dit soort routes, dus wie weet (al is het hier vandaan eerst even een stukje rijden :-))

  Beantwoorden

 2. Morgaine

  Dat ziet er heel mooi uit daar, zelf ben ik er niet geweest, mijn opa, oma, moeder en dochter wel, in de buurt dan… Ooit. Als ik in de buurt ben, ik hou er ook wel van namelijk 😀

  X

  Beantwoorden

  1. Wanda

   Kom gerust langs!

   Beantwoorden

 3. Rondreis Belgie

  De ardennen is een verademing. Even ontsnappen aan de dagelijkse hektick en dat slechts op een aantal uur rijden van Nederland!

  Beantwoorden

 4. Sanne

  Prachtige wandeling zo te zien en te lezen. Mooie foto’s heb je er gemaakt. Prachtig landschap is het zeker. 🙂

  Beantwoorden

 5. Flavie

  Mooie wandeling, doet mij verlangen naar een wandelingetje 🙂

  Beantwoorden

 6. Saskia

  Oh wat een prachtige natuur bij deze wandeling… ^^

  Wandelen kan zo heerlijk en rustgevend zijn!

  Beantwoorden

 7. Narelle | wegvanhetnoorden.nl

  Wat een prachtig gebied. Wij zijn opgegroeid in het Oldambt, maar hebben Westerwolde eigenlijk nooit goed bekeken… wordt toch eens tijd zo te zien 😉

  Beantwoorden

  1. Wanda

   Opgegroeid in Oldambt? Ook een hele mooie streek in de provincie Grunn!

   Beantwoorden

 8. Sabine

  Mooie wandeling! Ik ben natuurlijk helemaal weg van die koeien haha

  Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.