Zweden

Het verhaal achter de foto van de brievenbussen

Soms maak je foto’s en dan spreekt het beeld voor zich. Een prachtige gebouw of een mooi landschap. Verdere uitleg is dan totaal overbodig. Soms maak je ook foto’s die typerend zijn voor een bepaalde situatie of juist jou zelf veel zeggen maar die zonder de nodige toelichting een ander helemaal niks zegt. Dit is zo’n foto, een foto van een rijtje brievenbussen. Waar en waarom heb ik deze foto gemaakt? En vooral waarom staan deze brievenbussen daar zo?

Zweden

Deze foto maakte ik in juni toen we op vakantie waren in Smäland in het zuiden van Zweden. Op onze tweede dag besloten we de omgeving te gaan verkennen. Op de kaart hadden we gezien dat er vlakbij een soort van een schiereiland zou zijn en volgens onze bronnen zou daar een geweldig goed visrestaurant moeten zitten. Dat visrestaurant hebben we echter nooit gevonden. Dat bleek uiteindelijk op een totaal andere schiereiland te zitten. Iets met een lettertje verkeerd…

Maar terug naar de brievenbussen…

Al rondrijdend op dit schiereiland waar ik de naam van ben vergeten, zagen we regelmatig her en der opeens een brievenbus opduiken. Een brievenbus aan de kant van de weg maar niet direct daarachter een huis. Een vreemde gewaarwording. Een brievenbus betekent normaal dat er toch ook een woning moet zijn. Waarom zou je er anders een brievenbus plaatsen? Nieuwsgierig als we zijn, gingen we natuurlijk verder op onderzoek uit. Gewoon de verharde weg verlaten en kijken waar de onverharde weg ons zou brengen.

In the middle of nowhere

Uiteindelijk kwamen we dan inderdaad bij een huis terecht. Al vrij snel hadden we de logica hierachter door. De huizen staan echt in niemandsland en als postbode kost het je gewoon ontzettend veel tijd om elk huis afzonderlijk bij langs te gaan. Een stuk eenvoudiger om dan je brievenbus voor bij de weg te plaatsen. De postbode doet zijn ding en vervolgt zijn route.

Op een gegeven moment kwamen we op dit schiereiland terecht op een soort van wat we hier een woonwijk zouden noemen. Ook hier stonden de brievenbussen gebroederlijk naast elkaar opgesteld aan het begin van de weg. In alle soorten en maten en gewoon lekker door elkaar heen.

Gedurende onze hele vakantie kwamen we dit verschijnsel regelmatig tegen. Vandaar dat het voor ons typerend is voor Zweden.

 

10 comments

 1. CarpeDiem

  Ziet er gezellig uit zo al die verschillende brievenbussen naast elkaar 😉

  Beantwoorden

 2. Saskia Hollebee

  Oh wat grappig al die brievenbussen op een rijtje. Ziet er nog gezellig uit ook! (en functioneel voor de postbode 😉 )

  Beantwoorden

 3. Koen

  Mooi verhaal bij de foto. Het is trouwens niet een Zweeds verschijnsel. In veel meer (plattelands) gebieden in de wereld staan de brievenbussen (gezamenlijk) aan de weg, zodat ze goed bereikbaar zijn voor de postbode – zeker in de winter (sneeuw). Ik wou dat het ook zo werkte waar wij wonen (Matola Rio in Mozambique). Hier helemaal geen brievenbussen. Niets. Onmogelijk om gewone post te ontvangen. Eén keer per maand komt een jongen van het waterleiding-bedrijf de rekening afgeven bij de poort. Verder niets. En als er dan toch iets moet opgestuurd worden rest enkel DHL en soortgelijke koeriersbedrijven. Erg duur.

  Beantwoorden

  1. Wanda

   Wij waren het nog niet eerder tegen gekomen, behalve in Zweden dus.

   Beantwoorden

 4. Sabine

  Wat leuk! Handig bedacht ook 🙂 En ziet er nog gezellig uit ook met al die kleurtjes tegen de groene bomen.

  Beantwoorden

 5. Morgaine

  En dit is absoluut de meest logische verklaring gezien rijtjeshuizen daar wat lastiger zijn zo hier en daar, hahahahaha Post ophalen kan dus al een goede loop zijn voor de bewoners aldaar dus cardio is elke dag gedaan.

  Mooi!

  X

  Beantwoorden

 6. Zo simpel is dan geluk

  Super goed bedacht, haha. Ik heb het ook nog nooit gezien.

  Beantwoorden

 7. Mrs. T.

  We zijn net terug uit Frankrijk en we hebben hier ook regelmatig een boel brievenbussen bij elkaar gezien. Maar niet zoveel als er hier op de foto staan.

  Beantwoorden

 8. Marcella

  Dit soort rijtjes heb ik ook gespot in Amerika & Nieuw-Zeeland. Bijzonder hé! 😉

  Beantwoorden

 9. Flavie

  Zo grappig om te zien… wel goed gezien van hen!

  Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.