Utah Beach foto

Het verhaal achter de foto… (2)

Vorige maand plaatste ik de eerste foto in deze reeks en ik vond het nu wel tijd worden voor een vervolg in deze nog vrij nieuwe rubriek. Benieuwd naar het verhaal achter bovenstaande foto? Lees dan lekker verder!

Vorig jaar juni gingen we dan eindelijk op vakantie naar Normandië. Niet alleen werden we aangenaam verrast door de prachtige natuur, maar ook stond deze vakantie natuurlijk grotendeels in het teken van het bezoeken van die plekken die voor de bevrijding van Europa een belangrijke rol hebben gespeeld.

Een bezoek aan de invasiestranden mocht dan ook niet ontbreken.

Bovengenoemde foto heb ik gemaakt op Utah Beach, één van de stranden waar de geallieerden op D-day aan land zijn gekomen om zo de Duitsers terug te dringen en langzaam maar zeker Europa te bevrijden. Onnodig te vermelden natuurlijk dat er bij deze strijd veel soldaten zijn gesneuveld, zowel aan de kant van de geallieerden als ook aan de Duitse kant.

Om deze dappere strijders aan de geallieerde zijde te eren, heeft de Franse regering besloten om delen van wegen te vernoemen naar een gevallen soldaat. Daartoe zijn er her en der van dit soort herdenkingsmonumentjes geplaatst met daarop vermeld de naam, de sterfdatum en het bataljon waartoe de soldaat behoorde.

Ik was in ieder geval wel aardig onder de indruk van deze monumentjes, het voelde alsof het op de één of andere manier dichterbij kwam dan als ik gewoon een reeks met namen op een bord had zien staan.

9 comments

 1. Sabine

  Interessant! Ik herken dat gevoel wel, als je ergens bent met zo een geschiedenis..

  Beantwoorden

 2. Morgaine

  Ik heb dat ook vaak zo…. de velden met witte kruisen als ik dat zie bijv. Dan krijg ik vaak gewoon kippenvel, zelfs als het 30 graden is, dan doet het iets….

  X

  Beantwoorden

 3. Yvonne

  Dit soort plekken vind ik altijd zo bijzonder, daar is zoveel gebeurd, dat kun je jezelf haast niet voorstellen. Mooie foto ook!

  Beantwoorden

  1. Wanda

   Je kunt je er inderdaad geen voorstelling van maken wat voor strijd er heeft plaatsgevonden en toch, zo’n plek doet gewoon iets met je.

   Beantwoorden

 4. ~ Inge ~

  Wij zijn met de kinderen een aantal jaren geleden naar Normandië geweest, we waren er stil van….alleen maar witte kruizen, ontelbaar! En die serene rust….. de kinderen (en ook wij) waren onder de indruk en hebben het er nog over!

  Beantwoorden

 5. Insoon

  Nooit geweten van die bordjes… inderdaad best indrukwekkend!

  Beantwoorden

 6. Ferry & Jacqueline

  Eigenlijk nooit geweten zo bordje. Het was daar erg leuk om te weten hoe en wat. Mooie foto.
  Daar zijn wij nooit geweest.
  Fijne avond.

  Beantwoorden

 7. Marcella

  Bijzondere plek, Utah beach. Ik heb ook een aantal foto’s van bordjes daar gemaakt. Leuk insteek om het verhaal achter de foto te vertellen!

  Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.