Lillesjön

De Vakantievragen Tag – Zweden

Vorig jaar introduceerde Marcella de Vakantievragen Tag en vulde ik hem in vanwege onze trip naar Normandië. Dit jaar zaten we twee weken in Zweden en hoewel ik daar al redelijk uitgebreid over heb geschreven, zijn er natuurlijk altijd nog onbeantwoorde vragen! Hoogste tijd dus om de Vakantievragen Tag weer in te vullen!

Heb je alles gezien wat je wilde zien?

Helaas niet. We waren van plan om ook een dagje naar Stockholm te gaan maar vanwege de afstand is het er niet van gekomen. Zowel vanuit Zuid-Zweden als later vanuit Midden-Zweden was het zo’n 300 km heen en 300 km terug. Beetje veel van het goede. Natuurlijk hebben we overwogen om dan een hotel te boeken in Stockholm maar ook dan hadden we deze afstand moeten overbruggen. Achteraf gezien hadden we onze vakantie iets anders moeten plannen. Probleem was alleen dat de periode van verhuur van zaterdag tot zaterdag liep en we daardoor niet echt konden uitwijken. Jammer maar zo hebben we natuurlijk nog wel een stad op onze wishlist staan!

Wat is je grootste aanrader?

Aboda Klint Zweden

Lastig, want zoals gezegd heeft Zweden ons zelf niet echt overweldigd. Het landschap is mooi maar is veel van hetzelfde. Wat ik zelf wel een mooi punt vond, was Aboda Klint. De weg ernaar toe is op zich niet zo bijzonder maar eenmaal bij het eindpunt heb je een mooi uitzicht over het landschap en een aantal meren.

Elandenpark Nybro Zweden

Zweden staat natuurlijk ook bekend om zijn wildlife. We hebben vooral in Värmland een paar keer een eland in het wild gezien. Mocht je deze ‘Koning van het Woud’ niet in het wild tegenkomen, bezoek dan zeker ergens een elandenpark. Of ik ze nu echt mooi vind, weet ik niet, maar indrukwekkend zijn ze zeker!

Eksjö

Nog een leuk uitstapje waar we zelf helaas te weinig tijd voor hadden, is het houtenstadje Eksjö. Op doorreis naar Värmland zijn we hier eventjes gestopt. Helaas hadden we pech met het weer maar ondanks dat is het echt een ontzettend pittoresk stadje.

En wat raad je juist af?

Värmland

Hoewel Zweden het land is van de natuur, zijn de wandelroutes weinig tot slecht onderhouden. Ga zeker niet zomaar ergens aan de wandel. De kans dat je verdwaalt is behoorlijk groot. Bij de plaatselijke VVV zijn boekjes met wandelroutes te verkrijgen maar ook dit geeft geen garantie dat je een leuke wandelroute kunt gaan lopen. Veel routes zijn ooit uitgezet maar totaal niet onderhouden. Dus mocht je er aan beginnen, ga dan zeker goed voorbereid op pad. Neem voldoende water en eten mee, maar ook een zaklantaarn en mes zijn geen overbodige luxe. Je weet tenslotte nooit of je nog ergens een boompje moet omhakken om je weg te kunnen vervolgen!

Wat is je favoriete vakantiefoto?

Hoewel ik voor mijn doen een stuk minder foto’s heb gemaakt dan anders. Slechts zo’n 700 is het toch nog wel lastig kiezen. Ga ik voor de foto met een bootje bij een meer of wordt het toch de foto met de reflectie van de wolken in het water? Of wellicht het uitzicht vanaf Aboda Klint? Ik kies toch voor de foto met een bootje. Simpelweg omdat ik deze op dag 2 maakte en toen nog enigszins onder de indruk van Zweden was. Ik had graag gezien dat ik tijdens het vervolg van onze vakantie dit gevoel had vast kunnen houden. Dat is helaas niet gebeurd, juist het tegenoverstelde gebeurde. Het gevoel dat hoewel het een mooi rustig land is, dat het geen land is wat echt bij ons past. Vandaar dat ik toch voor de foto van dag 2 ga. Omdat het voor mij symbool staat wat ik eigenlijk van Zweden had verwacht maar uiteindelijk niet helemaal zo heb gekregen.

Lillesjön

 

Wat heeft het meeste indruk gemaakt?

Het klinkt heel gek maar ik was vooral heel erg onder de indruk van de rust van het land. Hoewel het ons vaak te rustig was, had het zeker ook zo zijn charme. Niet alleen het land maar ook de Zweden zelf ademen 100% rust uit. In heel hun doen en laten blijven ze rustig en je hebt nooit het gevoel dat ze zich echt ergens druk om maken. Eigenlijk best wel een verademing na het gejaagde leventje hier.

Ook het feit dat het ’s avonds om 23.00 uur nog gewoon licht is, beviel ons prima. Waar ik normaal zodra het donker word, zowat in de slaapstand ga, was ik nu zowat 20 uur wakker en fit. De dagen waren daardoor ook ontzettend lang. Heel bijzonder om naar bed te gaan terwijl het amper schemert en niet eens moe te zijn. Dat is echt wel iets wat ik hier mis. De keerzijde hiervan is wel dat het straks vanaf oktober ’s middags om een uurtje of 3 in Zweden al schemert. Dat zou zeker niks voor mij zijn!

Wat is je mooiste souvenir?

Normaal kom ik altijd met een kalender thuis. Eentje van de streek waar we zijn geweest zodat ik een jaar later nog lekker kan nagenieten van al het moois dat we hebben gezien. Hoe zeer we dit jaar ook hebben gekeken voor een kalender, het is helaas niet gelukt. Tenzij ik er eentje van het Koninklijk Huis had gewild of van allerlei streken waar we niet zijn geweest. Zweden staat bekend om zijn glaswerk en keramiek maar het viel bij ons niet echt in de smaak. Wat we wel mooi vonden, viel weer buiten ons budget. Dus nee, we zijn met lege handen thuisgekomen.

Wil je de Vakantievragen Tag overnemen?

Dat mag natuurlijk altijd! Laat je dit dan wel even weten? Ook wel zo aardig om even Marcella te noemen, tenslotte heeft zij deze Tag in het leven geroepen!

 

 

14 comments

 1. Sabine

  Leuk! Deze staat bij mij al ingepland voor na Hongkong 😀

  Beantwoorden

  1. Wanda

   Oh, dat is toch ook al binnenkort? Ben benieuwd!

   Beantwoorden

 2. Morgaine

  Wat de kalender betreft, zeg ik, zelf maken van je eigen foto’s dan, bij de Hema of zo? Dat kan tegenwoordig toch overal, misschien nog leuker ook omdat je je eigen foto’s gebruikt 😀

  Die foto met bootje, wauw, ja perfecte keuze, dat maakt zeker voor dat moment even indruk 😀

  X

  Beantwoorden

  1. Wanda

   Het gekke is dat ik altijd wel een bureaukalender maak met mijn eigen foto’s maar voor de keuken koop ik altijd eentje. Tic of niet?

   Beantwoorden

   1. Morgaine

    whahahaha neuh, we hebben allemaal wel een tik, al ga ik zelf bijna niet de grens over, maar ik vraag mijn ouders altijd, mits gelovig land of vol legenden, of ze een godin voor mij mee willen nemen, ja dat kan ook Maria zijn of de zwarte Madonna, maar die laatste heb ik zelf gekocht toen in Montserrat 😉 En hier in Nederland koop ik er dus ZERO, hahahaha

    Tic of nie? 😛

    X

    Beantwoorden

 3. Falderie

  Leuke foto’s! Zweden lijkt me echt een prachtig land om eens te ontdekken.

  Toffe tag ook, misschien neem ik die een van de dagen wel eens over!

  Beantwoorden

  1. Wanda

   Zweden is zeker een mooi land, toch heeft het ons niet overweldigt wat ik echt wel had verwacht. Wij hebben Zweden in ieder geval met gemengde gevoelens verlaten.

   Beantwoorden

 4. Marcella

  Superleuk dat je mijn tag hebt ingevuld! Supermooie foto’s van Zweden!

  Beantwoorden

  1. Wanda

   Het zijn ook gewoon super leuke vragen!

   Beantwoorden

 5. Ferry & Jacqueline

  Prachtig foto’s uit zweden. Wat heb je leuke vragen ingevuld. Ga gewoon zo door met fotograferen. Doei..

  Beantwoorden

 6. Flavie

  Jammer dat de wandelpaden niet onderhouden worden.
  Heel mooie foto’s!

  Beantwoorden

 7. Stéphanie

  Leuk artikel! Ik vind elanden wel mooi, en indrukwekkend. Ik hoop ze in Oost Canada ook te spotten. Van rust, ruimte en natuur kan ik juist nooit genoeg krijgen. Maar ik ben nog nooit in Zweden geweest dus ik heb geen geen idee hoe het mij zou bevallen daar. Een boom omhakken omdat het wandelpad niet wordt onderhouden, ik moest hier wel even om lachen! 🙂

  Beantwoorden

 8. Wanda

  Ik ben ooit in 1998 in Canada geweest, in British Columbia en Alberta. Ook daar reed je soms uren rond zonder mensen te zien maar daar was juist de natuur zo overweldigend mooi en dat had ik dus absoluut niet bij Zweden.

  Beantwoorden

 9. Rondreis Zweden

  Zweden lijkt mij een prachtige reisbestemming. Na het zien van de fotos in je blog ben ik zeker van plan om een bezoekje te brengen aan dit land!

  Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.