Top 5 Vakantie-ergernissen!

Natuurlijk ben je tijdens je vakantie extreem ontspannen en leef je gewoon lekker per dag en laat je alles maar lekker op je afkomen maar soms… ja, inderdaad, ook tijdens een overheerlijke vakantie kunnen er zomaar ineens dingen zijn die je extreem weten te ergeren! Benieuwd wat mijn vakantie-ergernissen zijn?

1. Bevolking die niet de moeite wil doen om je enigszins tegemoet te willen komen in het Duits en/of Engels!

Okay, nu heb ik het geluk dat ik nog wel een aardig woordje Frans, Spaans en zelfs Italiaans versta maar toch… soms snap ik werkelijk waar niet waarom mensen die in de toeristische sector werkzaam zijn, niet wat beter geschoold zijn in het spreken van hun talen. Neem nu bv Tsjechië… jaren geleden waren we daar op vakantie en besloten we in Harrachov de kabelbaan naar boven te pakken om vervolgens lopend weer naar beneden te gaan, nou, werkelijk waar, alsof de Duitse Führer ons de weg wees hoor! Geen woordje Duits in de zin van gehen Sie links oder Rechts maar gewoon een gestrekte vinger! Zelfde gold trouwens voor een restaurant in Han (België), nog steeds snappen we niet waarom we daar geen eten konden krijgen! Ik maar proberen in mijn beste schoolfrans maar verder dan mais non, mais qui kwamen we niet…

DSCN1475
Tja, dan dus maar via de piste naar beneden! Dit overkwam ons in Harrochov in Tsjechië… (september 2007)

2. Het weer!

Natuurlijk valt er altijd wat te mopperen over het weer, is het niet te warm, dan is het wel weer te nat en te koud. Maar juist in de vakantie bepaalt het natuurlijk voor een groot deel wel hoe je je vakantie beleefd, ja toch? Maar goed, in juni 2011 kozen we het Comomeer in Italië als onze vakantiebestemming en dat was dus bepaald niet zo’n succes! 2 weken lang 25 graden maar echt waar, slechts 2 dagen dat we geen regen hebben gehad! En met regen bedoel ik dan echt flinke onweersbuien en blank staande straten! Kortom, sindsdien heb ik toch een beetje een soort van haat/liefde verhouding met dit land!

IMG_3925
Nou, daar zit je dan… Comomeer/Italië (juni 2011)

3. Onduidelijke bewegwijzering!

Niks zo irritant dat je ergens lekker relax aan de wandel bent en dan opeens niet weet welke kant je op moet. Zijn er dan van die vervelende lui geweest die dat ene bewuste bordje hebben weggehaald of heeft de plaatselijke VVV gewoon iets verzaakt? Geen idee, feit is wel dat we hierdoor al wel een aantal keren flink wat hebben moeten afzien en dat met name ik dan heel wat heb afgemopperd. Zelfs kreten als ‘laat mij hier maar zitten’ zijn mij dan zeker niet vreemd!

IMG_1108
Chagerijnigheid meets vermoeidheid, en hier waren we nog niet eens halverwege! Uiteindelijk 4 uur gedaald om nog net op tijd de laatste lift naar beneden te pakken en op tijd in parkeergarage, wat we toen duidelijk nog niet beseften! Gardameer, Italië (juni 2010)

4. Tolwegen in met name Frankrijk!

Werkelijk waar je zou dit land haast links laten liggen ware het niet dat het zoveel moois te bieden heeft! Iedere keer weer is het voor ons een kwestie van zo goedkoop mogelijk door dit land naar plek van bestemming zien te komen en verbazen we ons er ronduit over dat ze zulke abnormale prijzen durven te vragen voor wegen die inmiddels wel al tig keer zijn betaald! Dan toch liever het tolsysteem zoals bv in Oostenrijk en Zwitserland het geval is, gewoon een 10-dagen of jaarkaart voor relatief weinig zodat je tenminste weet wat de bijkomstige kosten zijn en je niet voor dit soort fratsen komt te staan. Nog los van het feit dat je bij aankomst bij die tolpoortjes ook nog eens het juiste poortje moet zien te kiezen in alle hectiek!

5. Drukte!

Zo blij dat we altijd in het voorjaar vakantie hebben! Echt, als ik in het hoogseizoen op vakantie moest, had ik echt een groot probleem! Ik moest er werkelijk waar niet aan denken dat ik hutje mutje op een camping zat en met jan en alleman woorden moest wisselen uit beleefdheid. Of wat te denken dat je nergens een parkeerplek kunt vinden of een tafeltje voor 2 op een terrasje aan het water of dat je bij een bezienswaardigheid bent terwijl je ondertussen denkt dat je de oversteek naar Japan hebt gemaakt. Nee, zelfs in het voorjaar in de relatieve rust kan ik me er al aan ergeren als ik niet fatsoenlijk foto’s kan maken zonder allerlei stoorzenders in beeld te krijgen of wat te denken van die ene vakantie aan de Cote d’Azur waarbij onze overbuurvrouw ons steevast elke ochtend begroette met de woorden “Bonjour, ca va?” Heel vriendelijk allemaal hoor maar soms zou ik net zo lief dat ene hutje op de hei willen boeken!

IMG_1869
In zo’n middeleeuws dorpje als Peratallada aan de Costa Brava moet je er toch niet aan denken dat er allerlei toeristen gekleed in de meest uiteenlopende toeristische kledij op je foto verschijnen? (juni 2013)

En hoe staat het met jullie ergernissen tijdens de vakantie? Helemaal nergens last van of toch wel?

14 comments

 1. Morgaine

  De wegen zou ik niet zo weten, de laatste keer was ik met het vliegtuig, lol.

  Wat wel, ja het weer inderdaad, ga je naar Spanje en dan is het nog koud en nat, of dat men inderdaad geen engels of duits spreekt waar veel toeristen komen, was in parijs ook zo, echt erg…

  X

  Beantwoorden

 2. natasjaslifestyle

  Wij gaan al jaren naar Italië naar Toscane. Heerlijk eten en goed weer. Mijn eerste vakantie met mijn lief brachten we ook door aan het Como meer. Dat dus nooit meer. Net zo’n ervaring als wat jij hebt gehad. En daarvoor ga ik niet op vakantie. Leuk stuk trouwens!

  Beantwoorden

 3. Helena

  Natuurlijk loop ook ik tegen deze dingen aan, maar ja, dat hoort er nou eenmaal een beetje bij…denk ik. Inmiddels aardig geleerd los te laten en toch te genieten, want daar heb je tenslotte vakantie voor 🙂

  Beantwoorden

 4. Sammie

  Oh vind het ook zo irritant als mensen weigeren een beetje engels te praten om je te helpen en regen op vakantie.. Ugh..

  Beantwoorden

 5. Sabine

  Leuk stuk! Zelf vind ik het juist altijd leuk om me aan te passen aan een land en de cultuur te leren kennen. Dat maakt meteen je vakantie een stuk leuker. Sommige dingen zijn anders en inderdaad soms vervelend (zoals inderdaad de weigering om ook maar een beetje Engels proberen te spreken en soms het weer), maar het hoort ook bij een land. Als mensen naar Colombia komen zeg ik altijd: leer een beetje Spaans. Engels kunnen ze gewoon niet. Is niet iets om me aan te ergeren, het is nu eenmaal zo. Om het land en de bevolking echt goed te leren kenen heb je wat kennis van de taal nodig. Wij Nederlanders zitten ander in elkaar, leren Engels bijna vanaf de geboorte. Als vanzelf gaan we over in het Engels als er een toerist aan het stuntelen is. Maar niet overal is dat zo en dat is ook prima. Eigenlijk is mijn grootste ergernis juist de toerist zelf haha. Bijvoorbeeld die keer dat ik op een terras van een Grieks restaurant zat en een groep Duitse toeristen gewoon broodjes worst uit hun tas haalden 😉

  Beantwoorden

 6. Gerda Esser

  3 komt mij heel bekent voor , daar erger ik me ook zo aan
  5 ik vind het ook niet leuk als het te druk is
  Wanda ik wens jou alvast een heel fijn weekend

  Liefs Gerda

  Beantwoorden

 7. Esmeralda

  Hahahahha door reden 1 heb ik zo’n hekel aan alle Franse mensen 😛

  Beantwoorden

 8. Mrs. T.

  Ik vind vakantie vooral een reden om me niet te ergeren. Nergens aan.

  Beantwoorden

 9. gidsjoris

  Wij proberen ons ook nergens aan te ergeren. Mocht het toch gebeuren, dan doen we er iets aan: tegenslagen ombouwen in opportuniteiten, of snel vergeten en aan iets anders denken.
  Meestal likt het wel.
  Groetjes

  Beantwoorden

 10. Flavie

  Oh nee, de foto in Italië / regen… echt zo jammer hé!
  Drukte is ook niks voor ons… ppfff daar word ik zenuwachtig van!

  Beantwoorden

 11. Serena

  A-sociale toeristen en schreeuwende kinderen. Over het algemeen ga ik op vakantie voor mijn rust en dan kan ik er niet tegen als er mensen om me heen lopen te krakelen…

  Beantwoorden

 12. LJ

  Walen zijn heel stug in hun talen zelfs in de toeristische sector, die spreken Frans en verder niks. Vooroordeel misschien maar ook al heel dikwijls aan den lijve ondervonden. Idem voor Fransen – behalve in Normandië! Nog nergens zoveel Engels gehoord buiten US e.d. als daar 🙂 Zelf zijn wij als Vlamingen gewend om ons overal aan te passen… Duits, Frans, Engels, als het moet Italiaans of Spaans, we kunnen ’t wel uitgelegd krijgen…. zo zijn we opgevoed hé, met het feit dat Nederlands op wereldvlak een minderheidstaal is en we ons dus overal moeten aanpassen….
  Puntje drie ook zoooo herkenbaar, van ’t weekend nog lopen vloeken op de GR-tekens die gewoon verdwenen waren, en met enkel een wegbeschrijving is het dan wel ff zoeken om weer op de juiste weg te geraken!
  En 5 ja! Ja… Hekel aan toeristenhordes ook al ben ik zelf toerist 😉

  Beantwoorden

 13. beineffableblog

  Hahaha… ik heb een hekel aan mensen die klagen en dan met name over het weer. Ik backpack en reis op een andere manier dan de vakantie ganger. Ik zal nooit klagen over het weer, zelfs niet als ik een typhoon vast zit (voor 5 dagen). Het is zoals het is. Maar toen ik dus zo vast zat en omringd werd door huizen waarbij de daken er van af waren gevlogen (in Vietnam) en mensen geen elektriciteit hadden, was er een Nederlands stel. Die klaagde dat ze geen airco op de kamer hadden. Serieus, ik kon ze wel schieten! Dat vond ik het toppunt van onbeschoftheid. We zaten in een wijk waar het leek alsof er net oorlog was gevoerd en dan maak je je druk om de airco? Nee, dat kon er bij mij niet.

  Beantwoorden

 14. herma westerdiep

  De tolwegen zijn inderdaad een grote ergernis. Vooral als men beslist om 4 van de 6 poorten te sluiten en alle rijen in elkaar moeten voegen. Toeteren naar elkaar en tijden staan te wachten in de hitte. Wil je een keer contant betalen, doet de automaat het niet. Grrr …. Gewoon vignetten verkopen, net als in Zwitserland en Oostenrijk.

  Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: