Leeuwarden

Toerist in eigen land: een dagje Leeuwarden

Toerist spelen, meestal iets wat we in het buitenland doen maar natuurlijk zijn er ook genoeg mooie plekken te ontdekken in eigen land. Toch blijft het er steeds bij. Ondanks dat ik mij elk jaar weer voorneem om meer op ontdekking te gaan in mijn eigen land. Treinkaartjes met korting zijn dan ook een ideaal middel hiervoor! Een mooi excuus om het in eigen land te zoeken.

Leeuwarden

Onlangs hadden we zulke treinkaartjes van de Hema maar qua bestemming waren we het nog niet over uit. Zouden we een dagje Amsterdam gaan doen of bij goed weer even naar de kust? Of misschien wel Haarlem of Leiden? Feit is dat het vanuit het noorden dan best wel een lange treinreis zou gaan worden. Zonde van je dag natuurlijk. Dus zochten we het dichter bij huis. En zo kon het dus gebeuren dat we een tijdje geleden een dagje cultuur gingen snuiven in Leeuwarden!

Op de site van MooiLeeuwarden had ik de nodige tips verzameld, zodat we in ieder geval een soort van planning hadden.

1e stop: Het Fries Museum

Fries Museum

In het Fries Museum vind je diverse tentoonstellingen zodat je een goed beeld krijgt van Friesland en zijn inwoners. Zo is er momenteel een expositie over het leven van dubbelspion, Mata Hari, wat zeker de moeite waard is.

Fries Museum

Maar ook leer je alles over het ontstaan van de Friese terpen en hoe een woonkamer er vroeger uit zag in bijvoorbeeld Hindeloopen.

Fries Museum

2e Stop: Het Fries Verzetsmuseum

Beide musea zijn in hetzelfde pand gevestigd en zijn op een zogenaamde combikaart te bezoeken. In dit museum kom je alles te weten hoe de Friese bevolking de oorlogstijd heeft meegemaakt. Het zijn aangrijpende verhalen, vooral die van de Friese hongerkinderen die tijdens de oorlog naar het platteland werden gestuurd om daar enigszins op krachten te kunnen komen.

Fries Verzetsmuseum

Een stadswandeling door een rustig Leeuwarden

Ondanks dat het koopzondag is, is het ontzettend rustig in de Friese Hoofdstad. Veel winkels zijn nog dicht ondanks dat het middaguur is aangebroken. Het is sowieso erg rustig in de stad. Her en der zitten wat mensen op de diverse terrasjes maar veel levendigheid is er bepaald niet. Terwijl ik altijd denk dat zo’n grote stad the place to be is op een zondag maar dat gaat dus zeker niet op voor Leeuwarden. Althans niet toen wij er waren.

Leeuwarden

We slenteren wat langs het water waar het mogelijk zou moeten zijn om met een rondvaartboot een tochtje te kunnen maken.

Leeuwarden

Wat in ieder geval in het oog springt, zijn de mooie panden en dito geveltjes. Echt mooi om te zien. Wat dat betreft heeft Friesland zeker een rijk verleden.

Leeuwarden

We ploffen vervolgens neer bij Grandcafé De Walrus. Ook deze had ik al gespot op de site van MooiLeeuwarden maar doordat ik het adres niet had genoteerd, was het nog even zoeken.

Lunch De Walrus Leeuwarden

Uiteindelijk nemen we nog even een kijkje bij De Blokhuispoort. Tot 2007 deed dit complex dienst als Huis van Bewaring en ook in het Fries Verzetsmuseum wordt hier uitgebreid aandacht aan besteed. Vooral vanwege één van de meest opzienbarende ontsnappingen uit haar geschiedenis, namelijk de overval door het Fries Verzet waarbij maar liefst 51 verzetsmensen werden bevrijd zonder dat er een schot werd gelost.

De Blokhuispoort Leeuwarden

Tegenwoordig doet het complex dienst als een cultureel bedrijvencentrum waar nu zo’n 130 ondernemers samenwerken om de mooiste producten en diensten te kunnen leveren.

Was ik nu onder de indruk van Leeuwarden of niet?

Nou, heel eerlijk, het viel me eigenlijk een beetje tegen. Natuurlijk, er zijn ontzettend veel mooie pandjes en steegjes te ontdekken maar toch viel de stad in zijn geheel een beetje tegen. Misschien waren onze verwachtingen te hoog of zijn we wat dat betreft verwend met een stad als Groningen in de buurt. Leeuwarden was op deze koopzondag nagenoeg uitgestorven, het was bijna te vergelijken met Veendam waar de helft van de winkels ook bij een koopzondag gesloten blijft waardoor de mensen wegblijven. Ook kwam de stad op ons over als best wel smerig. Misschien hadden we gewoon de pech en was er zaterdagavond flink gefeest in de stad en was de rotzooi nog niet opgeruimd want echt schoon kwam het bepaald niet op ons over.

Ondanks dat Leeuwarden ons bepaald niet heeft overweldigd, is het zeker voor herhaling vatbaar om eens vaker in eigen land de toerist te gaan spelen.

Zou jij je eigen woonplaats aanraden?

6 comments

 1. Saskia

  Leuk dat je dit in eigen stad hebt gedaan! Mijn woonplaats is zeker aan te raden… Erg mooi, oude gebouwen en veel cultuur die je kan zien/proeven/voelen… Ik hou ervan om lekker rond te lopen en soms ook nieuwe dingen te ontdekken in een stad waar ik al 28 jaar woon… (gaat wel even wennen worden, over een aantal maanden naar een geheel nieuwe plaats)

  Beantwoorden

 2. Koen

  Leeuwarden, ik heb er bijna vier jaar op school gezeten (HBO) en ruim zes jaar gewerkt. Dan kijk je zelden met toeristen-ogen naar je eigen stad. Als er familie op bezoek kwam wandelden we altijd langs de Oldehove (en soms naar boven). De Prinsentuin en museum Het Princessehof stonden dan ook vaak op het programma. Maar je hebt gelijk … op zondag lijkt Ljouwert wel uitgestorven. Saai – ondanks de duizenden studenten … die waarschijnlijk voor het weekend weer even naar huis zijn gegaan.

  Beantwoorden

 3. Sabine

  Leeuwarden, nog zo een stad waar ik nooit geweest ben 🙂 Ondanks dat het je tegenviel ziet het er toch wel schattig uit. Misschien door de regen dat er weinig mensen waren? Ik zou mijn eigen woonplaats, Bogotá, zeker aanraden! Superleuke stad voor een aantal dagen om je onder te dompelen in het stadsleven in Colombia.

  Beantwoorden

  1. Wanda

   Wie weet boek ik ooit een ticket! Dan huur ik jou in als mijn gids!

   Beantwoorden

 4. Ferry & Jacqueline

  Wij nemen korting treintjes. Dan kun je ook ver reizen. Dat gebruiken wij altijd. Wij hebben geen auto.
  Daar zijn wij ook nooit geweest. Prachtig al die foto’s om te zien. Museum is ook heel leuk om kijken. Eten ziet erg lekker uit. Slenteren door de straten lopen houden wij ook zo van. Dan komen ook dingen tegen. Dat heb je bij ons ook gezien. Maar nu is het anders in Deventer bij ons. Er komen nog meer.

  Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.