Toe aan vakantie? Doe de check!

Okay, het gros is al met vakantie en het andere deel kan zowat aftellen maar betekent het ook dat je echt toe bent aan vakantie? Op nu.nl staat een checklist waarmee jij zo weet of je ook echt toe bent aan vakantie! Ik vulde hem, in het kader van komkommertijd, ook maar eventjes in!

Werk
Op werk zijn de verschijnselen vaak als eerste zichtbaar. Elke opdracht of vertraging voelt als teveel, en je kunt minder verdragen van je collega’s. Als iemand alleen voor zichzelf koffie gaat halen, raak je al geïrriteerd. Je projecten rond je af met een modus die erop is ingesteld dat het (voorlopige) einde in zicht is. Dit straalt weinig ambitie uit, tijd om op te laden.

Mijn ervaring: telt het ook als je na 15.00 uur gewoon het gevoel hebt wel klaar te zijn met je werkdag? Tot aan de middagpauze kan ik me nog wel opladen maar daarna… moet bekennen dat er dan nog maar weinig uit mijn handen komt en dat ik elke dag gewoon snak naar het moment waarop ik mijn telefoon op out of office mag zetten!

DSC00565
Op het strand van Les Pieux… (Normandië / juni 2015)

Prikkelbaar
Ook in de privésfeer ben je prikkelbaar. De kleinste dingen irriteren je, die een energiek persoon normaal gesproken prima kan handelen. Je toegeeflijkheid raakt uitgeput, het kost je moeite om je flexibel op te stellen, en vooral je partner heeft het zwaar te verduren. Tijd voor quality time met elkaar in een relaxte omgeving.

Mijn ervaring: misschien moet ik dit even voorleggen aan vriendlief… maar goed, heb zelf niet het idee dat ik prikkelbaarder ben dan anders maar dat neemt niet weg dat ik heus wel weet dat ik tijdens onze vakantie in Normandië een stuk relaxter was dan nu thuis het geval is. Hier moet ik weer van alles en blijft er, in mijn ogen, te weinig tijd over voor mijn eigen dingen én vooral het feit dat ik niet alle dagen baas ben over mijn eigen invulling van de dag vreet weleens vaak aan me…

DSC00706
De kust van Normandië… (juni 2015)

Eten
Een opvallend verschijnsel waaruit blijkt dat je aan vakantie toe bent, is als je geen inspiratie hebt om te koken. Routine en verveling slaan toe in je eetpatroon, wat de behoefte vergroot om dit te doorbreken. Inspiratie hiervoor doe je het beste op in een ander land, waar authentieke gerechten vaak kenmerkend zijn voor een cultuur. En die heerlijke smaken neem je na je vakantie mee naar huis.

Mijn ervaring: Ja, duidelijk, ik ben toe aan vakantie! Vanavond maar weer eens een patatje bij onze Chinese patatboer gehaald, zo geen zin in koken en met het warme weer van morgen vrees ik dat het morgen ook niet echt een culinair hoogstandje zal gaan worden. Ook vind ik het inderdaad moeilijk om elke week weer de nodige variatie op tafel te zetten dus neem ik vaker mijn toevlucht tot de geijkte witlofsalade of de pasta arrabiata. Simpel & lekker maar wel steeds hetzelfde…

DSC00743
Onderweg op het schiereiland Cotentin… (Normandië / juni 2015)

Energie
Je energie niveau is op een laag pitje beland. Je werkt hard, en naast je sport, hobby’s en sociale contacten blijft er weinig vrije tijd over. Je zou willen dat je extra uren had om te slapen. Bij voorkeur tijdens een siësta op het strand. Na een paar uurtjes bijtanken heb je weer genoeg energie om ondernemend te zijn, en zo voel je je al snel als herboren.

Mijn ervaring: Ja, ja en nog eens ja! Energielevel is op zijn dieptepunt, ik werk (hard… tja, wat is hard he…), sporten (eh, na Normandië nog niet weer in de sportschool geweest maar ook te warm geweest, toch?), hobby’s… ja, wil niks liever dan lekker lezen, fotograferen en bloggen en ja, app me een slag in de rondte met jan en alleman dus inderdaad veel te weinig vrije tijd en als ’s ochtends de wekker rinkelt dan ben ik bij lange na nog niet zo ver. Duidelijk toe aan vakantie!

DSC00642
Koeien op de Route des Caps… (Normandië / juni 2015)

Zon
De zomer is aangebroken, maar jij zit de hele dag binnen. En je wilt zo graag naar buiten! Naast frisse lucht, vang je daar vooral warmte en licht van de zon, wat een direct positief effect heeft op je humeur. De weekenden compenseren dit gebrek aan vitamine D niet voldoende. Je kijkt uit naar een wekenlange happy-boost, waarin je natuurlijke gelukshormoon wordt gevoed door de zon.

Mijn ervaring: oh ja, helemaal op mij van toepassing! Sowieso kan ik er al slecht tegen om verplicht binnen te moeten zitten maar juist nu wil ik gewoon lekker naar buiten, de natuur in, lekker fotograferen en gewoon lekker van de zon genieten in plaats van te zitten steunen en zuchten in een duf kantoorpand waar de rest van de collega’s overduidelijk aan het aftellen is. En ja, dit weekend nog een kort weekendje (slechts 2 ipv 3 dagen) maar daarna eindelijk weer een echt lang weekend, namelijk 4 heerlijke dagen vrij! Zo’n zin in! Nu al!

DSC01158
Zonsondergang op het strand van Les Pieux… (Normandië / juni 2015)

Conclusie: volgens mij kan ik wel alweer op vakantie! Of kamp ik gewoon heel hard met de zogenaamde vakantieblues? Het zal wel een beetje van beiden zijn!

En jij? Toe aan vakantie of helemaal niet en bruis je nog van energie?

28 comments

 1. Sabine

  Hihi leuk stukje 🙂 Ik ben ook wel toe aan vakantie geloof ik. Gelukkig komt er een weekend van 3 dagen aan…

  Beantwoorden

  1. wiebie74

   Dat heb ik normaal ook maar nu helaas dus eventjes niet. Gelukkig volgende week dus 4 dagen vrij!

   Beantwoorden

 2. zomersproetje84

  Precies wat jij al zei als reactie op mijn artikel, dit verklaard een heleboel. Toe aan (nog een) vakantie… Ga snel op arke.nl kijken wanneer ik kan vertrekken 😉

  Beantwoorden

 3. zosaar

  Zonder een test weet ik al dat ik heel erg toe ben aan vakantie! Nog een weekje en dat is het zo ver!

  Beantwoorden

 4. natasjaslifestyle

  Eigenlijk ben ik altijd toe aan vakantie ?

  Beantwoorden

  1. wiebie74

   Dat probleem heb ik ook…

   Beantwoorden

 5. Saskia

  Leuke blog zo. Kan me in veel vinden ondanks dat ik net terug ben van een heerlijke vakantie.

  Beantwoorden

 6. Insoon

  Oh, ik ben ook wel toe aan vakantie hoor! Na de lunch op het werk kak ik ook helemaal in, terwijl ik daar thuis (of op vakantie) niet snel last van heb. Maar thuis kun je lekker je eigen ding doen, buiten zijn en inderdaad het ‘(bijna) alles mag en niks moet gevoel’… heerlijk. Helaas moet ik nog even geduld hebben en me de komende 5 weken nog even door het kantoorleven slepen 😉

  Beantwoorden

  1. wiebie74

   5 weken nog… Pfff, dan heb ik alweer mijn 2e uitstapje erop zitten!

   Beantwoorden

 7. kliefje

  Ik ben (zoals elk jaar) zwáár aan het stranden in het zicht van de haven en moet nog 2 (!) weken. AARRGGH! Btw: Vlam vertoont alle hierboven genoemde kenmerken, ik gelukkig (nog) niet 😉

  Beantwoorden

 8. Falderie

  ik moet de test niet invullen om te weten dat ik nood heb aan vakantie… 🙂

  Beantwoorden

 9. Morgaine

  LOL, mijn laatste echte vakantie was in 2008, en dan nog samen met dochter en ouders, wat denk je zelf, daar heb ik die test niet voor nodig 😉

  X

  Beantwoorden

 10. Gerda Esser

  Wat een leuk logje
  Ik wens jou een heel fijn weekend

  Liefs Gerda

  Beantwoorden

 11. Mrs. T.

  Nog twee weken werken en dan vier weken vakantie!

  Beantwoorden

  1. wiebie74

   4 weken… heerlijk joh!

   Beantwoorden

 12. noeps1

  Bijna alles JA haha, ik ben nodig aan vakantie toe dus .. moet alleen nog heeeeel lang wachten 🙁 Ben al blij dat het zomer reces is begonnen en wij wat rust hebben. Tegen de tijd dat ik op vakantie ga is alles net weer begonnen.
  Oh en koken, hier lekker makkelijk hoor. Dagje pasta, spinazie met zalm, dagje sla met gebakken aardappels, dagje shoarma etc .. echt koken heb ik geen zin in.
  En inkakken, oh vreselijk, die dip na de lunch. Ik ga al niet meer naar buiten want daar is het lekker warm ..

  Beantwoorden

 13. Angelique

  Leuk om te lezen, ik was zeker toe aan vakantie! (Dat zeg ik ook na een weekje werken hoor :P)

  Beantwoorden

 14. Ferry & Jacqueline

  Wat heb je leuk geschreven hoe van jou ervaring is.
  Helaas is onze vakantie bijna voorbij. Wij hadden vier weken vakantie gehad.
  Fijn weekend.

  Beantwoorden

 15. iliveformydreams.com

  Leuk artikel heb je ervan gemaakt. Ik ben ook zó toe aan vakantie… Nog 5.5 week bikkelen en dan… 2.5 week vrij<3 Kan niet wachten

  Beantwoorden

 16. LJ

  Ik ben ook helemaal klaar voor vakantie…. aargh 🙂 Ik kamp de laatste tijd inderdaad met een gebrek aan inspiratie in de keuken, al dacht ik dat dat door de warmte kwam.

  Beantwoorden

 17. Flavie

  Ik was ook helemaal toe aan vakantie… ondertussen hebben we er al een weekje zon op zitten… wat enorm veel deugd deed!

  Beantwoorden

 18. Marcella

  Ik ben nu bijna 7 weken terug uit Canada, maar ik heb alweer veel behoefte om weg te gaan. Onwijs drukke weken gehad op het werk omdat iedereen nog ‘even’ moest afronden voor de vakanties. Een weekje weg in september zou echt heerlijk zijn!

  Beantwoorden

  1. wiebie74

   Zo herkenbaar hoor! Wij zijn ook al bezig voor september…

   Beantwoorden

   1. Marcella

    Wij gaan in september op stedentrip naar Oslo!

    Beantwoorden

    1. wiebie74

     Leuk vooruitzicht! Bij ons vliegt het alle kanten nog op, ligt ook aan mijn schoonvader want hij zou ook mee…

     Beantwoorden

     1. Marcella

      Benieuwd wat het wordt!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: