Smartphone op je werk, ja of nee?

Het valt ons steeds meer op dat medewerkers tijdens werktijd regelmatig met hun smartphone in de weer zijn. Dit is natuurlijk niet de bedoeling, dus probeer het gebruik van je smartphone te beperken tot de daarvoor bestemde pauzes of buiten kantoortijd!

onlineIets van deze strekking stond van de week in de notulen die ik kreeg naar aanleiding van het teamleidersoverleg en ja, in eerste instantie heb ik het gewoon voor kennisgeving aangenomen. Ja, ik moet bekennen dat mijn smartphone gewoon op mijn bureau ligt en dat ik ook weleens spiek of ik nog een appje heb gekregen. Lezen doe ik het dan nog wel want het zou natuurlijk ook best iets belangrijks kunnen zijn maar reageren doe ik normaal gesproken alleen tijdens mijn pauzes. Dus nee, echt aangesproken voelde ik me dan ook niet, vooral omdat ik voor mezelf kan zeggen dat mijn werk hier echt niet van te lijden heeft. In tegendeel zelfs, ik denk dat als ik even 2 tellen iets anders doe dan mijn standaardbezigheden, dat ik daarna weer een stuk geconcentreerder ben om toch die lastige polis op te kunnen maken of dat mailtje van die vervelende klant te kunnen beantwoorden.

Zelfde geldt trouwens voor het even snel checken van bijvoorbeeld een site als nu.nl. Ook al ben ik op mijn werk, ik wil toch wel graag weten wat er in de wereld om me heen gebeurt. En daarbij komt, ik ben een vrouw en sta er dus om bekend dat ik rustig 2 dingen tegelijk kan doen! Het komt natuurlijk regelmatig voor dat je in de wacht staat bij een maatschappij/tussenpersoon of dat een collega je belt om even snel wat te overleggen, in zulke gevallen kan ik rustig even of mijn smartphone of nu.nl checken.

Groot was dan ook mijn verbazing toen ik vanmiddag tijdens de lunch ineens hoorde dat er zelfs gesproken wordt over het opruimen van onze smartphones in de kluisjes en dat je ze dus alleen kunt pakken tijdens je pauzes!

Het spijt me wel maar dat accepteer ik dus echt nevernooitniet! Ik bedoel, ik werk hard tot keihard en snap donders goed dat ik op mijn werk ben om te werken maar kom op zeg, er moet op zijn tijd ook ruimte zijn voor een stukje ontspanning en of dat nu betekent dat je even lekker aan het ouwehoeren bent met je collega’s of even snel checkt of iemand je toevallig een appje heeft gestuurd of dat iemand je belt voor een noodgeval, dat maakt niet uit, feit is dat het er gewoon bij hoort! Natuurlijk moet het niet de spuigaten uitlopen maar me dunkt dat ik prima in staat ben om hier zelf de baas over te zijn! Daarbij komt, ik laat me echt niet als een kleine kleuter behandelen, daar had ik als kleuter al een pesthekel aan, laat staan nu als volwassen vrouw van 41!

Hoe gaan ze op jouw werk daar mee om? Wel of niet toegestaan en zo ja, doe je het dan ook?

30 comments

 1. natasjaslifestyle

  Bij ons is daar geen richtlijn voor. Af en toe kijk ik op mijn telefoon en tot nu toe heb ik daar niets over gehoord. Ik ben trouwens niet de enige. Wat je zegt het is even ontspanning..

  Beantwoorden

 2. Morgaine

  Ik ga eerlijk zijn, ik weet het niet, ik denk ook niet dat ik hier een mening over mag en kan geven, gezien ik al 24 jaar niet echt gewerkt heb, en toen ik nog wel werkte, was de smartphone nog langer niet in zicht. Ik weet dus niet hoe het er tegenwoordig op een werkvloer, welke vloer dan ook aan toegaat.

  MAAR, ik ben dan nog van de ouderwetse werkvloer en het lijkt mij dan, dat het niet meer dan normaal is dat je een privé phone op kunt bergen dan werktijd, hadden we toen ook niet, waarom nu wel dan? Je geeft het al aan, daarom moeilijk voor mij. Als ik nu werk, het werk wat ik NU doe, vrijwilligerswerk ook nog, daar moeten we onze phones ook uitzetten, als de thuisbasis een noodgeval heeft, bellen ze gewoon het werk zelf op, dat ging vroeger toch ook zo? Mijn moeder stond met 2 telefoonnummers aangemeld bij school bijv. met haar kantoor nummer, via de telefoniste dus… of thuis… En ik dacht eigenlijk dat dit nog altijd normaal was, gezien ik dit nu ook moet als ik werk.

  Voor mij dus eigenlijk een heel normaal gegeven, mijn familie en naasten hebben dan ook het nummer van mijn werk voor het geval dat. En eigenlijk heb ik dat bij mijn moeder en vader ook altijd zo gehad, beiden hebben tot voor kort nog gewoon gewerkt en als er iets was, dan belde ik hoofdkantoor, mijn pa had namelijk ook zo ie zo een beroep waarin hij niet zomaar even zijn telefoon op kon nemen, moest ook uit. Dus misschien kijk ik er ook daarom zo tegenaan omdat er voor mij, met de werkenden om mij heen, en naasten, eigenlijk nog altijd zo is.

  X

  Beantwoorden

  1. wiebie74

   Natuurlijk moet het absoluut niet ten koste gaan van je werk, maar verbannen gaat me gewoon te ver. Puur omdat ik voor mezelf wel kan uitmaken of ik teveel mee bezig ben of niet. Dat ben ik dus niet, zal hooguit over een hele dag eens 5 tot 10 minuten zijn. Dat is ook echt max, staat mij gewoon tegen als men mij de wet wil voorschrijven, dat werkt bij mij niet.

   Beantwoorden

   1. Morgaine

    Daarom zei ik al lieve schat 😉 Ik kan hier niet over oordelen, ik ben geen werkvloer meer gewend en waar ik nu zit, is het verplicht, maar goed, zo ie zo heb ik ook niet zo’n phone, en ligt ie negen van de tien x thuis 😉 hahaha

    Beantwoorden

 3. Deborah Hamar

  Bij ons is het gelukkig nog niet aan de orde geweest. Net als internet gebruik. Dat mag, mits het de zaak en het werk niet schaad, gewoon gebruikt worden.
  Ik vergelijk het met de mensen die om het half uur naar buiten gaan om een sigaretje te roken. Die collega’s zijn ruim 20 minuten tot een half uur per dag minder aan het werk. Dat zou dus wel mogen?! Ik rook niet. In mag dus best even mijn mail of telefoon checken in de baas zijn tijd. Zodra ze het roken gaan verbieden bij ons, dan wil ik wel solidair zijn en mijn telefoon bewaren voor mijn pauze.

  Beantwoorden

  1. wiebie74

   Roken wordt bij ons alleen gedaan in de pauzes, dus dat kan ik niet in de strijd gooien. Wel het langdurige wc bezoek van sommige mannen…

   Beantwoorden

 4. misssexandthecity

  Ik kan constant op internet en smartphone, ik heb een bureau voor me alleen en er zijn geen afpraken, noch een aanwezige baas,….:-)

  Beantwoorden

 5. Zo simpel is dan geluk

  Als ik m’n telefoon niet bij me heb liggen mis ik appjes van mijn baas of collega’s, haha. Had ik laatst dus omdat ik alleen in mijn pauze mijn telefoon check. (Doe dat uit mezelf en heb daar totaal geen probleem mee.)
  Ik denk dat zo’n regel vooral is voor de mensen die wel de hele dag door op hun telefoon zitten en je moet een regel dan óf aan iedereen opleggen óf aan niemand. Denk dat ze op je werk dus niet anders kunnen en andere collega’s het nu voor jou hebben verpest.

  Beantwoorden

 6. Insoon

  Goh, mobieltjes in een kluisjes opbergen.. dat vind ik ook wel erg ver gaan hoor! Nu werk ik zelf bij een internetbedrijf en kan dus tussen m’n werkzaamheden even op internet surfen (zoals nu ook even reageren op jouw blog) en ik vind dat wel fijn hoor; eventjes iets anders (ontspanning) tussen alle werkzaamheden door. M’n mobiel ligt gewoon op mijn bureau en als ik een appje krijg, dan kijk en reageer ik wel. Scheelt natuurlijk wel dat ik maar met 1 collega op het werk zit, die daar geen problemen mee heeft én geen baas die alles in de gaten houdt wat zijn medewerkers doen.

  Een fijn weekend!

  Beantwoorden

 7. Serena

  Wij hebben zelfs smartphones van de dienst, dus gewoon toegestaan hoor.
  Stel je voor, verplicht in een kluisje… We zijn toch geen 5 meer?

  Beantwoorden

  1. wiebie74

   Dat is ook precies hoe ik er in sta! Ik ben oud en wijs genoeg om daar zelf over te kunnen beslissen, misschien sommige collega’s niet, maar dan nog vind ik dat geen reden om er collectief iets tegen te moeten doen. Ik zou het zeker niet accepteren en zeker niet aan mee gaan werken!

   Beantwoorden

 8. kliefje

  Bij ons (met 5 mensen) is daar geen afspraak over. Hij ligt op mijn bureau. Mocht er wat zijn met Jill, dan wil ik dat meteen kunnen zien of horen. Tuurlijk doe ik ook wel eens privé op dat ding, tussendoor. Maar wij hebben geen koffiepauzes bijvoorbeeld, te druk. Dus vind ik dat ik best zo nu en dan even een woordje mag leggen op WF 😉

  Beantwoorden

 9. Wildcard

  Véél hangt af van de job die je doet. Op mijn vorige job op een klantendienst waren er vele dames die zelfs tijdens een gesprek een sms’je aan’t beantwoorden waren én na 2 van die waarschuwingen zoals je in’t begin hier zette van je logje, had de Directie besloten dat er géén gsm’s meer mochten aanstaan. Interim werknemers die zich daar ook niet door aangesproken voelden omdat ze toch het air hadden van “wij staan niet op jullie paylist”, deden dan ook maar rustig verder én verschoten hevig toen ze nadien plots niet meer moesten komen werken…

  Beantwoorden

 10. LJ

  In je kluisje, straks moet je ze nog afgeven aan het begin van het lesuur aan de leerkracht hahahahaha, enfin, bij mij ligt mijn gsm ook gewoon onder mijn neus op de bureau en ik geef toe mij leidt het wel erg af als er ineens een lampje gaat flikkeren, ooo wie zou er me een bericht hebben gestuurd? Anderzijds ligt hij meestal bedolven onder een stapel papieren en vergeet ik de helft van de tijd dat hij er ligt. Je kan overdrijven ook natuurlijk, ik kan me voorstellen dat andere mensen/collega’s er misschien veel meer mee bezig zijn en dat het bedrijf dan wel maatregelen moet nemen… Jammer dat je zo ook de mensen straft die er geen misbruik van maken!

  Beantwoorden

 11. Sammie

  Ik vind het ook belachelijk, maar voor sommige mensen zijn dit soort regels blijkbaar nodig omdat die er dus wel misbruik van maken. Ik weet niet eens wat de regels hiervoor precies zijn bij ons op het werk maar het zal een worst wezen. Ik heb mijn phone altijd bij me en als er een bericht binnen komt of een telefoontje beantwoord ik deze ook. Zolang ik iedere dag mijn werk af heb om 5 uur lijkt me dat geen probleem en ik wil altijd bereikbaar zijn.

  Beantwoorden

 12. Mrs. T.

  Bij ons zijn ze heel erg van het flexwerken. Dus thuis aan het werk, en op het werk aan het smartphonen zeg maar. Is dus geen probleem of af en toe een woordje op wordfeud te leggen.

  Beantwoorden

  1. wiebie74

   Nou, spelletjes doe ik zeker niet onder werktijd, hooguit een keer tijdens mijn pauze omdat anders een spel misschien verloopt. Meestal check ik in de pauze hooguit mijn whatapp, IG en mail…

   Beantwoorden

 13. Gerda Esser

  Ik kan er niet over mee praten , want ik werk niet meer
  Wanda Ik wens jou een heel fijn weekend

  Liefs Gerda

  Beantwoorden

 14. gidsjoris

  Ik verschiet daar niet van in het chaotische bedrijfsgebeuren. Die frustraties liggen gelukkig al 16 jaar achter mijn rug.

  Beantwoorden

 15. Esmeralda

  Bij ons zijn niet echt duidelijke regels mbt smartphone/ipad. Op onze pc’s is ingesteld dat er om de 30/45 min een melding komt dat je even een minuut iets anders moet doen. Goed moment om even je telefoon te checken! Ik denk wel dat als ik straks (ik volg nu een interne opleiding) echt keihard aan het werk moet mijn telefoon iets minder ga checken omdat ik dan echt de focus op m’n werk moet leggen.

  Beantwoorden

 16. Sabine

  Ik ben het helemaal met je eens! Hier zijn smartphones op het werk volgens mij de normaalste zaak van de wereld. Ik vind trouwens dat het er meer toe doet welke resultaten je aflevert op je werk. Of je nu midden in de nacht werkt of de hele dag door op je smartphone zit te kijken: als je je werk maar goed doet en afkrijgt. Lijkt me veel belangrijker.

  Beantwoorden

 17. Helena

  Ik moest even glimlachen want bij ons heeft dat 2 jaar geleden heel even gespeeld omdat een collega daar een opmerking over maakte. Ook wij hebben daar (gelukkig) geen richtlijnen voor (hoeven af te spreken). In mijn team is het heel normaal, gaat het niet ten koste van het werk en laten we eerlijk zijn, in deze tijd… je ‘hele leven’ zit tegenwoordig toch in zo’n ding :-). Vooral dus niet al te moeilijk over doen (en als er wel eentje tussenzit die meer op z’n smartphone zit dan op zijn pc, heb je volgens mij met die persoon gewoon een ander gesprek :-)). Wens je een heel goed weekend.

  Beantwoorden

 18. Flavie

  Mijn smartphone ligt op mijne bureau voor mocht ik gebeld worden. Mijn mobiel internet ligt uit, we kunnen via de pc op het internet dus ja…
  Er is wel al eens sprake geweest dat we onze smartphone zouden moeten wegsteken, maar tot nu toe heeft onze baas er nog niks over gezegd.

  Beantwoorden

 19. Mich

  Bij ons ligt bij iedereen de smartphone gewoon op het bureau, ook omdat wij zakelijk gebeld worden op ons mobiel. Ik check regelmatig mijn telefoon om te lezen, reageren doe ik niet altijd maar als het moet of belangrijk is dan doe ik dat gewoon.

  Ik denk dat het gaat om een stukje werkvolwassenheid. Ik weet van mijzelf dat ik keihard werk dus als ik dan even 5 minuten prive wil bezig zijn met mijn telefoon dan vind ik dat prima te verantwoorden. Het is natuurlijk anders als je vervolgens ook je facebook etc helemaal gaat lezen maar als je er verantwoord mee om gaat, waarom niet.

  Ik denk trouwens ook dat als er bij ons een verbod komt dat de hel losbreekt.. 🙂

  Beantwoorden

 20. Lieke

  Ik kijk alleen in mijn pauze.. maarja jk sta ook aan het bed en kan dat natuurlijk niet maken 😉

  Beantwoorden

 21. iliveformydreams.com

  Bij ons op werk is het niet toegestaan. Wel heb ik hem meestal in mijn zak zitten omdat ik het fijn vind te kunnen bellen als ik bijvoorbeeld kinderen van school haal en er is iets.

  Beantwoorden

 22. Falderie

  smartphones in een kluisje stoppen?! dat is werkelijk een belachelijk idee. jullie zijn toch geen kinderen meer en zullen dat soort zaken toch wel zelf kunnen inschatten?!

  Beantwoorden

  1. wiebie74

   Ben ik ook van mening! Mocht het zo ver komen, dan accepteer ik dat echt niet!

   Beantwoorden

 23. noeps1

  Joh .. dat zou niet meer van deze tijd zijn hoor. Ik whatsapp met managers over van alles en nog wat, onder werktijd dan wel he. Dat er iets tussen komt, er iets uitvalt, iemand ziek weg is etc .. Ik heb wel mn geluid uit staan, ik zie de melding wel binnen komen. Maar ook met de meiden en Frans app ik gewoon hoor, moet allemaal kunnen zolang je werk er niet onder te lijden heeft

  Beantwoorden

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: