Castelo de Silves Algarve

Silves in de Algarve, wat kan je er zien en doen?

Wie ooit in de Algarve is geweest, zal ongetwijfeld een bezoek hebben gebracht aan plaatsen als Albufeira, Carvoeiro, Lagos, Portimao of Praia da Rocha. De bekendste badplaatsen aan de Algarve. Vaak blijft het daar bij maar als je de tijd hebt en je wilt iets meer van het binnenland zien, breng dan een bezoek aan Silves!

Silves, ooit de hoofdstad van de Algarve

Gedurende de Moorse overheersing was Silves de hoofdstad van de Algarve. Er werd zelfs gezegd dat haar schoonheid die van Lissabon overtrof. Helaas kan ik zelf die vergelijking niet maken maar wel kan ik beamen dat Silves een ontzettend sfeervol en karakteristiek historisch stadje is. Zoals gezegd was Silves ooit de hoofdstad maar deze status verloor het door de verzanding van de rivier Arade waardoor het economische belang daalde.

Silves ligt in het binnenland van de Algarve en is een half uurtje rijden vanaf Albufeira of Lagos.

Castelo de Silves

Castelo de Silves Algarve

Als je op Silves aan komt rijden, kun je er niet omheen. Van verre duikt het rode zandstenen kasteel al op. De Castelo de Silves is de belangrijkste bezienswaardigheid in Silves en trekt jaarlijks vele toeristen naar het stadje. Op deze plek stond vroeger het kasteel van de Moren die vanwege de geografische ligging van Silves een vesting hebben gemaakt.

Castelo de Silves Algarve

Eenmaal binnen ontdek je dat het Kasteel nog steeds in een goede staat verkeert. Dit komt mede doordat het Kasteel in 1910 tot Nationaal Monument werd uitgeroepen. Het leuke is dat je over de vestingsmuren kunt lopen en zo een blik kunt werpen op de prachtige omgeving. Tevens zie je dan de opgravingen waar ze zelfs nu nog steeds mee bezig zijn.

Castelo de Silves

Wat tevens opvalt zijn de vele ooievaarsnesten rondom het fort. Binnenin het fort zie je trouwens ook nog een rozentuin vol rozen en fruitbomen. In maart waren deze natuurlijk nog niet in bloei maar hartje zomer is het ongetwijfeld een mooi gezicht.

Castelo de Silves Algarve

Wij hebben een zwak voor dit soort plekken en hebben onze ogen er dan ook uitgekeken. Niet alleen is het bijzonder om over de buitenmuren te lopen, ook heb je vanaf hier een prachtige blik op de omgeving.

Stedelijk archeologisch museum

Archeologisch museum Silves Algarve

Het leuke is, is dat als je een ticket koopt voor het Kasteel dat je dan in feite een combiticket koopt. Je kunt dan namelijk ook een bezoek brengen aan het Stedelijk archeologisch museum. Deze is gehuisvest in het stadje zelf en dus moet je dan even aan de wandel.

Silves Algarve

In het museum vind je diverse opgravingen die er in de omgeving zijn geweest en ook hier heb je weer een mooi uitzicht op de omgeving én in dit geval op de rode daken van het stadje waardoor je een goed beeld krijgt van de diverse smalle steegjes in Silves.

Slenteren door het centrum van Silves

Silves Algarve

Silves Algarve

Silves is een historisch stadje en kenmerkt zich door vele nauwe steegjes en straatjes. Veelal zijn het klinkers en is het op een helling gebouwd. Wie slecht ter been is, raad ik het dan ook absoluut af. In het centrum tref je diverse kleurrijke pandjes aan die helaas her en der wat van hun glorie hebben verloren.

Silves Algarve

Silves Algarve

Silves Algarve

Daarnaast kun je er op diverse plekken terecht voor een hapje en een drankje. Ook vind je er allerlei winkeltjes waar regionale producten worden verkocht. Ook zeer zeker de moeite waard om even binnen te stappen.

Handig om te weten:

 • Parkeren: je kunt zowel beneden aan het begin van Silves parkeren op een grote parkeerplaats en vandaar uit het stadje te voet gaan verkennen en dus ook lopend om hoog naar Castelo de Silves. Ook bij het Kasteel kun je parkeren, hou er echter wel rekening mee dat het een smalle rit is naar boven + de kans dat er geen plek meer is, is vrij groot.
 • Entreeprijzen: Wil je alleen het Castelo de Silves bezoeken dan betaal je € 2,80 per volwassene. Voor € 0,80 extra p.p. kun je dan een combiticket kopen en kun je ook het Stedelijk Archeologisch Museum bezoeken. Ik zeg doen!
 • Openingstijden Castelo de Silves: het gehele jaar m.u.v. Kerst en Oud & Nieuw.

Van begin oktober tot eind mei 09.00 – 17.30 uur.
In juni en september 09.00 – 19.00 uur.
In juli en augustus 09.00 – 20.00 uur.

 • Zorg voor goed schoeisel want zoals gezegd, Silves is op een helling gebouwd en je sjouwt wat af. Een misstap is dan ook zo gemaakt.
 • Neem zonnebrand mee want in het Castelo de Silves loop je vol in de zon en verbrand je dus gemakkelijk

Meer weten over Portugal?

# De 5 mooiste stranden aan de Algarve

# Cape St. Vincent: het zuidelijkste puntje van Portugal

 

Zie jij jezelf al slenteren door de straatjes van Silves?

 

12 comments

 1. sammie

  Mooie foto´s. Het ziet er uit als een prachtige plek in die stad, die straatjes en pandjes, geweldig!

  Beantwoorden

  1. Wanda

   Ja, het is er echt heerlijk slenteren. Je ontdekt steeds wat nieuws…

   Beantwoorden

 2. Sabine

  Heel mooi! Portugal ontdekken staat al lang op de lijst. De Azoren en Lissabon vond ik fantastisch, nu de rest nog! Tot dan geniet ik gewoon van jouw verhalen en foto’s.

  Beantwoorden

  1. Wanda

   Azoren en Lissabon staan ook zeker nog op mijn lijstje. Net als Porto, dat schijnt ook een mooie stad te zijn.

   Beantwoorden

 3. Morgaine

  Wie weet ooit, mijn eerste reis verlangen blijft bij Schotland, en dan echt Higher dan de Highlands, nog voorbij Inverness 😉

  Prachtige foto’s!

  X

  Beantwoorden

  1. Wanda

   Schotland staat ook zeker weten nog op mijn lijstje maar helaas denkt vriendlief daar nog niet echt positief over.

   Beantwoorden

 4. Saskia

  Oh wat een prachtige plekken beschrijf je hier. Ik zit al helemaal weg te dromen…

  Beantwoorden

  1. Wanda

   Wat leuk om te horen! Mocht je ooit naar Portugal gaan en dan inderdaad naar de Algarve, dan moet je hier echt even een kijkje gaan nemen!

   Beantwoorden

 5. Marcella

  Lijkt me heerlijk, Silves verkennen! Ziet er sfeervol uit joh! Ik wil al jarenlang naar Portugal, maar het komt er nog steeds niet van. Ik denk dat ik me prima een week vermaak in de Algarve, lijkt me zo mooi daar! Kom ik later wel eens terug voor Lissabon 😉

  Beantwoorden

  1. Wanda

   Wij willen ook zeker nog weer terug. Zowel naar de Algarve naar ook idd Lissabon en Porto

   Beantwoorden

 6. Carolina

  Het ziet er prachtig uit. Vanwege de ooievaarsnesten doet het me denken aan Alcala de Henares, vlakbij Madrid. Ook prachtig maar weer anders. Portugal staat op ons plan in 2020. De bedoeling is met een campervan vanuit Spanje.

  Beantwoorden

  1. Wanda

   Oh, wat een heerlijk vooruitzicht

   Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.