over mijn lijk

Over mijn lijk

Over mijn lijk… het programma waarin 5 jonge mensen hun verhaal doen over hun strijd tegen kanker en deze veelal verliezen. Ontroerend, indrukwekkend, krachtig, stoer, triest, verdrietig… zo maar wat woorden die bij mij opkomen als ik dit programma zou moeten beschrijven.

Bewonderenswaardig…

Toch volg ik het al vanaf het begin en ook dit seizoen zit ik op donderdagavond steevast klaar voor de buis. Ik heb nog net niet de tissuebox binnen handbereik staan maar toch heb ik al menig traantje weg moeten pinken of moeten wegslikken. Ondanks dat het best wel een vrij heftig programma is, vind ik het ook vooral een heel mooi en puur programma. Ik vind het vooral bewonderenswaardig om te zien hoe ze er zelf mee om gaan terwijl het lijkt of hun omgeving er veel meer moeite mee heeft.

Hoe ze toch nog vol in het leven lijken te staan en zelf de touwtjes in handen willen hebben. Tot in de puntjes hun eigen begrafenis of zelfs zoals Eveline het noemt, je eindshow, willen regelen.

‘Het leven is veel te mooi. En dat mag gevierd worden. Ook op de dag dat ik er niet meer ben.’ – Eveline (30)

Ik heb er bewondering voor, ondanks dat ik ook met een brok in mijn keel zit te kijken en me tegelijkertijd afvraag waar je de kracht vandaan haalt om er zo mee om te kunnen gaan.

Het zet me ook aan het denken…

Want wat als ik zelf in zo’n situatie beland? Stort mijn wereld dan compleet in of kan ik ergens diep in mij ook de kracht vinden die deze 5 mensen tonen en er juist nog wat van proberen te maken? Ik heb werkelijk waar geen idee hoe ik zal reageren. Waarschijnlijk in eerste instantie totaal lamgeslagen maar daarna… geen idee of ik de kracht kan vinden om er zo mee om te kunnen gaan, om zelf alles te regelen en om er ergens ook vrede mee te hebben of dat het verdriet, de boosheid en het gevoel van onrecht de overhand blijven houden.

Kijk jij ook naar Over mijn lijk of sla je dit soort programma’s bewust over?

20 comments

 1. ivonne

  Het is inderdaad een mooi programma en op een goede manier gemaakt. Het zet mij ook aan het denken, misschien wel te veel. Ik kijk er heel soms naar maar vind het gewoon te moeilijk om naar te kijken.

  Beantwoorden

  1. Wanda

   Het is ook best wel moeilijk maar vind het toch ook weer fascinerend…

   Beantwoorden

 2. Morgaine

  Ik sla het bewust over, ik heb het namelijk van heel dichtbij als mantelzorgster samen met mijn moeder mee gemaakt, hoe mijn stiefvader aan het verteren was, van de eerste uitslag, tot hoop, tot nul hoop, tot zijn lijdensweg…. en ook mooie momenten, zeker wel.

  En daarna mijn oma… het is genoeg geweest voor mij.

  X

  Beantwoorden

  1. Wanda

   Dat kan ik me heel goed indenken. Ik prijs mezelf wat dat betreft erg gelukkig, want we hebben er als familie gelukkig nog maar erg weinig mee te maken gehad.

   Beantwoorden

 3. ~ Inge ~

  Ook ik bekijk zulke programma’s en Over mijn lijk bekijk ik ook vanaf het eerste seizoen. Ik kan niet anders zeggen dat ik het een mooi, warm en liefdevolle programma vind! Zelf heb ik jarenlang in de palliatieve zorg gewerkt, en heb het werk altijd erg mooi en dankbaar gevonden. Ondertussen mijn eigen ouders ook begeleid naar het overlijden toe en tevens heb ik hen ook afgelegd…het is erg mooi en fijn om zo bij mensen te zijn die je dierbaar zijn en hen kan begeleiden naar een liefdevol eind! Ik vind het programma Over mijn lijk ook heel puur en ik bewonder de mensen die eraan mee doen, veel respect heb ik voor hen!

  Beantwoorden

 4. Sanne

  Ik kende het programma niet maar ik heb wel respect voor hun. Dit is niet niks. Ik zou het eigenlijk niet kijken omdat ik dan te veel ga piekeren en omdat ik het zo erg vind.

  Beantwoorden

  1. Wanda

   Het houdt mij ook wel bezig hoor, je wilt toch weten hoe het gaat maar gelukkig kan ik het ook wel naast mij neer leggen…

   Beantwoorden

 5. Deborah

  Hoe je zelf zou reageren weet je pas wanneer het je overkomt. Moedig vind ik deze mensen om zich zo op tv aan de rest van de wereld te laten zien.
  Knap ook dat ze daar de energie voor op willen brengen.
  Ik ken het programma alleen van naam. Heb het nog nooit gezien. Ik sla nl het tv kijken bewust heel vaak over 🙂

  Beantwoorden

  1. Wanda

   Het is natuurlijk ook een mooie docu voor de nabestaanden….

   Beantwoorden

 6. Sabine

  Ik ken het programma, maar heb het nooit gezien. Lijkt me heel heftig om te zien, maar ook heel bewonderenswaardig en moedig. Het zet me ook wel aan het denken zoals jij, ik weet ook niet hoe ik zou reageren. Je weet dat pas als je het meemaakt, zoals met alles. Lijkt me heel moeilijk, dat sowieso.

  Beantwoorden

 7. Elise

  Als het opstaat kijk ik maar ik vind het best confronterend. Heb van dichtbij de strijd van mijn moeder mee gemaakt en ik vond dat zeer moeilijk

  Beantwoorden

  1. Wanda

   Het is inderdaad nogal confronterend en daarom hou ik het soms ook echt niet droog maar ik heb ook enorm veel bewondering voor de mensen die ons een kijkje in hun strijd geven waardoor ik toch weer wil kijken.

   Beantwoorden

 8. Gerda Esser

  Ik kan zo’s programma’s niet kijken
  Want ik ben heel erg gevoelig voor , ga snel huilen

  Liefs Gerda

  Beantwoorden

  1. Wanda

   Dat probleem heb ik ook hoor!

   Beantwoorden

 9. Serena

  Ik heb het thuis van dichtbij meegemaakt, dat vond ik meer dan voldoende. Dit soort programma’s kijk ik dan ook bewust niet. Kwets ik alleen mezelf maar mee…

  Beantwoorden

 10. Marion

  Ik vind het een mooie serie. Heel herkenbaar ook, omdat mijn vader nu twee keer kanker heeft gehad. Ja, ik kijk er met bewondering en respect naar.

  Beantwoorden

 11. Yvon

  Keek het altijd en vond het de afgelopen seizoenen altijd al heftig. Dit seizoen wilde ik ook weer kijken, maar ik durfde niet goed, bang voor de pijn.
  Uiteindelijk heb ik wel gekeken, vooral omdat ik het zo’n goed programma vind. Maar ja, dat deed dus veel pijn, er kwam veel verdriet boven.

  Beantwoorden

  1. Wanda

   Als je er zelf mee te maken hebt gehad, dan komt het inderdaad erg dichtbij…

   Beantwoorden

 12. Flavie

  Ik ken het niet, ik weet niet of ik het zou volgen…

  Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.