Ontspannen is ook loslaten…

Kennen jullie dat? Dat gevoel dat alles op een bepaald moment moet plaatsvinden, dat je alles plant omdat je dan zeker weet dat dingen gebeuren, dat je daardoor ook volledig voorbereid bent?

Ik heb dat heel sterk, ben me altijd bewust van hoeveel uren ik nog heb op een dag, altijd aan het bedenken hoe ik die uren dan het beste, zo productief en nuttig mogelijk kan besteden. Misschien ook wel een voortvloeisel van mijn werk waar we echt in blokken werken, van 8 tot 10 of 10.15 dan kwartiertje pauze, dan door tot half 1 of 1 voor een lunch van een half uurtje om vervolgens nog even te knallen tot 15.00/15.15 uur voor weer een kwartiertje pauze om tenslotte af te ronden om 17.00/17.30 uur…

Anyway… het zorgt er ook voor dat als dingen (lees: vriendlief heeft een iets ander ritme en is vele malen relaxter hierin…) iets anders verlopen dat ik vaak direct een onrustig gevoel bij mijzelf bespeur. Het gevoel dat ik de controle kwijt raak, dat we tijd te kort gaan komen, dat we iets moeten schrappen, een beetje het gevoel van “ja, maar wat als… dan….”

wernigerode-6271871c-32fa-4746-a78a-8ad3c6214dcb

Neem nu dit weekend, as we speak zijn we onderweg naar ons huisje in Wernigerode in het Harz. Een weekend wat we slechts 2 weken geleden hebben geboekt, voor mijn doen aan de late kant dus je kunt ook stellen dat het een vrij spontaan geboekt uitje is, hoewel de datum al wat langer vaststond. Normaal zou ik me dan weken hebben beziggehouden met uitzoeken wat we echt gezien moeten hebben, waar we absoluut naar toe moeten, waar we de lekkerste kop koffie met apfelstrudel kunnen nuttigen enz enz…

Geeft mij rust, rust in mijn hoofd, dus voor mijn gevoel kan ik dan optimaal ontspannen. Maar is dat wel echt zo? Is het niet veel beter om gewoon de boel de boel te laten, gewoon ter plekke kijken wat we willen gaan doen, welk museum we willen gaan zien, wat het weer doet zodat we ter plaatse kunnen zien of we voor iets binnenshuis gaan of de natuur in willen, gewoon ergens langs lopen en op dat moment besluiten om bij die Konditorei neer te ploffen, puur omdat hun etalage je aanspreekt en niet bij die ander wiens naam je overal op internet of in de gidsen hebt gespot.

Vriendlief wordt weleens gek van mijn onrust en van al mijn lijstjes die ik hem met enige regelmaat voorschotel, zelfs lijstjes met plekken die ik zelf wil fotograferen, hoe ver kun je gaan he…

Voor dit weekend staat er slechts 1 ding op mijn must see list, namelijk het kasteel van Wernigerode, want zeg nu zelf, dit moet je toch echt gezien hebben als je daar bent?

schloss-wernigerode-42f0ec13-6f5f-4dd0-86b8-e7d6cc7c8f91

Maar verder is mijn lijstje leeg… voelt raar en onwennig maar ook wel bevrijdend, want niks moet en alles is mogelijk!

Zijn jullie net als ik en verdiep je je ook overal van tevoren in of laat je het gewoon op je afkomen?

23 comments

 1. Morgaine

  Als ik al ga reizen dan heb ik geleerd om de omgeving tegenwoordig via internet erg makkelijk natuurlijk, alvast wat te verkennen, waar is ons onderkomen, wat is er in de buurt en ga zo maar verder, wat zijn de bezienswaardigheden, wat wil daarvan echt bezoeken en ga zo maar door. Kortom, bij lange reizen wordt dat gedaan. Gezien ik niet zo heel veel reis en zo wel meestal bij vriendinnen of familie zit, laat ik het gewoon over mij heen komen. Geef ik eventueel wel aan wat ik even wil doen of zien, dan krijg ik de fiets mee of ga alleen, of we gaan met zijn allen.

  Mijn ouders kunnen mij dan ook nog weleens verrassen als we net ontbeten hebben… ‘zeg het maar, wat wil je doen vandaag! En zo kunnen we ook een dagje ineens in het openlucht museum van arnhem staan of gewoon een stuk gaan toeren door natuurgebied….

  Heel veel plezier daar en ja dat kasteel moet je gezien hebben, ik verwacht heel veel foto’s 😛

  Beantwoorden

 2. Ferry & Jacqueline

  Heerlijk om te ontspannen. Wij hadden afgelopen tijd ook rot tijd gehad. Ik wil ook graag rust hebben. Ik kom helemaal niet aan toe.
  Fijn weekend. Doei..

  Beantwoorden

 3. kliefje

  Ik laat dingen over me heen komen. Alleen bij stedentrips plan ik wel iets van te voren, ga wel even kijken wat ik absoluut wil zien en waar ik graag wil eten (erg belangrijk ;)). Maar voor de rest zie ik het wel. Ik ben ook iemand die vlak voor vertrek pas ga inpakken. Ik heb al zoveel dingen in mijn leven die volgens schema’s en roosters gaan, privé liever niet.

  Geniet jullie!

  Beantwoorden

 4. Serena

  Ik ben wel redelijk van het plannen, maar spontaan iets ondernemen vind ik ook wel heel erg leuk hoor. Dat is vaak zelfs nog leuker…
  Veel plezier dit weekend!!!

  Beantwoorden

 5. Deborah Hamar

  “Vroeger…” moest alles gepland worden. Nu laat ik het wat meer los. Soms met een groot voordeel. Soms met een nadeel. Dan baal ik dat ik mij niet beter verdiept of voorbereid hebt…

  Beantwoorden

 6. onderdeblauweregen

  Wel ben ik van op tijd inpakken en bijtijds regelen als er dingen gekocht moeten worden (shampoo, tandenborstel dat soort dingen) en als het buitenland is; wat de verkeersregels (ook alweer) zijn.
  De rest werken lijstjes niet zo bij mij, omdat ik het liefst dat doe waar ik/we op dat moment zin in hebben en op een of andere manier staan daar heel veel dingen bij die dan niet op het lijstje stonden.
  Overigens zou ik bij dat kasteel ook zeker gaan kijken; wat mooi!
  Veel plezier he!

  Beantwoorden

 7. Nicetobeout

  Ik ben heel benieuwd hoe je dit gaat ervaren en of het beter bevalt dan het gebruikelijke plannen. Ik heb precies hetzelfde als jij namelijk.

  Beantwoorden

 8. ♥Inge♥

  Ik hou van plannen, dat geeft mij rust….van onverwachte dingen word ik onrustig…..zo dus ook vakanties! (zie mijn blog) 😉 Meis…geniet van het weekend….lees: GENIET & ONTSPAN!!! 😀

  Beantwoorden

 9. Regina

  Wat reizen betreft ben ik daar minder erg in geworden. Maar voor de rest, die blokuren, hahaha, nou dat ben ik ten voeten uit. Ik kan zelfs zeggen dat de timer mijn beste vriend is. Beetje zielig, ja 🙂

  Beantwoorden

 10. Regina

  O ja, heel veel plezier dit weekend!

  Beantwoorden

 11. Mrs. T.

  Ik wil wel graag voorbereid op pad, maar niet alles hoeft vast te liggen.

  Veel plezier jullie!

  Beantwoorden

 12. misssexandthecity

  Ik kan nog geen ballon loslaten laat staan dat ik niet weet hoe en waar wanneer ik ergens anders ben,….die vlieger gaat niet op. Maar ik geef toe, zou het graag wel eens een keer loslaten,.

  Beantwoorden

 13. Flavie

  Als wij een weekendje weg gaan hoeft niet alles vast te liggen, dan bekijken we wat er allemaal te doen is, wat je kan bezichtigen en we zien wel wat we doen, eens we er zijn.
  Zijn we langer weg, dan is het wel handig om op voorhand al een aantal dingen vast te leggen… in ieder geval… geniet van jullie weekendje weg! 🙂

  Beantwoorden

 14. Merel

  Ik probeer minder te plannen en de dag te plukken op het moment zelf …. Zorgt bij mij toch voor minder stress

  Geniet van je weekendje weg

  Beantwoorden

 15. Sammie

  Ik heb een beetje van beide maar Tommy is heel relax altijd en door hem maak ik me dan minder druk.

  Beantwoorden

 16. Helena

  Ik wil wel enigszins weten hoe of wat, zeker qua vakantie, in ieder geval het land zeg maar, maar hoef niet alles van a tot z geregeld te hebben, houd enorm van onverwachte dingen :-). Hoop dat je een lekker weekend hebt gehad!

  Beantwoorden

 17. Insoon

  Als ik een dagje op pad ga naar een onbekende stad, dan verdiep ik me daar wel ’n beetje in; wat er te zien en te doen is. Maar ik maak niet echt een lijstje hoor.. gewoon rondlopen en dan zie je vanzelf wel mooie dingen. Moet zeggen dat we dan wel altijd een stadswandeling/plattegrond kopen bij de VVV, zodat je wel langs de leukste, bekendste bezienswaardigheden komt 🙂

  Hoop dat jullie een gezellig weekend hebben gehad met mooi weer!

  Beantwoorden

 18. iliveformydreams.com

  Heerlijk om te ontspannen. En je titel is helemaal waar, ik zou het vaker moeten doen

  Beantwoorden

 19. Carpe Diem

  Wij doen het een beetje half/half. Een paar dingen die we wel graag willen zien, en voor de rest zien we het wel… dat werkt goed!

  Beantwoorden

 20. Lies

  Ik laat het gewoon lekker op me af komen! Maar als jij je zo kunt ontspannen, en je je dit weekend gestrest hebt gevoeld, moet je dat ook gewoon lekker blijven doen hoor 🙂

  Beantwoorden

 21. Saskia

  Ik ben normaal ook iemand die alles te veel plant. Ik moet het eigenlijk ander zeggen, ik was zo iemand. Laatste weken is het roer om. Enige lijstje wat ik maak is het boodschsppenlijstje. Voor de rest, geplande uitstapjes, die zie ik wel ter plekke. Vakantie is geboekt, enige wat nog echt moet is de route heen, maar voor de rest zien we het daar wel 😉 al liggen we een hele week te stinken in onze kamer…

  Beantwoorden

 22. LJ

  Wel ik bereid ook graag een reis tot in de puntjes voor. Tot op het zotte af, zelfs – vroeger. Voor onze Italië-rondtreinreis van 2013 kwam dat tot een kookpunt. We zouden een stad of tien bezoeken dus de weken voordien zat ik reisgidsjes en internet af te schuimen naar bezienswaardigheden en restaurants, die dan ook nog eens op een kaart moesten worden aangeduid. Dat was ZO stresserend, en vermoeiend! Niks te relaxed op vakantie gaan…
  Nu doe ik het anders. Ik lees een (één!) reisgidsje zodat ik min of meer wat de belangrijkste bezienswaardigheden zijn, die duid ik aan op de kaart, en eenmaal ter plaatse wandelen we zo’n beetje kriskras van het één naar het ander, en dan hebben we heel de stad gezien. Relaxed! Vanzelf! Zonder stress! Qua eten check ik ook niet meer op voorhand Tripadvisor omdat je toch niet op voorhand kan weten waar je op het moment van honger juist zal zijn, maar doen we dat ter plaatse: Foursquare of Tripadvisor open, of gauw de reviews checken, of soms volgen we ook gewoon onze neus…..
  Ja, deels voorbereiden is voor mij nog altijd nodig, maar verder geniet ik van de “we’ll see” houding die het lief aan mij heeft overgegeven, en tot nu toe is dat altijd 100% meegevallen!

  Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: