Martinikerkhof Groningen

Ontdek je plekje in…. Groningen (1)

Groningen, de hoofdstad van mijn provincie. Ook wel kortweg door ons Grunn genoemd. De studentenstad bij uitstek, de stad van d’Olle Grieze oftewel de Martinitoren. De stad waar ik eigenlijk zelf ook niet eens zo heel erg bekend ben, terwijl het voor ons ook nog geen half uurtje rijden is. Hoogste tijd dus voor een nadere kennismaking. Kijken jullie mee?

Gratis parkeren is lastig in de stad maar bij het Noorderplantsoen lukt het prima

Zoals in praktisch elke grote stad is het ook in Groningen lastig parkeren. Oh, er zijn parkeergarages in overvloed hoor maar duur parkeergeld betalen, daar wordt toch niemand vrolijk van? Wij hebben inmiddels ontdekt dat je bij het Noorderplantsoen op alle tijdstippen gratis kunt parkeren. Leuke bijkomstigheid is dat je dan natuurlijk ook direct het plantsoen kunt verkennen! En, ook niet geheel onbelangrijk, het is vanuit daar zo’n 5 minuten lopen naar het centrum. Win-win, toch?

Noorderplantsoen Groningen

1e Stop: Noorderhaven

Noorderhaven op zich is al meer dan de moeite waard. Langs de Noorderhaven staan maar liefst 14 rijksmonumenten, veelal statige herenhuizen en pakhuizen. Stuk voor stuk de moeite van het bekijken waard. In de haven zelf liggen vaak tig woonschepen en varieert het aanbod nogal. Vanuit de Noorderhaven loop je zo richting de Vismarkt waar het centrum van Groningen begint.

Noorderhaven Groningen

Noorderhaven Groningen

2e Stop: Het Martinikerkhof

Iedereen kent natuurlijk wel de Martinitoren maar mocht je geen zin hebben om de Martinitoren te beklimmen, dan raad ik je aan om even een stukje verder te lopen. Aan de achterkant bevindt zich namelijk één van de drie grote pleinen in de binnenstad van Groningen. Het parkje is nu autovrij en wordt omgeven door gebouwen die in vroegere tijden veelal een bestuurlijke of kerkelijke functie hadden. Je zit op nog geen 3 minuten lopen van de drukke binnenstad maar eenmaal hier aangekomen, merk je daar helemaal niks van. Ik hou ervan om dit soort plekjes midden in een drukke stad te ontdekken. Los van het feit dat het ook vaak prachtige gebouwen betreft natuurlijk.

Martinikerkhof Groningen

Vanuit hier kun je ook zo een uitstapje maken naar de Prinsentuin. Hiervoor kom je dan eerst langs het Prinsenhof, hier was vroeger RTV Noord gevestigd maar doet tegenwoordig dienst als hotel. Via de poort loop je dan zo richting de Prinsentuin. Wij hebben dat deze keer helaas niet gedaan maar het is zeker de moeite waard om daar even een kijkje te nemen.

Prinsenhof Groningen

Gardepoort Groningen

Martinikerk Groningen

Tot zover deel 1 van Groningen. Binnenkort zal ik jullie nog een aantal leuke plekjes van Groningen laten zien!

Zijn jullie weleens in Groningen geweest?

 

 

17 comments

 1. Shirley

  Mooie foto’s! Ik ben wel in Groningen geweest, maar heb toen weinig van deze plekken bezocht. Ik ben in mijn jonge tienerjaren een keer wezen shoppen in Groningen en in mijn late tienerjaren een keer uitgegaan in Groningen. Tja, een dag in de stad zou ik nu toch heel anders inrichten, haha!

  Beantwoorden

  1. Wanda

   Groningen is nog steeds de stad waar iedereen in deze regio gaat stappen en shoppen. Ik ging er altijd op donderdagavond naar toe, echt gezellig toen.

   Beantwoorden

 2. Morgaine

  Yep, meerdere malen zelfs toen ik nog op vakantie ging in Drente bijv. Vanuit Gasselte een dagje Groningen en later nog een andere vakantie vanuit Rolde. Ik weet nog, ben er zelfs nog terug geweest, dat bij de Martinitoren ergens op een hoekje van het plein een oud hollands snoepwinkeltje zat, en zij waren de enige die ik weet die old english mints verkocht in trommels, ja die waren heerlijk, ik vraag mij af of zij er nog zitten 😉

  X

  Beantwoorden

  1. Wanda

   Leuk joh dat je er vaak genoeg bent geweest! Dat winkeltje zit er nog steeds trouwens! Mocht je nog een keer naar Groningen willen, ik wil je wel rondleiden hoor!

   Beantwoorden

 3. Kim

  Leuk zo’n dagje Grunn! Ik woon zelf in de stad en vind het heerlijk.
  Morgaine: dat snoep winkeltje is er nog. Het heet droppie 🙂

  Beantwoorden

  1. Wanda

   Oh ja Droppie… nu niet geweest maar ik ben er weleens geweest, echt een leuk zaakje.

   Beantwoorden

 4. Sabine

  Volgens mij ben ik maar één keer in Groningen geweest en dat had een ander doel dan de stad bezichtigen, namelijk mijn diploma’s laten legaliseren ed. voor in Colombia. Dat moet in Groningen. Omdat dat echt een vreselijk eind rijden was vanaf mijn toen-huis heb ik er met mijn vader een dagje van gemaakt. Was heel leuk en mooi, maar volgens mij valt er nog veel meer te zien!

  Beantwoorden

  1. Wanda

   Dat wist ik niet joh dat je daarvoor helemaal naar Groningen moet. Idd niet bepaald centraal. Er is idd veel meer te zien!

   Beantwoorden

 5. Mrs. T.

  Nog nooit. Tenminste niet dat ik me kan herinneren. Misschien ooit als kind.

  Ik wilde vorig jaar, al voordat Bowie doodging, naar Groningen voor de tentoonstelling. Maar ook dat is er niet van gekomen.

  Beantwoorden

  1. Wanda

   Gewoon een keer doen!

   Beantwoorden

 6. Floor Daasvand

  Ik hou van het mooie Grunn! Ik ben in de stad geboren, maar het dorp waar ik nu woon ligt net over de grens, het hoort nog nét bij Friesland haha. Toch is voel ik me heel erg thuis in Grunn en is het de leukste stad die ik ken!

  Beantwoorden

  1. Wanda

   Leuk om te horen!

   Beantwoorden

 7. Gerda Esser

  Hallo Wanda
  Ik kende Groningen nog niet , maar met jou verslag nu wel een beetje
  Mooie foto’s heb je weer gemaakt
  En ik heb ook weer van jou logjes genoten
  Liefs Gerda

  Beantwoorden

 8. Marcella

  Leuk dat je Groningen laat zien op je site! Ik wil er ook binnenkort meer over vertellen. Extra promotie voor de stad is altijd welkom!

  Beantwoorden

  1. Wanda

   Ja, we moeten Grunn toch een beetje op de kaart gaan zetten!

   Beantwoorden

 9. Nesrin

  Als kind ging ik regelmatig naar Groningen en nu nog kom ik er graag want ik vind het een leuke stad. Mooie foto’s en tips geef je.

  Beantwoorden

  1. Wanda

   Oh, leuk om te horen dat je graag naar Groningen komt!

   Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.