Normandië | Route Des Caps… (1)

Wie in het algemeen aan Normandië denkt, zal al vrij snel denken aan de invasiestranden, aan het abdijencomplex Saint Mont Michel en de witte kliffen bij Etretat maar wist je ook dat Normandië bekend staat om zijn prachtige en ongerepte natuur, uitgestrekte baaien, pittoreske havenplaatsjes en uitzichten waarbij je je aan het einde van de wereld waant? In deze blog vertel ik je alles over deze parel van Normandië, oftewel de Route des Caps!

Wie wat waar?

routedescapsDeze autoroute voert je langs de noordwestelijke kust van Normandië, oftewel het schiereiland Cotentin, en is ongeveer 200 km lang. De route wordt over het algemeen vrij goed aangegeven en is makkelijk te volgen. Onderweg zijn er meerdere mogelijkheden om even te stoppen, te genieten van het uitzicht of een stuk te gaan wandelen. Wij hebben ervoor gekozen om deze route in 2 gedeeltes te rijden, namelijk eerst vanuit onze camping in Les Pieux naar boven om uiteindelijk in het meest noordelijke puntje Cap de la Hague terecht te komen. Een dag later hebben we dan de route naar beneden gereden om uiteindelijk bij Cap Carteret uit te komen, blog hierover volgt nog…

1e stop: Uitzichtpunt Thôt…

DSC00580Eenmaal op weg komen we eerst langs allerlei kleine gehuchtjes zoals Sciotot en vergapen we ons enerzijds aan de authentieke en karaktervolle huizen en anderzijds aan de prachtige turquois-achtige kleur van de zee. Al vrij snel zien we een bordje met uitzichtpunt en wijken we af van onze route om na een paar bochten bij het uitzichtpunt Thôt te komen. In de verte kun je bij helder weer zelfs de Britse Kanaaleilanden zien liggen, dat blijkt ook wel want onze mobieltjes schakelen continu over op het Engelse netwerk!

DSC005872e stop: Nez de Jobourg…

We rijden verder en de zon breekt langzaam maar zeker steeds meer door. In het gidsje van de camping heb ik onze volgende stop al gespot, namelijk Nez de Jobourg, de hoogste rotskliffen van Normandië, en van oudsher bekend vanwege het douanierspad, een smokkelroute die langs deze gehele kust loopt en in vroegere jaren volop werd gebruikt.

DSC00600Overal zijn wandelroutes uitgezet maar wij besluiten slechts een klein rondje te lopen omdat we nog een groot deel van de Route des Caps voor ons hebben liggen.

DSC00609DSC00604Neemt niet weg dat we bij Nez de Jobourg uitgebreid de tijd nemen om te genieten van de prachtige vergezichten, de rotskliffen en vele voor ons totaal onbekende bloemen. Erg mooi en indrukwekkend om te zien en langzaam maar zeker overvalt ons ook het gevoel dat Normandië veel meer is dan alleen de invasiestranden maar dat het dus ook veel te bieden heeft voor natuurliefhebbers en maak ik de ene foto na de andere. Echt genieten dus!

DSC006313e stop: Cap de la Haque…

De laatste stop op deze route brengt ons naar het noordelijkste puntje op het schiereiland Cotentin, namelijk Cap de la Haque. Hier bevindt zich het gehucht Goury met zijn vuurtoren en het reddingsstation.

DSC00679DSC00672DSC00685Opnieuw valt het ons op dat deze streek heel erg Engels/Iers aan doet, misschien ook niet zo verwonderlijk aangezien Engeland aan de overkant ligt!

DSC00641Tenslotte…

Het is eigenlijk heel verwonderlijk want van tevoren had ik me best wel verdiept in Normandië maar deze route wordt vrijwel nergens vermeld in de lijstjes met bezienswaardigheden van Normandië. Gelukkig zag ik het in de gids van de camping en hebben we er 2 dagen voor uitgetrokken want het is zeker meer dan de moeite waard om deze route te rijden!

17 comments

 1. Sabine

  Wauw wat prachtig zeg! Ik krijg helemaal tintelingen van die foto met die roze bloemetjes en die prachtige azuurblauwe zee op de achtergrond: zo waanzinnig mooi!

  Beantwoorden

  1. wiebie74

   Leuk om te horen! Het was daar ook zo ontzettend mooi, zo puur natuur!

   Beantwoorden

 2. Morgaine

  Echt waanzinnig mooi, en staat er nergens vermeld dat Normandië ooit van Engeland WAS? Volgens mij zie ik het je al voordat je er heen zou gaan, het was echt heel vroeger van Engeland… Vandaar dat het zo engels aan doet, en zelfs de mythen en legenden gaan terug tot de King Arthur tijdperk en Merlijn zou daar samen met Viviane rond gezworven hebben tot het einde der tijden in de bossen van Normandië. Erg mooi allemaal, er is ook een Franse versie aan literatuur over de Tovenaar Merlijn bekend, maar ik weet de titel even niet meer zo uit mijn hoofd.

  Ik ben zo blij dat jij deze route hebt gevonden en het stukje oude Engeland in Frankrijk hebt gevonden. En ja, die foto’s met bloemen met de zee erachter springen er voor mij ook uit! Precies wat Sabine al zegt.

  Off topic, ik heb nu een stuk staan over instagram en volgens Sabine weet jij wel hoe dat moet, hahaha ja ja, ik heb een account, kan er alleen niets mee zo vanaf de pc… 😉

  X

  Beantwoorden

  1. wiebie74

   Volgens mij heb ik inderdaad wel ergens gelezen dat het vroeger van Engeland is geweest. Die invloeden kun je inderdaad in dit gedeelte van Normandië nog wel goed zien. Die route is op zich vrij onbekend, want het wordt eigenlijk nergens echt genoemd als je googled op de bezienswaardigheden van Normandië, echt heel erg jammer want het heeft ons echt duidelijk verrast! Gelukkig hebben we het dankzij de camping toch ontdekt!

   Beantwoorden

   1. Morgaine

    En daar ben ik ook blij om, wel gek dat het nergens wordt vermeld of amper, maar ja, de geschiedenis van Engeland-Frankrijk is ook niet zo denderend natuurlijk, lol 😉

    Beantwoorden

 3. Serena

  Mooie route zo te zien, maar volgens mij hadden jullie geen geweldig weer toch?

  Beantwoorden

  1. wiebie74

   Waarom denk je dat? Wij hadden juist perfect weer, rond de 24 graden. Slechts 1 onweersbui gehad en 1 ochtend wat miezerig, toen we dus bij Pointe du Hoc waren…

   Beantwoorden

   1. Serena

    Het ziet er heel erg bewolkt uit op de foto’s.

    Beantwoorden

    1. wiebie74

     Dat kan kloppen want de eerste dagen was het nog wel wat bewolkt en stond er een flinke wind maar qua temperatuur ideaal. Later meer zon…

     Beantwoorden

 4. Ferry & Jacqueline

  Wauw wat is daar heel mooi. Het is daar heel veel te zien. Vol met natuur omheen. Echt schitterend. Helaas weer werkte niet mee. Misschien nu wel in Engeland. Ik hoop voor van harte.

  Beantwoorden

 5. Gerda Esser

  Wow wat is het daar prachtig , mooie omgeving
  Mooie foto’s
  Ik wens jou een heel fijn weekend

  Liefs Gerda

  Beantwoorden

 6. Daniëlle

  Wow, de natuur lijkt net zo imponerend als de historie. Het feit dat weinig reclame over deze route te vinden is, wekt bij mij nieuwsgierigheid op. Misschien juist goed dat het niet een “trekpleister” wordt. Kan het lekker natuurlijk blijven. Prachtige foto’s prikkelen de zintuigen en kunnen niet anders dan de kijker minimaal te interesseren voor deze omgeving. Knap werk hoor!

  Beantwoorden

  1. wiebie74

   Wij waren ook aangenaam verrast door de prachtige natuur van deze streek, hadden we van tevoren echt niet zo verwacht. Leuk om te horen!

   Beantwoorden

 7. LJ

  WAUW, echt waar wauw!! Wat een prachtig landschap daar!! Mijn lijst om te bezoeken in Normandië wordt langer en langer, en onze vakantieplanning voor volgend jaar zit helaas al vol 😉

  Beantwoorden

 8. Insoon

  Wat een prachtige route joh! Vooral omdat het dus blijkbaar helemaal niet zo’n toeristisch gebeuren is. Je hebt onderweg mooie foto’s gemaakt!

  Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: