Mont Saint Michel Frankrijk

Normandië | Mont Saint Michel

Nu de dagen rap korter worden en we de gezelligheid steeds meer binnen moeten zoeken, denk ik natuurlijk met de nodige weemoed terug aan de afgelopen zomer. Een zomer die voor ons in juni volledig in het teken stond van onze trip naar Normandië. Niet alleen waren we diep geroerd door hetgeen zich hier ooit op de invasiestranden heeft afgespeeld maar waren we ook zeker net zo onder de indruk van de prachtige natuur én van het schiereiland Mont Saint Michel.

Vandaag neem ik jullie dan ook mee naar dit bijzondere abdijencomplex!

Wie, Wat & Waar…

Mont Saint MichelJaarlijks bezoeken zo’n 3,5 miljoen toeristen dit schiereiland vanwege het abdijencomplex wat ongeveer 1 km vanuit de kust indrukwekkend opduikt uit een eindeloze ruimte van zand en stortvloeden. Het wordt ook wel Het Wonder van het Westen genoemd en is één van de grootste trekpleisters van Frankrijk, op de grens van Normandië en Bretagne. Sinds 1979 staat het, geheel terecht, op de Werelderfgoedlijst van Unesco.

Bovenstaande foto nam ik vanaf een weiland, de plek waar we het complex voor het eerst zagen opdoemen in de verte, pas thuis zag ik dat er schapen op de dijk ervoor liepen. Kun je nagaan hoe ver weg we stonden…

Toegang…

Mont Saint MichelVanaf de grote parkeerplaats gaan er zeer regelmatig gratis pendelbussen die je praktisch tot aan de ingang van het complex brengen. Ook kun je, als ware je een heuse pelgrim, er naar toe lopen over een speciaal daartoe aangelegde weg. Al met al een tochtje van zo’n 3 kwartier. Daarnaast kun je je ook met paard en wagen laten vervoeren. Wij kozen voor de heenweg de pendelbus en gingen lopend weer terug…

Mont Saint MichelEenmaal binnen in het complex word je overvallen door de vele cafeetjes, restaurantjes (o.a. omelet van Mere Poullard voor € 49,=!!!) en winkeltjes. Aangezien dit niet bepaald ons ding is en we hier niet voor zijn gekomen, schieten we al snel een steegje in en beginnen we aan de beklimming naar boven.

Mont Saint MichelHet is een wir war van steegjes, van trappetjes, van steeds weer nieuwe dingen ontdekken, van steeds weer opnieuw onder de indruk raken van het prachtige bouwwerk wat door de jaren heen steeds groter en groter is geworden.

Mont Saint MichelIn totaal zijn het geloof ik iets van 570 treden alvorens je bij de ingang van de daadwerkelijk abdij bent. Hier kun je tegen een vergoeding naar binnen, hetzij met een audiotour, hetzij met een gids. Wij kozen voor de audiotour, die in alle talen is te volgen. Natuurlijk heb je van bovenaf een mooi uitzicht op de baai van Mont Saint Michel, wij waren er (helaas) bij eb waardoor het één groot wad was. Iets minder om te zien, vind ik persoonlijk maar ach, je kunt ook niet alles hebben, toch?

Mont Saint MichelEenmaal binnen kun je verschillende ruimtes bezoeken zoals de wachtzaal, cryptes en natuurlijk de binnentuin.

Mont Saint MichelWat vooral opvalt, zijn de verschillende bouwstijlen doordat er steeds iets aan het complex is bijgebouwd.

Mont Saint MichelOok bevat het complex nog een gevangenismuseum, deze hebben we zelf helaas niet bezocht. Geen idee waarom niet eigenlijk…

Mont Saint MichelHet is zeker een bijzonder bouwwerk vooral vanwege de grootte en de complexheid maar ook vanwege zijn imposante verschijning zo ineens uit de zee oprijzend. Het heeft ook zeker iets mystieks, iets van vroegere tijden waar je de vinger niet op kunt leggen maar waarvan je weet en aanvoelt dat het iets bijzonder is. Wij waren in ieder geval onder de indruk maar waren ook erg blij dat we er in juni waren en niet in het hoogseizoen want dan schijnt het er echt ongelofelijk druk te zijn…

Mont Saint MichelVoor meer informatie, zie de site van Mont Saint Michel!

26 comments

 1. Sammie

  Wauw, die foto die je gemaakt hebt vanuit het weiland is gaaf, laat goed zien hoe groot het is! En die schapen ervoor, hahaha maakt de foto nog boeiender 🙂 Lijkt me heel gaaf om te bezoeken, zo bijzonder!

  Beantwoorden

  1. wiebie74

   Idd erg indrukwekkend en bijzonder. Was zeker een hoogtepunt van onze vakantie!

   Beantwoorden

 2. Nicetobeout

  Ik vind het juist erg indrukwekkend dat het eb was en dus alles een groot wad. Dit zou ik allemaal ook graag eens met eigen ogen bekijken het ziet er zo indrukwekkend uit! Dat het plaatsje een grote toeristische (dure) trekpleister is nemen we dan ook maar even voor lief. Deze komt op mijn lijstje van dingen die ik zeker nog eens wil bezoeken!!

  Beantwoorden

  1. wiebie74

   Ik had het ook wel graag bij vloed gezien maar dat duurde toen best nog wel lang, dus helaas… Het is echt een bezienswaardigheid die ik je kan aanraden, niet in het hoogseizoen trouwens, dan is het veel te druk!

   Beantwoorden

 3. Ferry & Jacqueline

  Dat is zeker heel bijzonder plek om te bezoeken. Wat mooi daar. Heel apart gezicht zo. Mooie tuin hebben daar. Mooie foto’s heb je gemaakt. Wat is daar groot.

  Beantwoorden

 4. Insoon

  Wow, die eerste foto is erg gaaf zeg! De schapen zijn zo duidelijk te zien, leuk 🙂 De andere foto’s zijn ook mooi geworden en zo te zien absoluut de moeite waard om een keer naar toe te gaan!

  Beantwoorden

 5. Sabine

  Leuk verslag en heel mooie foto’s! Zien we niet alleen de buitenkant maar ook een beetje van binnen 🙂 Ik vind het met eb trouwens helemaal niet minder mooi. Heeft juist een heel mooi effect op de foto. De wandeling naar het kasteel toe lijkt me supermooi! Ik zou echt blijven fotograferen 😀

  Beantwoorden

  1. wiebie74

   Die wandeling is zeker heel bijzonder, net of je het ergens voelt, zeg maar. Bedankt voor je lieve woorden, ik blijf zeker fotograferen!

   Beantwoorden

 6. Morgaine

  In één woord wauw! Dit is toch ook het complex waar the man in the iron mask is gefilmd? Luguber verhaal al dan niet naar waarheid verfilmd, pffffffff misschien was de reden wel heel groot dat je daar niet bent geweest. 😉

  Prachtige foto’s ook, het doet mij denken op ene hele andere manier aan een stukje in Blanes, waar ook een soort van fort staat met dus huizen in dit geval en zulke steegjes en trappetjes…. Minder hoog, miinder indrukwekkend dan dit stukje werk.

  X

  Beantwoorden

  1. wiebie74

   Dacht het wel maar weet het niet helemaal zeker…

   Beantwoorden

   1. Morgaine

    uh volgens deze lijst dus helemaal niet juist, wel 8 andere kastelen :O http://www.imdb.com/title/tt0120744/locations

    Beantwoorden

    1. wiebie74

     Zo leren we steeds wat bij!

     Beantwoorden

     1. Morgaine

      precies, en nog 8 kastelen voor op je lijstje, hahaha 😉

 7. Mrs. T.

  Tja, wij waren er dus in augustus en dat was niet te doen. We gaan vast nog eens terug.

  Beantwoorden

  1. wiebie74

   Dat geloof ik graag, in juni was het gezellig druk, maar kon je overal makkelijk komen, in het hoogseizoen veel te druk…

   Beantwoorden

 8. Serena

  Sorry, maar ik heb hier nu al zo veel vakantieblogs over Normandië gezien, dat ik de laatste paar niet meer heb gelezen. Dat weet ik nu wel…
  Vind huidige foto’s en dagelijkse dingen leuker. Mag ik dat zeggen?

  Beantwoorden

  1. wiebie74

   Natuurlijk mag je dat zeggen, je kunt het ook gewoon overslaan! Tenslotte bepaal ik waar ik over blog…

   Beantwoorden

   1. Serena

    Dat heb ik ook al een paar keer gedaan… Maar ik dacht, ik laat je even weten waarom ik daar niet meer op reageer.

    Beantwoorden

    1. wiebie74

     Is prima hoor! Ieder zijn ding, toch?

     Beantwoorden

 9. Flavie

  Wauw seg! Prachtige foto’s! Staat zeker op ons lijstje om te zien!

  Beantwoorden

 10. Koen Schyvens

  Mooie foto’s. Ik was weer even terug in mijn herinnering (zomer 1978) – op vakantie met mijn vriendinnetje bezochten we zeer uitgebreid de Mont Saint Michel. Het blijft mooi.

  Beantwoorden

  1. wiebie74

   Mooi dat ik daar een bijdrage aan heb kunnen leveren!

   Beantwoorden

 11. Marcella

  Zo gaaf, Mont Saint Michel! Wij waren er ook met eb, dan is het uitzicht vanaf de muren wel wat saai vind ik. Het eiland heeft zo’n gave vorm, vond het dan ook tof om er van veraf naar te kijken!!

  Beantwoorden

  1. wiebie74

   Dat gevoel had ik ook, had het ook liever met vloed gezien maar dat zou het pas veel later worden, dus helaas…

   Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: