Normandië # 2 | Utah Beach & Mont Saint-Michel

Zo, verder met het vervolg van onze vakantie in Normandië! Waar waren we alweer gebleven? Oh ja, dag 5, eindelijk naar datgene toe waarvoor we tenslotte deze streek hebben gekozen!

Dag 5 Zaterdag 13 juni 2015:

DSC00992
De kerk in St. Mere d’Eglise waar John Steele tijdens D-Day bleef haken aan de kerktoren… (Normandië / juni 2015)

Voor vandaag hebben we een redelijk vol programma opgesteld maar even zien of we alles kunnen gaan doen wat we in gedachten hebben! Eerste stop is St Mere d’Eglise waar tijdens de landing op D-Day de Amerikaan John Steele enkele hachelijke momenten heeft gekend toen hij bleef haken aan de kerktoren. Mooie kerk en feit dat er nog een pop aan een parachute aan de kerktoren hangt, spreekt natuurlijk tot de verbeelding. Tevens bezoeken we in St Mere d’Eglise onze 1e oorlogsmuseum, het Airborne Museum, waarin in 3 verschillende ruimtes de landing van de geallieerden tot leven wordt gebracht. Mooi museum met mooie stukken, aanrader dus!

DSC00925
Het Airborn Museum in St. Mere d’Eglise… (Normandië / juni 2015)

Daarna gaan we dan eindelijk naar Utah Beach zelf, hier kwamen de Amerikanen als eerste aan land. Buiten het monument en het landingsschip valt er niet veel meer te zien maar het besef dat het hier allemaal is gebeurd, dat er hier veel jonge soldaten voor onze vrijheid zijn gesneuveld, komt best wel binnen. Indrukwekkend om nu zelf op dit strand te staan!

DSC01070
Monument op Utah Beach… (Normandië / juni 2015)
DSC01113
Bunkers op het strand van Utah Beach… (Normandië / juni 2015)

Vervolgens vertrekken we naar Saint-Come-du-Mont waar we ons 2e oorlogsmuseum bezoeken, Des Parachutistes du Jour, waar we na het verhaal van de landing opnieuw te hebben gezien, aanschuiven in de zogenaamde briefingroom en toe worden gesproken door een Amerikaanse commandant om vervolgens plaats te nemen in een heus gevechtsvliegtuig om ‘getrakteerd’ te worden op een 8 minuten durende flightsimulater van een neergeschoten vliegtuig. Best wel heftig! Aansluitend bezoeken we ons 3e oorlogsmuseum, Dead Man’s Corner, dit is de plek waar een dode Amerikaanse tankcommandant dagen uit zijn tank zou hebben gehangen, verhaal wordt overigens in twijfel getrokken, neemt niet weg dat er wel het nodige is gebeurd.

Een indrukwekkend dagje dus!

Dag 6 Zondag 14 juni 2015:

DSC01219
Bootjes bij eb in de haven van Barfleur… (Normandië / juni 2015)

Ter afwisseling besluiten we vandaag weer een stuk van de omgeving te gaan verkennen. Dit keer de andere kant van ons schiereiland en wel de Route del Val de Seine. Opnieuw een prachtige route wat ons onder meer langs de havenplaatsjes Barfleur en Saas de la Hague brengt. Wat opvalt, waarschijnlijk veroorzaakt door onze timing, zijn de vele bootjes die op het droge liggen in de havens. Best apart om te zien! Ook komen we nog langs Cap de Levi waar we nog een stuk wandelen richting de vuurtoren. Lekker dagje uitwaaien en ideaal om op die manier de indrukken van een dag eerder een plekje te kunnen geven!

DSC01187
Cap de Levi… (Normandië / juni 2015)

Dag 7 Maandag 15 juni 2015:

Geen bijzonder dagje, vooral ook veroorzaakt door dat de meeste winkeliers op maandag de deuren gesloten houden. We nemen onder meer een kijkje in Portbail, havenplaatsje, en het verder naar beneden liggende Coutances wat op zich best een redelijk grote plaats is maar ook hier zijn ze of dicht of pas vanaf 15.00 uur weer open. Stokbroodje en kop koffie nuttigen en weer terug naar de camping!

Dag 8 Dinsdag 16 juni 2015:

DSC01274
Mont Saint-Michel… (Normandië / juni 2015)

Belangrijke dingen eerst! Zo besluiten we om een dagje extra bij te boeken op de camping, na wat geschuif is dit mogelijk en hebben we dus een extra dagje te pakken. Relax gaan we dan op ook weg naar Mont Saint-Michel, het beroemde schiereiland met het abdijencomplex. Eenmaal geparkeerd kiezen we voor de heenweg (terug gaan we lopend, een wandelingetje van zo’n 45 minuten) voor de gratis pendelbus waarmee we zo’n 12 minuten later vlak voor het betreden van het schiereiland worden afgezet.

DSC01409
Eén van de 4 manieren om het schiereiland Mont Saint-Michel te bereiken… (Normandië / juni 2015)

Snel naar binnen en nog sneller weg wezen uit de drukte van de restaurantjes en souvenierswinkeltjes onderaan het complex. Op naar boven! Na tig trappen te hebben beklommen, zijn we eindelijk binnen en raken we onder de indruk van het prachtige bouwwerk, de mystiek wat er van uit gaat en het prachtige uitzicht op de baai rondom het complex. Erg indrukwekkend om te zien!

DSC01338
Mont Saint-Michel en de baai van bovenaf gezien… (Normandië / juni 2015)

Wordt vervolgd!

25 comments

 1. Sabine

  Wat mooi en wat een hoop geschiedenis! Dat abdijcomplex blijft trouwens zeer indrukwekkend… 🙂

  Beantwoorden

  1. wiebie74

   Dank je, was zeker allemaal erg mooi en indrukwekkend om te zien. Zal er ook nog wel een apart blogje over plaatsen, heb zoveel foto’s!

   Beantwoorden

 2. Nina Hobbysite

  Dag 5 is heel indrukwekkend. Maar dag 8 vind ik wel erg mooi.

  Beantwoorden

 3. natasjaslifestyle

  Wat een aparte foto met die bootjes het lijkt wel of ze op het water dansen. Mooie foto’s en verslag.

  Beantwoorden

  1. wiebie74

   Ja he? Is echt heel apart om te zien… het zal ongetwijfeld aan onze timing hebben gelegen want overal waar we kwamen was het net eb waardoor we steeds dit soort taferelen zagen…

   Beantwoorden

   1. natasjaslifestyle

    Wat zul je genoten hebben zeg!!

    Beantwoorden

 4. Meisje uit het Oosten

  Wat mooi om dit terug te zien. Ik ben er namelijk paar jaar geleden ook geweest en die man die aan de kerkklok ging blijft wel echt hangen in mn hoofd. En de bunkers zijn ook erg indrukwekkend om te zien.
  Liefs,

  Beantwoorden

 5. Morgaine

  Oh die bootjes bij eb, dat heb ik nog nooit eerder gezien, ik dacht eerst, is daar storm geweest of zo, hahaha nee het is eb 😉

  En de abdij, wow, dat ziet er op foto al indrukwekkend uit, maar als je er dan zelf bent en staat en rond dwaalt…. prachtig!

  X

  Beantwoorden

  1. wiebie74

   Was zo apart om te zien, heel bijzonder en mooi

   Beantwoorden

 6. Mrs. T.

  Ik begrijp van een collega van mij dat in het echt de parachutist aan de andere kant van de kerk gehangen heeft, maar dat de plek waar hij nu hangt toeristisch gezien beter uit zou komen. 😉
  Ik word helemaal enthousiast van jouw logjes.
  Twijfel zelf nog wel heel erg over wel of niet naar Mont Saint Michel. Is vanaf waar wij zitten best ver rijden namelijk.

  Beantwoorden

  1. wiebie74

   Dat heb ik ook ergens gelezen… leuk dat ik je nog ,enthousiaster maak! Waar zitten jullie dan? Voor ons was het ook 2 uur rijden, best ver maar wij vonden het echt de moeite waard…

   Beantwoorden

 7. Helena

  Wat prachtig om te zien! en gaat zeker op mijn to-do-lijstje 🙂

  Beantwoorden

  1. wiebie74

   Leuk om te horen! Wij willen zeker weer terug naar deze streek, nog zoveel te zien en te doen daar!

   Beantwoorden

 8. LJ

  Het museum in St. Mère Eglise was ook ons eerste in Normandië 🙂 Wij hebben ook een flightsimulator gedaan, ik dacht in Dead Man’s Corner, of enfin ik dacht eigenlijk dat dat één en hetzelfde museum was, maar misschien hebben wij een stukje gemist dan. Inderdaad indrukwekkend!
  Mont St. Michel daar zijn we niet geraakt, was iets te ver rijden vanuit onze slaapplek, maar oh boy staat bovenop mijn lijst als we ooit terugkeren naar Normandië!!

  Beantwoorden

  1. wiebie74

   Dead Man’s Corner was dat huis op de kruising, voornamelijk een grote winkel waar je van alles kon kopen. In dat zwarte pand was het D-Jour museum gevestigd en daar was ook die flightsimulator, je kon bij aanschaf kaartje voor D-Jour gratis naar Dead Man’ Corner…

   Beantwoorden

   1. LJ

    Oké dan heb ik die winkel volledig gemist 🙂 🙂 het was inderdaad het zwarte pand waar we binnen geweest zijn met de flight simulator etc!

    Beantwoorden

 9. Gerda esser

  Wat weer een leuk logje Wanda
  Mooie foto’s

  Liefs Gerda

  Beantwoorden

 10. Serena

  Dit zijn dingen die ik ook leuk vind om op vakantie te doen. Beetje van alles bezichtigen. Vooral de oorlogsmonumenten vind ik erg interessant…
  Mooie vakantie hebben jullie gehad!

  Beantwoorden

  1. wiebie74

   Zijn echt de moeite waard, heel indrukwekkend omdat het daar wel is gebeurd…

   Beantwoorden

 11. Sheelagh

  Normandië, wat ben je toch mooi! IK baal nog steeds dat wij de Mont Saint Michel hebben overgeslagen 🙁

  Beantwoorden

 12. Insoon

  Wat een mooie foto’s. Kan me voorstellen dat het indrukwekkend was in St Mere d’Eglise en Utah Beach, vooral als je bedenkt wat daar toen allemaal gebeurt is… Lekker dat jullie een extra dagje erbij konden boeken en wat gaaf die foto van Mont Saint-Michel! Ben benieuwd naar het vervolg 🙂

  Beantwoorden

 13. iliveformydreams.com

  Wat een mooie foto’s weer. Lijkt me erg fijn dit ook ‘live’ te hebben gezien. Ziet er goed uit.. Ben er zelf nog nooit geweest.

  Beantwoorden

 14. Marcella

  Prachtige foto’s! Wat is Normandië toch een mooi en onwijs indrukwekkend gebied!

  Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: