't Zielhoes Noordpolderzijl

Noordpolderzijl | Wat te zien & Wat te doen?

Eén van mijn doelen dit jaar is het er meer op uit trekken in mijn eigen provincie, Groningen. Waar we nogal snel geneigd zijn om de grens met Duitsland over te steken, wil ik nu toch wat vaker in mijn eigen omgeving op ontdekking gaan. Tenslotte is de slogan niet voor niets; “Er gaat niets boven Groningen!”.

Op Hemelvaartsdag trokken we er dan ook op uit. Zo zochten we eerst de bollenvelden op en besloten we onze ontdekkingstocht te vervolgen richting Noordpolderzijl.

Een stukje algemene info…

Noordpolderzijl

Noordpolderzijl (Gronings: Polderziel) is een buurtschap in de gemeente Eemsmond, ten noorden van Usquert in de provincie Groningen. Noordpolderzijl heeft de kleinste zeehaven van Nederland en is gelegen aan de Waddenzee, ten zuiden van Rottumeroog. De naam van de buurtschap verwijst naar de zijl van de Noordpolder. Bron: Wikipedia

1e Stop: Vogeluitkijkpunt

Vogeluitkijkpunt Noordpolderzijl

Maar voor we in het kleinste haventje van Nederland zijn, stoppen we onderweg eerst bij een Vogeluitkijkpunt. Helaas reikt mijn kennis van de flora en fauna niet zo ver dat ik jullie kan vertellen welke vogels je hier kunt spotten maar ik kan je wel verzekeren dat het een mooi plaatje is.

Vogeluitkijkpunt Noordpolderzijl

Vogeluitijkpunt Noordpolderzijl

2e Stop: de dijk

dijk Noordpolderzijl

We rijden vervolgens verder naar de dijk en besluiten een stukje de dijk op te lopen. Nieuwsgierig als we zijn, willen we weten wat we er achter zullen aantreffen.

dijk Noordpolderzijl

Onderweg worden we luidkeels begroet door een kudde schapen en inderdaad eenmaal op de dijk hebben we een weids uitzicht over het wad met in de verte de waddeneilanden Schiermonnikoog, Rottumeroog, Rottumerplaat en het Duitse Borkum.

dijk Noordpolderzijl

3e stop: de haven van Noordpolderzijl…

Haven Noordpolderzijl

De haven is alleen bij hoogwater bereikbaar via een smalle, ondiepe geul, de Noordpoldermude. Bij laagwater valt de haven geheel droog. De geul is verbonden met de Zuid-Oost Lauwers, een diepe geul die in westelijke richting leidt naar het zeegat tussen Simonszand en Rottumerplaat. Richting het oosten leidt de Zuid-Oost Lauwers naar het wantij van Rottumeroog en wordt daar ondiep. Bron: Wikipedia

vaargeul Noordpolderzijl

Nadat we even wat hebben rondgekeken en de dappere pogingen van de wadlopers in ogenschouw hebben genomen, besluiten we dat het tijd wordt voor onze 4e stop van deze dag, namelijk het terras van ’t Zielhoes.

't Zielhoes Noordpolderzijl

Naast de voormalige visafslag heeft het plaatsje een huiskamercafé, toepasselijk het Zielhoes (= sluishuis) geheten, met een woning. Deze woning is de voormalige dienstwoning van de sluiswachter. De spuisluis is niet meer functionerend, maar de monumentale binnenzijde van de sluis is nog aanwezig. Een gemaal, dat ook Noordpolderzijl heet, heeft de functie van de sluis overgenomen. Bron: Wikipedia

Noordpolderzijl

Gaat er niets boven Groningen?

Nou, verder dan hier kun je niet, tenzij je van plan bent om te gaan wadlopen. Het is inderdaad het laatste stukje vasteland. Zou ik ergens in een omringend dorpje willen wonen? Nee, dat absoluut niet, maar wat is het een prachtig mooi gebied. Zo weids, zo rustig, zo puur natuur. Dus mocht je ooit een bezoek brengen aan de provincie Groningen, dan is Noordpolderzijl zeker de moeite waard!

15 comments

 1. Sabine

  Wat mooi en wat een leuke tip! Die schapen zijn ook zo leuk 🙂 Er is zoveel te zien in Nederland, waarvan ik nog maar weinig heb bezocht helaas. Nu dat niet meer kan vind ik dit soort dingen erg leuk om te lezen en inspiratie op te doen en foto’s te kijken 🙂

  Beantwoorden

  1. Wanda

   Klopt, er is inderdaad heel veel moois te zien in Nederland. Alleen geeft het mij nooit een vakantiegevoel als ik een week ergens in Nederland verblijf, dan trek ik toch veel liever naar het buitenland.

   Beantwoorden

 2. Gerda Esser

  Wat een leuke foto’s Wanda
  die met de schapen vind ik heel leuk
  Ik wens jou een hele fijne week

  Liefs Gerda

  Beantwoorden

 3. Els

  Zeker de moeite waard! Wat mooi! Je hebt mooie foto’s gemaakt. Helaas is Groningen voor ons wel even ver weg om even naar toe te gaan. De slogan “er gaat niks boven groningen” vind ik echt zo goed bedacht!

  Beantwoorden

  1. Wanda

   Misschien een keer een weekendje Groningen doen?

   Beantwoorden

 4. Sas

  Wat een fijne tips en weer erg mooie foto’s! genieten<3

  Beantwoorden

 5. Yvon

  Snap wel dat je er niet wilt wonen hoor! Er is zo weinig te beleven daar! Kwam er wel regelmatig, woonde er érg dichtbij.

  Beantwoorden

  1. Wanda

   Er valt, los van het genieten van de rust en de natuur, inderdaad bar weinig te beleven maar dat neemt niet weg dat ik het heerlijk vind om er een dagje te vertoeven maar er wonen, zou mij net wat te afgelegen en te rustig zijn.

   Beantwoorden

 6. Irma

  Dit lijkt me dus echt een plekkie om helemaal tot rust te komen! Heerlijk!

  Beantwoorden

 7. Marcella

  Hier staat de zeehonden kijkwand toch ook dichtbij? Het landschap lijkt in elk geval veel op wat je bij die plek ziet! Weids, en mooi! Maar ik zou er niet hoeven te wonen ;-€

  Beantwoorden

  1. Wanda

   Dat dacht ik ook maar ik kon het niet vinden, blijkbaar zaten we dan toch nog in een andere omgeving. Daar wil ik zeker dit jaar ook nog heen, is er vorig jaar helaas niet meer van gekomen.

   Beantwoorden

  2. Jan smit

   De wand staat bij punt van reide bij termunten zijl net geweest en ongeveer 50 zeehonden gezien prachtig

   Beantwoorden

 8. Nesrin

  Oh wow die schapen, mooi plaatje! Wat een rust op de foto’s, mooi om te zien.

  Beantwoorden

  1. Wanda

   Mooi om te horen dat mijn foto’s ook die rust weergeven want het is er inderdaad erg rustig!

   Beantwoorden

 9. Lyana Woldhuis

  Er valt niets te beleven in Noordpolderzijl en daarom juist kom ik er graag. Ik verblijf regelmatig in een van de trekkershutten sinds afgelopen jaar. Voorheen op zondag er naar toe gereden en lekker een wandeling gemaakt over de dijk. De hele omgeving geeft rust en ff een bak koffie met appeltaart en een vieux hoort bij de accommodatie. Fijne plek om naar toe te gaan.

  Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.