Next: Zomer in de Ardennen

Ardennen, een prachtige streek in België waar we graag vertoeven. De laatste jaren kwamen we er vooral vanwege de Formule 1 maar dit jaar brengen we onze zomervakantie er door. Hoe & wat? Daar vertel ik je nu alles over!

Waarom kiezen wij dit jaar voor de Ardennen?

Eigenlijk om twee redenen. Ten eerste hadden we vorig jaar al tijdens onze vakantie in Zweden zoiets van ‘volgend jaar graag een bestemming waar we minder kilometers hoeven te maken om iets zien’ en ten tweede omdat we ook graag in de winter al een weekje naar de zon wilden.

Ardennen reisplannen

Qua kilometers hebben we vorig jaar in Zweden heel wat afgelegd. Vaak ook nog eens zonder dat we daarvoor werden beloond met een prachtig mooi uitzicht of een leuk gezellig oud stadje. Het kostte ons in ieder geval heel wat energie. Dat wilden we dit jaar echt voorkomen maar toen stonden de Ardennen nog niet direct bovenaan. Dat kwam pas toen we vorig jaar september besloten om een weekje Portugal in maart te boeken. Ineens was de noodzaak om ver weg te gaan en richting de zon te vertrekken een stuk minder groot. Plus wij roepen altijd als we er zijn met ons Formule 1 weekendje ‘oh wat is het hier toch prachtig, hier willen we echt langer naar toe’. En dat gaat nu dus gebeuren!

Maar jullie hebben toch wel vaker vakantie gevierd in de Ardennen?

Ja, dat klopt. We zijn in hetzelfde huisje ooit ook een weekje geweest en dat is ons toen erg goed bevallen. Dat was echter in oktober dus nu willen we de omgeving graag eens in de zomer verkennen. En ja, we waren ook ooit met mijn ouders een weekje in de Ardennen maar toen zaten we aan de andere kant. Dus ja, deels wordt het dus wel een trip down memory lane maar geloof mij er is nog genoeg nieuws te zien en te ontdekken!

Ardennen
Bomal (Belgische Ardennen 2014)

Waarom blijven we nu maar liefst 2 weken op één plek?

Ook dat heeft met Zweden te maken. Vorig jaar kozen we er traditiegetrouw voor om onze vakantie op te splitsen. Een weekje hier en een weekje daar. Dat beviel ons in het verleden eigenlijk altijd wel goed, met uitzondering van Tsjechië en het Comomeer dan. Aan één kant beviel het ons in Zweden ook wel goed maar tegelijkertijd hadden we ook het gevoel dat we alleen maar in de auto hebben gezeten.

Om onszelf meer rust te gunnen maar ook om gewoon echt de tijd te hebben om de omgeving te verkennen, blijven we nu dus 2 weken op dezelfde plek.

Camping, huisje, appartement of hotel?

Deze keuze is voor ons in de Ardennen niet zo lastig. Los van het feit dat we niet echt campingmensen zijn, op een stacaravan na dan, en dat we ook echt niet de hele tijd in een hotel hoeven te zitten. Nee, in de Ardennen zitten we altijd in een huisje van een kennis van vriendlief. Ideaal natuurlijk! Het huisje bevindt zich op het park Espinette en is vrij basic maar goed, voor ons maakt dat verder niet uit. We hoeven er uiteindelijk alleen maar te slapen en te eten, voor de rest zijn we toch wel de hort op. Het gaat ons ook meer om de ligging, centraal in de Ardennen maar je zit ook zo in de Eiffel en in Luxemburg.

Wat willen we in ieder geval gaan doen in de Ardennen?

Durbuy Ardennen

 • rondslenteren in het middeleeuwse Durbuy
 • grotten van Hotton
 • lokale markten bezoeken zoals bijvoorbeeld in Bomal en Namen
 • wandelen rondom het stuwmeer van Nisramont of in de Hoge Venen
 • een bezoekje brengen aan de Citadel van Hoei
 • een kijkje nemen in het Musee Du Circuit de Spa-Francorchamps (hoe is het mogelijk dat we dit nog nooit heb gedaan?)
 • hopelijk weer net zo’n foto maken als helemaal bovenaan van de Citadel van Dinant

Kortom, we zullen ons er vast niet vervelen!

Ben je ooit zelf in de Ardennen geweest? Zo ja, heb je dan nog tips voor mij?

 

5 comments

 1. Shirley

  Ik was laatst vlakbij Dinant. Wat een mooi stukje Ardennen daar. Ik ben alleen naar de citadel en Parc de Furfooz geweest, vond ik allebei erg leuk. Geniet van de voorpret en fijne reis alvast!

  Beantwoorden

 2. Morgaine

  Ja Houfalize die streek, whahahahaha overlevingskamp met school 3 dagen, nah… het is mooi daar, oom te wandelen en dus te kanoën, klimmen, weet ik al niet wat, al was dat voor ons geregeld natuurlijk allemaal, overlevingswandeltocht dus, maar ik neem aan dat je er ook gewoon kunt wandelen door de bossen en langs weilanden. Is wel lang geleden maar het zag er heel mooi uit.

  Vanuit daar, dit deden wij al vanuit Limburg (NL) Mechelen, een dagje naar Luxemburg is erg makkelijk te doen met de auto, Klein Zwitserland, zo mooi, vooral op een warme dag, er zijn wandelpaden in het bos en dan kun je je voeten in de rivier zetten, lekker koel.

  Je zit daar zo centraal, een dagje Monchau? Al is dat vanuit daar iets meer ver natuurlijk. Zelfs de Franse grens overgaan vanuit die hoek is mogelijk natuurlijk. Omdat je nu 14 dagen op dezelfde plek zit, is zo’n dagje auto tussendoor juist erg leuk om te doen, toeren noemen wij dat altijd, met de rust van je huisje die er gewoon is, zonder verslepen.

  X

  Beantwoorden

  1. Wanda

   We zitten inderdaad niet zo ver van Houfalize af, maar toch zijn we er volgens mij nog nooit echt geweest. Tijd om daar verandering in te brengen dus! Monchau speelt zeker wel in onze achterhoofd, we zijn er ooit geweest en inderdaad een prachtige omgeving en dito stadje. Wie weet…

   Beantwoorden

 3. Sabine

  Wat een leuke plannen! Mijn eerste vakantie zonder ouders ging naar de Ardennen. Heel leuk en mooi was dat! Maar al zo lang geleden dat ik er niet zoveel meer van weet haha 😛

  Beantwoorden

 4. Conny

  De Ardennen zijn super leuk. Geniet ervan!!

  Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.