Museumdorp Orvelte, leuk voor jong & oud

Als kind was ik er weleens geweest en was het in mijn kinderlijke beleving ontzettend groot. Onlangs was ik er weer terug met mijn ouders en vriendlief en natuurlijk kwamen een hoop dingen mij wel bekend voor maar wat mij nu vooral op viel, was dat het eigenlijk helemaal niet zo groot is! Ondanks dat is het gewoon een ontzettend leuk uitstapje voor jong & oud! Kijken jullie gezellig mee?

’t Tolhuis uit 1870…

Orvelte

Het Tolhuis is in 1870 gesticht om oorspronkelijk de kosten te dekken van de verharde weg Westerbork-Orvelte-Zweeloo. Tegenwoordig is het een ruime vakantiewoning voor 6 tot 8 personen en kun je dus zelf de sfeer van vroegere tijden beleven.

’t Bakkershoes…

Bakkershoes Orvelte

De geur van vers gebakken appeltaart en andere lekkernijen doen je van verre al watertanden waardoor je er eenvoudigweg niet aan voorbij kunt komen. Ook zelf bakken behoort tot de mogelijkheden maar ik heb er voor gekozen om gewoon een tasje met lekkernijen te kopen en niet zelf mijn handjes vuil te maken.

Bakkershoes Orvelte

Orvelte verkennen per paardentram…

paardentram Orvelte

Wie helemaal de authentieke sfeer wil proeven, kan op het marktplein instappen in een heuse paardentram en zo een rondje door het dorp maken. Zeker een aanrader als je kleine kinderen bij je hebt!

Authentiek snoepwinkeltje…

Snoepwinkel Orvelte

Ook deze kun je heel moeilijk links laten liggen. Het bord met de melding ‘Snoep van vroeger’ deed bij mij direct allerlei alarmbellen rinkelen en vooral smachten naar ouderwetse nougat en massee. Eenmaal binnen, is het echt oppassen geblazen en kun je amper je kont keren maar de keuze is enorm en ja, ze hadden inderdaad nougat en massee dus dat was echt zo’n deja vu momentje naar mijn kinderjaren!

Een kleine sfeerimpressie…

Orvelte

Orvelte Drenthe

Orvelte

paardentram Orvelte

En met nog 1 laatste blik op de langskomende paardentram namen we afscheid van Orvelte. Ondanks dat mijn beleving nu heel anders was dan toen als kind, vond ik het nog steeds heel erg leuk om er rond te neuzen. Het blijft gewoon leuk om even weer terug in de tijd te gaan!

Mocht je in de buurt zijn, dan is het zeker leuk om hier even een kijkje te gaan nemen. Zeker ook omdat het dorp op zich gratis toegankelijk is. Alleen als je een museum of tentoonstelling wilt bezoeken, betaal je een kleine bijdrage.

Wil je meer weten over Orvelte en wat er zoal te doen is & wat wanneer is geopend, klik dan even op deze link!

12 comments

 1. Daphne | Travelshot.nl

  Leuk! Ik ben daar ooit met kamp geweest, dus de goede oude herinneringen komen weer boven 😉 ..

  Beantwoorden

  1. Wanda

   Leuk om te horen!

   Beantwoorden

 2. Sabine

  Leuk joh! Is ook een heel mooi dorp 🙂 En toen je klein was was ook alles veel groter hahaha 😛

  Beantwoorden

  1. Wanda

   Ja, als kind beleef je dingen toch heel anders dan als volwassene…

   Beantwoorden

 3. Ferry & Jacqueline

  Wat mooi deze dorp. Daar hou ik zo van om te kijken. Wat mooi deze omgeving. Paardentram ziet geweldig uit. Mooie foto’s.

  Beantwoorden

  1. Wanda

   Ja, het is zeker een hele mooie omgeving en voor ons ook maar een half uurtje rijden, dus ideaal om zo even naar toe te gaan.

   Beantwoorden

 4. Sanne

  Prachtig dorp, lijkt mij geweldig om daar te verblijven. Die huisjes zijn super schattig. 🙂

  Beantwoorden

 5. Marion

  Oh wat geweldig leuk dit! Word er helemaal blij van!

  Beantwoorden

 6. Lilian

  Leuk! Ik kom elk jaar 1 dag in Orvelte. Ik werk in de zomervakantie altijd een week als vrijwilliger mee op een ruiterkamp voor gehandicapten, op woensdag maken we altijd een dagtocht naar Orvelte!

  Beantwoorden

 7. Flavie

  Een leuk plekje om te bezoeken.

  Beantwoorden

 8. Villasappho

  O wat een heerlijk sfeertje die foto’s ga dan zeker onthouden!

  Beantwoorden

  1. Wanda

   Echt een aanrader!

   Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.