leestips

Leestips… (9)

Zoveel mooie boeken, zo weinig tijd. Herkenbaar? Mijn doel voor dit jaar is 55 boeken maar na zo’n 5 maanden staat de teller nog maar op 16. Altijd nog een mooie score natuurlijk maar toch, de stapel met nog te lezen boeken wordt alsmaar groter. Natuurlijk heb ik de afgelopen tijd niet helemaal stil gezeten en zal ik weer 3 pareltjes van boeken met jullie delen! Misschien dat je er wat aan hebt op zo’n druilerige dag als vandaag of alvast voor je vakantie!

Julia NavarroJulia Navarro – Schiet maar, ik ben toch al dood ***** Aan het einde van de negentiende eeuw, gedurende de laatste fase van het tsarenrijk, moet de Joodse familie Zucker Rusland ontvluchten. Bij aankomst in het Beloofde Land koopt Samuel Zucker het land van de Ziads, een Arabische familie met Ahmed aan het hoofd. Tussen Samuel en Ahmed ontstaat een hechte vriendschap die, ondanks religieuze en politieke verschillen, generatie op generatie blijft bestaan.

De met elkaar vervlochten levens van de Zuckers en de Ziads vormen een mozaïek van verraad en beproevingen, van mogelijke en onmogelijke liefdes – een beeld van het hachelijke leven en samenleven in een sfeer van wederzijdse onverdraagzaamheid in het Beloofde Land.

Mijn mening: eerder las ik al het indrukwekkende Zeg me wie ik ben van deze schrijfster en ook bij dit boek werd ik vanaf de eerste bladzijde het verhaal ingetrokken en kon ik het boek amper wegleggen. Ja, het is een dikke pil, 768 pag. maar het is absoluut geen moment langdradig. Navarro weet het zo boeiend te vertellen dat je de personages voor je ziet, je voelt de strijd die ze moeten leveren, de wanhoop en de verscheurdheid die generatie op generatie blijft doorgaan. Tegelijkertijd kom je ook meer te weten over een belangrijk deel van de geschiedenis en is het zeker vanuit historisch oogpunt een heel bijzonder boek om te lezen.

Clare MackintoshClare Mackintosh – Mea Culpa ***** Wanneer een alleenstaande moeder de hand van haar zoontje even loslaat, gebeurt het ondenkbare: hij rent de straat over en wordt aangereden door een auto. De bestuurder rijdt door. In een fractie van een seconde verandert Jenna’s wereld in een nachtmerrie. Om de vreselijke waarheid te ontlopen verhuist ze naar een afgelegen plek aan de kust in Wales, maar de herinneringen, angsten en rouw zijn allesoverheersend. Inspecteur Ray Stevens leidt het onderzoek naar de dader. Vastbesloten om tot de bodem van de zaak te komen, zet hij zowel zijn professionele als zijn persoonlijke leven op het spel. Intussen wordt Jenna ingehaald door haar verleden, met alle verwoestende consequenties van dien…

Mijn mening: Ik ben altijd wat huiverig als er wordt geroepen ‘Sensationeel debuut’ want te vaak valt het mij dan tegen maar dit boek maakt wat mij betreft zijn hooggespannen verwachtingen absoluut waar. Het wordt vanuit verschillende personages verteld en bestaat uit 2 delen waarbij het 1e deel vooral de nodige achtergrondinformatie verschaft en het 2e deel in een razendsnel tempo het verhaal verder ontrafelt met een onverwachtse twist.

astridharrewijnAstrid Harrewijn – Drie vrienden, een huis en een klusjesman **** Sommige dingen doe je gewoon niet als je halverwege de dertig bent. Zoals je veilige vaste baan, je huis in Limburg en het vooruitzicht van een bruiloft inruilen voor een tijdelijke baan bij het Van Gogh Museum in Amsterdam. Noor doet het wél, tot verdriet van haar ouders en haar vriend. Ze betrekt samen met haar jongere zusje Kiki en studievriend Joost een verwaarloosd pandje aan de Herengracht. Kiki is bewust single, het zwarte schaap van de familie en ziet de wereld als haar speeltuin. Ze werkt voor Jeff Koons en brengt zijn spraakmakende tentoonstelling naar het Stedelijk. Joost, een vriendelijke maar ietwat stoffige vrijgezel, werkt als adviseur bij het Rijksmuseum.

Noor, Kiki en Joost delen lief, leed en de voordeur met elkaar en kennen maar één harde regel: thuis wordt er niet gesproken over het werk op het Museumplein. Terwijl het huis een verbouwing ondergaat ontdekt Noor zichzelf, de waarde van vriendschap, en een groot schandaal in de kunstwereld. Kortom: ze ontdekt het leven.

Mijn mening: ook bij dit boek had ik zo mijn bedenkingen, vooral omdat ikzelf niet zo van de chicklitachtige boeken ben maar dit boek heeft mij echt positief verrast. Het is verrassend, het is met humor geschreven, het heeft herkenbare momenten maar bovenal heeft het ook diepgang wat ik bij veel chicklits steeds mist. Echt een heerlijk boek om lekker op het strand of waar je je vakantie dan ook doorbrengt te lezen!

Momenteel lees ik Gij nu van de Belgische schrijfster Griet op de Beeck en ook dit is weer zo’n boek dat je gewoon niet weg kunt leggen, dus mocht ik vandaag niet meer bij je langs komen waaien, dan weet je waardoor het komt!

15 comments

 1. Kim

  Lijken mij mooi boeken! Sinds kort ben ik weer druk aan het lezen geslagen 🙂 Al moet ik zeggen dat ik voornamelijk Engelse boeken lees.

  Beantwoorden

  1. Wanda

   Ik heb de leesflow nu ook weer helemaal te pakken, het was eventjes wat minder, vooral te druk met mijn smartphone maar nu is het weer helemaal terug.

   Beantwoorden

 2. Morgaine

  Knap hoor, ooit was ik ook zo, maar nee, dat is allang voorbij voor mij, school heeft dat verpest ooit. De verplichte boekenlijst als je nog zo jong bent en boeken moet lezen waar je nog niet eens aan toe bent, met het schaamrood achter je oren zit te lezen… ik bedoel come on!

  Daarom dus ook geen literatuur of zo, heb er zo niets mee.

  En met veel dingen niet, maar wat dan wel, kan ik je ook niet echt vertellen, een boek werkt net als een film, het moet mij pakken, zo ja… dan is het een goed boek.

  Ik lees blogs, dat is ook lezen en dat vind ik veel leuker, hahaha

  X

  Beantwoorden

  1. Wanda

   Nou, toen met die verplichte leeslijst was ik er ook wel klaar mee hoor. Echt een paar jaar toen niet meer gelezen maar sinds jaartje of 15 toch wel weer aardig verslaafd geraakt.

   Blogs lezen telt ook hoor!

   Beantwoorden

 3. Insoon

  Boek 2 en 3 heb ik zelf in de kast staan, maar nog niet gelezen. Leuk om te zien dat jij er positief over bent 🙂 Boek 1 ga ik even opschrijven.

  Beantwoorden

 4. Sabine

  Leuke tips! 16 boeken vind ik al heel wat trouwens ? . Ik heb dit weekend na tijden weer eens een boek gelezen. Zo leuk! Komt binnenkort een recensie over.

  Beantwoorden

  1. Wanda

   Oh, ben benieuwd!

   Beantwoorden

 5. Sanne

  Ik ken de schrijvers nog niet maar de boeken zien er al goed uit. ik heb helaas ook geen tijd om te lezen. Ik wou er dit jaar 20 lezen. 🙂

  Beantwoorden

 6. Mrs. T.

  Ik ben nu bezig in dat van Harrewijn en ben er ook best van gecharmeerd. Humor en snelle ontwikkelingen maar ook diepgang.

  En dan dus snel dat boek van Navarro lezen begrijp ik. Leuk!

  Beantwoorden

  1. Wanda

   Grappig, dat boek had ik eigenlijk niet echt bij jou verwacht. Jij bent normaal ook niet zo van die chicklit-achtige boeken…
   Ja, dat boek van Navarro is echt iets voor jou!

   Beantwoorden

 7. Els

  Het lijken me mooie boeken. Jij bent niet blij met 16 boeken in 5 maanden, ik zal bij die scoren al juichen in een jaar ;-).

  Beantwoorden

 8. Koen

  Ik ken geen van de drie boeken. Ook de auteurs zijn me onbekend. Ik heb ze op een wensenlijstje genoteerd.

  Beantwoorden

 9. Sheila

  Het 2e boek spreekt mij het meeste aan uit deze reeks. Ik moet het alleen niet gaan lezen als ik ongesteld ben. Want sinds ik moeder ben geworden, huil ik in die periode om alles en niets. En het lijkt me dan ook zo’n boek dat ik dus ineens zit te huilen. Ik lees het wel tijdens die andere 3 weken van de maand 🙂

  Beantwoorden

 10. Flavie

  De eerste 2 boeken spreken mij enorm aan!

  Beantwoorden

 11. LJ

  Gij nu staat hier ook op de lijst. En dat van die klusjesman ben ik nog al tegengekomen, misschien moet ik hem toch ook maar op de lijst zetten 🙂

  Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.