Column|Koningsdag nieuwe stijl…

Max, ben jij ook zo flauw van al die onzinnige typische oud Hollandse spelletjes? Wat bedoel je, schat? Nou, dat koekhappen, spijker poepen, uit de maat dansende kinderen, je weet wel? Oh ja, zit ik ook niet op te wachten hoor, liefje… Jullie Nederlanders zijn nu niet bepaald los in de heupen te noemen, moet eigenlijk een toefje salsa over heen! Je weet wel, moppie, wat ik je heb geleerd!

Zou het ongeveer zo zijn gegaan toen tante Trix besloot om plaats te maken voor zoonlief? Of was ze zelf misschien ook wel al flauw van jaar in jaar uit hetzelfde te moeten ondergaan? En maar weer handjes schudden, maar weer verplicht klappen als klapvee, al dat gezwaai de godganse dag maar durfde ze het gewoon niet aan om er iets van te zeggen en was ze allang blij dat toen zoonlief het van haar overnam hij direct aankondigde het anders te willen gaan doen? Zag ze toen wellicht haar kans ook schoon om op die ene dag in het jaar gewoon lekker thuis te blijven? Misschien ook wel, eindelijk eens, te kunnen genieten van een heuse Jumbobol?

Ik vraag me altijd af hoe ze hier in de afgelopen jaren tegen aan hebben gekeken en of ze er ook echt wel plezier in hadden of dat het gewoon een grote schertsvertoning is geweest waar de hele familie achteraf smakelijk om heeft zitten lachen onder het genot van een biertje en een bitterballetje.

Wij Nederlanders pakken dit soort gelegenheden natuurlijk direct aan om ons uit te dossen in de meest vreemde outfitten, in een kleur die maar weinig mensen echt staat, zuipen ons helemaal klem, verkopen onze oude rotzooi op het maakt niet uit welke vrijmarkt en zien dit echt als ons feestje. Persoonlijk heb ik er nooit wat mee gehad, als kind had ik al niks met verkleedpartijtjes, laat staan met dit soort uitingen van collectieve gekdoenerij. Noem me gerust een saaie donder, I don’t care, maar ik had altijd wat medelijden met de koninklijke familie op zo’n dag als deze.

Ieder jaar maar weer ervoor opladen, jezelf voorhouden dat het maar 1 dagje is, wat heet, slechts een paar uurtjes afzien en toch.. ik kan me zo goed voorstellen dat je het op een gegeven moment na tig jaren van dit soort verplichte feestjes, het wel een keertje hebt gehad. Dat je gewoon iets anders wilt, dat je niet de hele dag zo stijf en verplicht ergens rond wil lopen om naar dezelfde dansjes, dezelfde spelletjes en dezelfde folkloristische uitingen van vermaak te moeten kijken en niet eens meer weet wat waar is geweest, laat staan in welke volgorde.

Drie keer hoera voor Alex dus dat hij gewoon eerlijk heeft gezegd het anders te willen doen, niet de hele dag in touw en vooral een andere invulling dan in de voorgaande jaren!

ps: hoe vieren jullie Koningsdag? Nieuwe stijl of gewoon lekker ouderwets op de vrijmarkt in je oranje kloffie?

14 comments

 1. Morgaine

  Whaaaaaahahahaha mijn familie heeft er niks mee, en dus eindigden we juist buiten Amsterdam meestal bij mijn opa en oma thuis om daar behang te trekken en te gaan behangen liefst op 1 dag de hele woonkamer, hahahaha

  Ook met de kroning van Beatrix is mijn moeder Amsterdam uitgevlucht, dat deed ze elk jaar want we woonden er bijna middenin 😉 Ik vier het dus niet, wel staat het nu op, maar ik ben aan het huishouden nu, ga zo mijn vloeren even stomen en dan salade maken en douchen, en daarna zie ik verder….

  Fietsen naar waar niemand is? Het weer ziet er mooi uit, wat warmer inpakken misschien, en misschien straks wel lekker kleuren of Netflix kijken 😀 Zoiets? Morgen is het gelukkig weer allemaal normaal.

  Beantwoorden

  1. Morgaine

   En oh ja, bij mij staat nu weer een verslagje, met een toevalligheid…. je… iets wat OOK vandaag gevierd wordt, maar dan in Spanje, hahaha

   Beantwoorden

 2. Serena

  Ik vond het dit jaar nog saaier dan voorgaande jaren…
  Ik doe gewoon lekker niks. Heb er helemaal niets mee. Extra dagje vrij, ook wel lekker.

  Beantwoorden

 3. Mrs. T.

  Met de pantalon aan want ik ben ’s ochtends aan het werk.

  Beantwoorden

 4. natasjaslifestyle

  Ik vond de sfeer er ook niet inzitten. Was in het centrum maar de gezelligheid van vroeger was ver te zoeken.

  Beantwoorden

  1. wiebie74

   Ik heb geen idee of het vroeger gezelliger was, heb het eigenlijk nooit gevierd omdat ik gewoonweg niet van dit soort vermaak hou. Net als met voetbal, dat doet me ook helemaal niks als het Nederlands Elftal moet spelen voor een belangrijke wedstrijd dan ren ik ook niet hotsend in oranje over straat…

   Beantwoorden

 5. kakel

  Die oubollige spelletjes kwamen mijn neus uit. Groot gelijk dat Willem geen trek in koekhappen heeft. Geen idee hoe de dag verlopen is. Lief en ik hebben de samenvatting van 5 minuten op het journaal gezien en dat vonden we lang genoeg. Maar ik heb wel in het oranje gelopen vandaag!
  Groetjes Kakel

  Beantwoorden

 6. Sabine

  Ik heb helemaal NIETS meegekregen van de dag in Dordrecht. Misschien moet ik de site van de NOS even raadplegen 😉

  Beantwoorden

 7. iliveformydreams.com

  Ik heb helemaal niets gedaan, lekker een extra dagje vrij na een heel fijn weekendje weg.

  Beantwoorden

 8. Vlijtig Liesje

  Wij waren gewoon thuis. Maar we hadden wel oranje tompoucen!

  Beantwoorden

 9. Ferry & Jacqueline

  Ik vond het saai om te naar te kijken. In begin duurde liefs drie kwartier aan de water kant zitten. Vreselijk. De rest ging het beetje. Maar ik vond daarvoor veel leuker. Geeft maar de oude stijl terug. Achter buis gekeken.
  Fijne week verder.

  Beantwoorden

 10. Sammie

  Ik heb eerlijk gezegd helemaal niks met het koningshuis dus wat zij doen of moeten doen maakt me weinig uit eerlijk gezegd. Ik heb er dit jaar niks aan gedaan, we zijn alleen even een rondje over de vrijmarkt gelopen en hebben heel veel rommel mogen bekijken 😉

  Beantwoorden

 11. Insoon

  Ik ben wel eventjes naar de vrijmarkt in het dorp geweest en ik heb een oranje tompouce gegeten 😉 Maar voor de rest heb ik Koningsdag lekker buiten in het zonnetje doorgebracht!

  Beantwoorden

  1. wiebie74

   Beetje mijn invulling dus!

   Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: