Wernigerode Duitsland

Ich liebe Deutschland, du auch?

Duitsland… een land wat bij velen toch de associatie oproept van kneuterigheid ten top, dé bestemming voor bejaard Europa, waar halve liters regel zijn in plaats van uitzondering en waar op elke hoek van de straat wel een bratwurstkraam te vinden is en toch… Ich liebe Deutschland! Waarom? Ik vertel je er alles over!

Een zeer divers landschap…

Forggensee Duitsland
Forggensee in Beieren (Duitsland, september 2015)

Duitsland, net als Frankrijk, trekt mij enorm aan vanwege zijn gevarieerd landschap. In het noorden grenzend aan de Oostzee, dichterbij in het Harz al bergen van zo’n 1000 meter, in Beieren in het zuiden nog hogere bergen en overal meren en bossen. Een waar paradijs voor natuurliefhebbers en waar menig sportieveling zijn hart kan ophalen, zowel in de zomer als in de winter.

Mooie wereldsteden en pittoreske plaatsjes…

Hamelen Duitsland
Hamelen (juli 2014)

Duitsland met wereldsteden als Berlijn, München, Bremen, Keulen, Hamburg, Frankfurt en Dresden maar net zo goed geliefd vanwege juist die kleine pittoreske plaatsjes met zo’n gezellige marktplein en een oud centrum als Münster, Oldenburg, Monchau, Hamelen, Weimar en Wernigerode waar veelal de gekleurde vakwerkhuizen het beeld bepalen en waar je het gevoel hebt terug te gaan in de tijd.

De vele nationale parken en natuurparken…

Harz Duitsland
Harz

Duitsland kent maar liefst 14 Nationale Parken en 104 Natuurparken die elk geliefd zijn vanwege hun natuurschoon. Zo zijn we zelf in de Eiffel, het Harz en Teutoburger Wald geweest maar trekt het ons zeker om ook de andere natuurparken te bezoeken. Natuurlijk vind je in Nederland ook genoeg mooie nationale parken maar ze zeggen niet voor niks dat het gras bij de buren altijd groener is en dat is zeker iets wat voor ons opgaat.

De typische Duitse keuken…

braadworstkraam Duitsland

Ja, je vindt inderdaad overal wel van die braadworstkramen en ja, ook wij kunnen dan maar moeilijk die verleiding weerstaan maar wie kan dat wel? En ja, de Duitse keuken is vooral een keuken gericht op een lekker stukje mals vlees, voornamelijk wild, maar is natuurlijk zoveel meer dan alleen een Schnitzel. Tel daar nog eens de Konditoreitjes en Bäckereitjes bij op waar je voor relatief weinig geld kunt genieten van een heerlijke bak koffie met een vers bereid broodje. Met zijn tweetjes zijn we vaak amper € 8,= kwijt, iets wat je hier niet meer gaat redden…

Een land met een veelbesproken geschiedenis…

Buchenwald Duitsland
Concentratiekamp Buchenwald (Duitsland, juli 2011)

We kunnen er natuurlijk niet omheen want Duitsland is nu eenmaal het land van de geschiedenis en gelukkig voor ons, als  geïnteresseerden, is hiervan veel bewaard gebleven. Zo bezochten we al eens het indrukwekkende concentratiekamp Buchenwald maar stond ik ook met mijn ouders bij de restanten van het IJzeren Gordijn en bezochten we in Berlijn natuurlijk het museum Checkpoint Charlie en stonden we bij De Muur wat eens Oost en West Berlijn van elkaar scheidde.

Deutsch ist ja ganz einfach zu versteh’n…

Opgroeiend met Duitse tv-zenders en wonend vlakbij de grens is de Duitse taal voor ons allebei geen probleem, natuurlijk zullen her en der de naamvallen niet altijd even goed gaan maar over het algemeen kunnen we het beiden wel redelijk vloeiend spreken en is het verstaan al helemaal geen probleem.

Het land van de Rossmann en de DM…

Wie wel vaker in Duitsland komt, weet natuurlijk wel waar ik het over heb. De zo druk door ons Nederlanders bezochte drogisterijen waar alles een stuk goedkoper lijkt te zijn dan hier. Ook ik wip er altijd eventjes naar binnen voor wat haarverf, gezichtscremes, bodylotions, shampoos en wat al niet meer. Het scheelt in ieder geval behoorlijk met hier.

Kortom, wij komen graag bij onze oosterburen, zowel voor een kort bezoek in de zin van even snel boodschappen doen met natuurlijk een kop koffie met wat lekkers tot een leuk dagje uit zoals in Bad Zwischenahn of Greetsiel tot weekendjes weg zoals Harz, Teutoburger Wald en straks in april Mecklenburg-Vorpommern.

En wat vind jij van Duitsland?

14 comments

 1. kliefje

  Oh sorry, zoals je weet heb ik er niets mee, met Duitsland. Doe mij maar België, Frankrijk en Spanje.

  Beantwoorden

  1. Wanda

   Ik was al benieuwd of je zou reageren! Kan me jouw blog over de Elzas, wat eigenlijk heel Duits is, nog zo goed voor de geest halen dat ik al wist dat je geen liefhebber bent van onze oosterburen…

   Beantwoorden

 2. Sabine

  Leuke blog! Ik wilde nooit naar Duitsland, het trok me niet. Daarom gingen we altijd naar Frankrijk. Inmiddels ben ik van mening veranderd en ga ik liever naar Duitsland dan naar Frankrijk, ook om de mensen. Nu ken ik Duitsland eigenlijk niet zo goed, maar wie weet, gaan we er nog wel eens wonen 🙂 De Duitse taal vind ik moeilijk. Ik ben sowieso niet zo een talenwonder. Jimmy volgt hier in Bogotá op het moment Duitse lessen. Hij vind het ook moeilijk, maar met zijn gevoel voor taal komt hij er wel.

  Beantwoorden

  1. Wanda

   Als kind kwam ik er al en toen vond ik het al mooi. Later dacht ik wel altijd dat het vooral een bestemming was voor ouderen maar daar denk ik nu wel compleet anders over.

   Beantwoorden

 3. sammie

  Ik heb niet heel veel gezien van Duitsland (Kleve, Kranenburg en Keulen en Düsseldorf) maar vind het zeker wel een leuk land, al spreek ik de taal helemaal niet haha. De DM is leuk maar alle prijzen in Duitsland spreken me aan, goedkoper als NL.

  Beantwoorden

  1. Wanda

   Het scheelt echt wel veel met hier hè?

   Beantwoorden

 4. Morgaine

  Ik ken geloof ik alleen de Eiffel, Monchau en de rit met de bus langs de Rijn, en Koblenz die kant op ben ik ooit geweest, weet niet of dat al Ruhr is of nog Eiffel, hahahahaha

  Erg mooi kan Duitsland zijn en ja… ooit wil ik nog naar Beieren, daar waar Sissi geboren en getogen is 😉

  Verder ken ik het totaal niet, maar het is ook zo inmens groot, wel zijn mijn ouders ooit met zijn tweetjes zelfs naar Oost Duitsland geweest, eigenlijk een paar jaar na de val van de muur, en dat heeft diepe indruk op hen gemaakt toen….

  X

  Beantwoorden

 5. ~ Inge ~

  Wij komen graag én veel in Duitsland, en ook om de vele redenen die jij ook aangeeft! Maar ben zelf alleen niet zo’n fan van het eten, veel te machtig voor mij! Maar de bakkerijen enzo zijn daarentegen wel erg lekker! Mijn mannen komen er ook graag vanwege de schnitzels en bier, hahaha! Maar idd ook de pittoreske dorpen zijn zo mooi! Wij hebben vorig jaar de Romantische Strasse gereden met de Le Patron, erg leuk! Vooral het plaatsje Rothenburg ob der Tauber vonden wij heel gezellig!!

  Beantwoorden

 6. Koen

  Duitsland … meestal het land van het begin van de vakantie en later het eind van de vakantie. Heel vaak op weg naar Griekenland of Italië. En van de korte weekendjes en tussendoor vakanties – meestal met een museum / tentoonstelling als doel. En natuurlijk zie je dan meer en bezoek je ook de plaatselijke horeca. Niks op aan te merken. Lekker zelfs. Maar de zon en de stranden verder weg waren de werkelijke bestemming. Mooie herinneringen aan stadsbezoeken Keulen, Aachen, Kassel, München, Stuttgart, Ludwigsburg, Heidelberg, Trier, Berlijn, Hannover, Munster, Dusseldorf … als ik zo een lijstje maak ben ik op meer plaatsen op bezoek geweest dan ik op het eerst moment dacht.

  Beantwoorden

  1. Wanda

   Voor ons zijn het ook vaak de weekendjes of de extra dagjes weg waarvoor we Duitsland als bestemming kiezen. Als kind wel vaak op vakantie geweest in Duitsland maar nu eigenlijk nog nooit terwijl er genoeg mooie plekken zijn waar ik prima een week kan verblijven.

   Beantwoorden

 7. Sheelagh

  Jaaa, Duitsland! Ik ben net terug uit Thüringen. Zo’n mooi gebied! Duitsland is vlakbij en er is nog genoeg te ontdekken, dus ik zal er zeker nog vaak komen!

  Beantwoorden

  1. Wanda

   Zijn wij ook ooit geweest, in Weimar en van daaruit bezoek gebracht aan Buchenwald. Idd erg mooi gebied.

   Beantwoorden

 8. Marcella

  Ik ben vroeger vaaaaak met m’n ouders in Duitsland geweest. Ik wil nu mede daardoor graag andere landen ontdekken. En toch kom ik elk jaar terug in Duitsland én vind ik het superfijn om er weer te zijn. Ik heb er een soort haat-liefde verhouding mee dus. Mooie foto’s in jou artikel!

  Beantwoorden

  1. Wanda

   Wij gingen vroeger ook vaak naar Duitsland en toen vond ik sommige plekken best mooi, maar vond ik het ook vooral een bestemming voor ouderen. Daar denk ik nu echt anders over. Neemt niet weg dat ik Duitsland vooral zie als bestemming voor tussendoor en niet zozeer als bestemming voor 2 weken…

   Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.