Hoe rol ik door mijn winterdip heen?

Winterdip, oftewel niet lekker in je vel zitten omdat de dagen kort zijn, je te weinig buiten komt, je extreem vermoeid voelen en gewoon het liefst onder je dekbed willen kruipen om er pas onderweg te komen als de lente zich echt laat zien. Ik moet bekennen dat ik er meestal in mijn zogenaamde valkuilmaanden, januari en februari, wel last van heb. Maar hoe zit dat dit jaar?

Verrassend genoeg…

Of beter gezegd, tot mijn eigen stomme verbazing, valt het dit jaar eigenlijk best wel mee. Ondanks dat ik me al 5 zondagen op rij binnenshuis moet zien te vermaken omdat het uitgerekend steeds op zondag slecht weer is, gaat het me eigenlijk best wel goed af. Natuurlijk snak ik naar de lente, wil ik weer lekker naar buiten, de natuur in en vooral die eerste voorzichtige zonnestralen weer op mijn gezicht voelen.

Maar die overheersende vermoeidheid en vooral het gevoel dat het echt kweetniethoelang duurt voordat die verrekte winter eindelijk over is, dat ontbreekt dit jaar.

Wat heb ik dan anders gedaan dan in voorgaande jaren?

Eigenlijk niks, althans… Ja, ik probeer nog steeds zoveel mogelijk naar buiten te gaan. Doordeweeks lukt dat gewoon echt niet en met die verregende zondagen is het ook best wel lastig maar toch, in januari heb ik denk ik de basis gelegd want toen zijn we er verschillende malen op uit getrokken. Zo liepen we onder meer ons vast rondje door natuurgebied Borgerswold en liepen we het Kanunnikenpad in Ter Apel.

Kanunnikenpad Ter Apel winterdip

In februari zat ik op zondag grotendeels thuis maar ging ik wel meestal op maandag een rondje lopen en dat zorgde er blijkbaar voor dat ik de rest van de week wist door te komen zonder al te veel accu problemen.

Veendam winterdip
Bocht Oosterdiep, Veendam

Vakantieplannen gemaakt…

Altijd wel mijn favoriete bezigheid, tot ergernis van vriendlief soms, maar dit jaar hebben we best wel veel plannen achter elkaar gemaakt. Zo gingen we eindelijk met Zweden aan de slag en hebben we inmiddels 2 huisjes geboekt. Verder vonden we het ook weer tijd worden voor een gezamenlijke uitstapje met paps en mams en zo is er dus voor gekozen om in september naar Oostenrijk te gaan en om het feestje helemaal compleet te maken, besloot ik om in plaats van steeds een vrijdag vrij te nemen dat ik liever eens een volledige week vrij ben. Zo geschiedde dus… met als gevolg dat ik in april een week vrij ben en ook daar hebben we inmiddels een bestemming voor gevonden, namelijk Wismar in Noord-Duitsland.

Kortom, het helpt om lekker druk bezig te zijn…

Naast al dit soort dingen stonden er ook nog een hoop andere leuke uitjes op de agenda. Natuurlijk kost dat energie maar tegelijkertijd geeft het ook weer energie en het gaf me zeker iets om naar uit te kijken. Zo ging ik lekker lunchen met collega’s, lekker uit eten en ging ik maar liefst 2 keer naar het theater. Allemaal uitjes waar ik in ieder geval erg blij van kan worden en wat er tevens voor zorgt dat deze weken voorbij zijn gevlogen!

En jij, last van een winterdip of heb je hier nog nooit last van gehad?

 

20 comments

 1. Patricia

  Ik heb vrijwel ‘altijd’ last van een winterdip, maar dit jaar veel minder dan anders. Ik ga naar de sportschool, ik ben buitenshuis te vinden, ik sta elke morgen om 8 uur op en ik doe ineens leuke dingen. Dit deed ik de andere jaren nooit.

  Beantwoorden

 2. Elaintje

  Ik heb zelf nooit last van een winterdip, maar fijn dat het je dit jaar zo meevalt. Je hebt ook wel een hoop leuke vakanties om naar uit te kijken.

  Beantwoorden

 3. sammie

  Ik heb niet echt last van een dip maar merk wel dat ik een stuk blijer ben als de zon weer schijnt en als het gewoon licht is buiten als ik naar m’n werk moet en weer naar huis ga. Ik heb ook altijd meer energie in de lente en zomer.

  Beantwoorden

 4. Morgaine

  Oh ja, ooit startte dat bij mij al in oktober of november, dat is gelukkig voorbij, en nu valt het dit jaar ook wel mee, ondanks de grijze dagen, het waarom? Geen idee, toch een meer positieve instelling, of is soms het haken dat mij erdoorheen sleept, hahaha

  En ik slik ook vitamine D een paar keer per week en ik leef helemaal op als de zon weer schijnt, meer energie, dus dat is wel duidelijk, en ik neem mee hoe het heel vroeger ging, toen men nog niet eens een lamp in huis had, als je dat bestudeert, hoe mensen in deze periode waren…. dan klopt het ook, maar ja.. 24 uurs economie laat daar weinig ruimte meer voor omdat je moet….

  X

  Beantwoorden

  1. Wanda

   Ik doe niet zoveel anders dan vorig jaar maar voel me beter dan vorig jaar. Misschien toch genoeg leuke dingen op de planning.

   Beantwoorden

 5. Sanne

  Ik heb ook een beetje last van de winterdip. Ja de regen ken ik maar al te goed. De meeste wandelgebieden is het te nat. En dat is ook niet leuk en dan krijg ik een dipje.

  Beantwoorden

  1. Wanda

   Ja, het is idd jammer dat het in de weekenden steeds zo slecht is. Wil er dan ook graag op uit!

   Beantwoorden

 6. Zo simpel is dan geluk

  Fijn dat het dit jaar meevalt met je winterdip! Ik heb er zelf nooit echt last van gelukkig.

  Beantwoorden

  1. Wanda

   Dat is fijn want ik kan je vertellen dat het echt niet leuk is als je er wel last van hebt, dan kunnen die wintermaanden echt heel erg lang gaan duren.

   Beantwoorden

 7. karlien

  Heb een vreselijke hekel aan de winter. Sinds een aantal jaar gaan we in de winter op vakantie naar de zon en dat helpt!
  Fijn vooruitzicht jullie vakantie.

  Beantwoorden

 8. Sabine

  Fijn dat het beter is dan voorgaande jaren! Misschien was het weer ook beter dan normaal?? Ik heb geen last meer van een winterdip gelukkig. Ben nu in New York en dat is wel koud hoor… en de laatste 2 dagen ook mega regenachtig. Maarja een paar dagen is wel vol te houden haha

  Beantwoorden

  1. Wanda

   Nou juist minder weer. Januari natuurlijk die week met ijzel en vervolgens elk weekend slecht weer. Maar tot nu toe dus geen last gehad…

   Beantwoorden

 9. ~ Inge ~

  Nou, je bent er mooi doorheen gerold dan!! Ik heb er nooit zoveel moeite mee, natuurlijk is de ene dat de andere niet, maar dat heb ik het hele jaar door eigenlijk wel. Kijk, dagenlang regen, ja welk mens wordt daar nu niet chagrijnig van? Maar koude winters met een zonnetje? Heerlijk! Maar helaas….Nederland heeft steeds minder van die winters…!

  Beantwoorden

  1. Wanda

   Ik kan vooral heel slecht tegen dat binnen zitten. Daar laad ik gewoon niet van op. Maar dit jaar gaat het wonderlijk wel eigenlijk best wel goed.

   Beantwoorden

 10. Nesrin

  Ik heb er dit jaar voor het eerst goed last van gehad. Lekker druk zijn helpt mij ook en ik vind het fijn om dingen te doen hebben.

  Fijn dat jullie project Zweden goed gaat!

  Beantwoorden

 11. Koen

  Als volger van mijn blog weet je natuurlijk dat het woord ‘winter’ niet in mijn woordenboek voorkomt. Althans niet in mijn Mozambikaans leventje. Een dip … dat ken ik wel. En daar schrijf ik heel soms over. Dan is het meestal tijd om wat ‘actiever’ te worden en wat meer uit te voeren van mijn ’to do lijstjes’. Ik hoop dat de winter gauw voorbij is in NL. Want in de Nederlandse lente hoop ik daar weer volop van te kunnen genieten.

  Beantwoorden

 12. wannderful

  Ik vind de winter ook de ideale periode om een heerlijke zomervakantie te plannen. Websites verkennen, brochures en reisgidsen uit de bib gaan halen. Heerlijk! En zelfs als het koud is buiten gaan lopen: ideaal om de batterijen op te laden! 😉

  Beantwoorden

  1. Wanda

   Helemaal met je eens! Normaal plannen we onze vakantie altijd pas ergens eind februari/maart maar het is me goed bevallen om daar nu in januari al lekker volop mee bezig t zijn. Geeft rust maar ook heel veel afleiding en voorpret!

   Beantwoorden

 13. Flavie

  Ik heb dit jaar meer last van een winterdip dan vorige jaren… altijd maar die grijze, donkere dagen met veel regen… zeker als het over het weekend gaat.
  De laatste dagen hebben we al koud maar zonnig weer gehad en ik voel mij zo opfleuren… er zit terug een klein beetje meer leven in mij.

  Beantwoorden

  1. Wanda

   Vervelend joh dat je er dit jaar zoveel last van heb gehad! Hier waren de weekenden ook continu heel slecht maar op de ene of andere manier had ik voldoende afleiding om er vrij gemakkelijk door heen te rollen.

   Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.