Spa Reisplannen

Het leven van een F1 fan… (2)

En na die geweldige donderdag, waarbij we dus gewoon gratis de pitstraat in konden lopen en daar al de nodige coureurs waaronder Max Verstappen hadden gespot, moest de rest van het weekend nog losbarsten! Benieuwd hoe ik dat heb ervaren?

Vrijdag met 2 vrije trainingen…

Redelijk op tijd op want om 10.00 uur trappen we af met de eerste vrije training van dit formule 1 weekendje. Ongeveer een half uurtje lopen vanaf camping Eau Rouge waar we schoonzus & vriend oppikken en dan zijn we bij de ingang Blanchimont (inderdaad, die van die bocht met die geweldige inhaalactie van Verstappen!). En dan… waar moeten we heen, waar willen we heen? Eerst maar gewoon rechtdoor waardoor we uiteindelijk ergens rechtsaf slaan en bij Pouhon aankomen, op zich ook een vrij mooie lange bocht. Jammer alleen dat je vrij hoog staat waardoor er voor mij weinig mooie fotomomentjes mogelijk zijn… Exact 10.00 uur denderen de eerste auto’s langs, ook Verstappen zien we voor het eerst op de baan verschijnen. Gaat eigenlijk best wel goed, de eerste sessie sluit ie af als 7e. Biedt perspectief!

DSC02229DSC02296Daarna maar even de rest van de baan verkennen en vooral ook even een kijkje nemen bij de verschillende merchandising stands waar vriendlief na lang aarzelen toch maar besluit een petje van Verstappen te kopen.

IMG_20150821_120311Om 14.00 uur begint dan de 2e training, ligt het aan mij of klinkt die motor van Verstappen gewoon niet goed? Het geluid is anders dan bij de Mercedessen of de beide Ferrari’s, logisch maar toch, het loopt niet lekker. Verstappen wordt 13e in deze training, op zich wel een realistische plek op deze baan.

DSC02332
Verstappen in actie tijdens de 2e vrije training…

’s Avonds horen we ineens dat ie zijn 6e motor moet gaan inzetten. Hoe is het mogelijk? Verstappen wisselt sneller van motoren dan dat ie een paar jaar geleden van melktanden is gewisseld! Dat wordt dus starten vanaf P18! Het doemscenario wordt toch geen werkelijkheid?

Zaterdag met de 3e vrije training en de kwalificatie…

We kunnen zelfs een beetje uitslapen! 3e training begint om 11.00 uur, weer staan we bij Pouhon. Lichtelijk chagrijnig in mijn geval, want we staan/zitten 4e rang en ik zie zowat niks. Ben ik hiervoor gekomen? Nee, maar het is even niet anders. Verstappen draait zijn rondjes met zijn nieuwe motor maar ook nu vind ik het niet goed klinken. Wil mezelf echt geen kenner noemen maar het geluid klinkt niet echt lekker. Verstappen wordt weer 13e, toch nog redelijk maar ja, hij zal hoe dan ook starten vanaf P18, dus vandaag rijdt ie eigenlijk een beetje voor spek en bonen in het rond. Althans zo ervaar ik het wel, weinig spanning wat ie zal gaan doen in de kwalificatie aangezien het toch niks uitmaakt.

DSC02397Na de 3e training weer aan de wandel, dit keer richting de plek vlakbij start/finish met zicht op de ingang van de pitstraat. Het is druk maar in het hoger gelegen bosgedeelte is nog wel plek, dus daar strijken we neer op wat stenen. Eventjes uit de zon, ook best wel lekker. Over de kwalificatie kan ik kort zijn, Q1 overleeft ie net, in Q2 zet ie blijkbaar bewust geen tijd neer, P18 was het al en zal het dus ook zijn!

DSC02351Zondag met dé race…

Half 5 rinkelt de wekker! Half 5? Ja, inderdaad half 5, wie zegt dat het leven van een F1 fan over rozen gaat? Uitslapen is er zeker niet bij als je een goede plek wilt scoren! Eerst een klein uurtje rijden om schoonzus & vriend op te halen en dan door naar de baan. Om 06.15 uur schuiven we aan in de rij voor de toegang, het is koud, amper 10 graden en jaloers kijk ik opzij naar een jochie dat lekker door paps wordt ingestopt onder een dikke kleed. Is er nog ruimte? Ik bevries zowat! 06.45 uur beweging in de rij, we kunnen naar binnen! Onze tactiek is tig keer besproken en bestaat eruit dat de heren met stoelen naar boven “rennen” en 4 plekken aan de baan scoren, dezelfde plek als waar we ook met de kwalificatie hebben gezeten, en schoonzus en ik volgen dan met de rugzakken met proviand.

IMG_20150823_074718Yes, het is gelukt! We zitten op een machtig mooi plekje! Uitzicht op dé bocht van deze race, Blanchimont, en de chicane met zicht op de startgrid en de ingang van de pitstraat! Nu moet Verstappen nog zijn ding doen en dan kan mijn dag helemaal niet meer stuk! Vooralsnog is het vooral wachten, wachten en nog eens wachten. Ondertussen maak ik helaas kennis met de charme van een dixie. Zo niet mijn ding, maar als ge moet, dan moet ge…

IMG_20150823_120521IMG_20150822_162749

12.45 uur Rijdersparade, één voor één komen de coureurs voorbij in prachtige oldtimers. De meesten zwaaien plichtmatig, een enkeling verdenk ik ervan met zijn mobieltje te zitten pielen, Hamilton reageert zeer enthousiast als ie ineens een Britse vlag spot tussen het Verstappen-geweld en dan sluit Verstappen de rij, druk in gesprek met zijn chauffeur maar gelukkig ook nog oog voor zijn vele fans! De spanning stijgt!

14.00 uur… het is zover, althans, eerst nog een opwarmronde, het worden er zelfs 2 doordat zowel Sainz als Hulkenberg problemen kennen. Dus al 2 plekken te pakken voor Verstappen, gaat lekker zo! Op het scherm proberen we de start te volgen, iedereen lijkt goed weg te komen en dan horen we ze aan de overkant voorbij brullen. Daar zijn ze… Hamilton voorop, het tellen gaat beginnen, 2, 3,4,5,6,7,8,9,10,11, 12… was dat Max? Ja, dat was Max! Wat gebeurt hier? Ik word gek, het is dus toch mogelijk!

Ronde voor ronde komen ze langs denderen, Max ligt inmiddels op P10. In de punten dus! Inhaalactie van het jaar op Nasr, we zien hem bij ons voorbij Nasr stuiven, later volgt nog een net zo strakke inhaalactie op Bottas! Wat een race, hij flikt het hem gewoon! En nog voor onze neus ook, way the go Max! Hoeveel rondjes nog? Geen idee… de spanning stijgt, maar iedere ronde weer zit hij erbij, de motor klinkt goed en goh, wat rijdt Max strakke lijnen. Koppie naar voren, gewoon aan het jagen op de Ferrari van Raikkonen!

DSC02473
Verstappen in de laatste ronde! P8 is binnen!

Ik knijp vriendlief helemaal fijn, schreeuw Max elke ronde toe en voel mijn hartslag toenemen. Wat een spanning, hoeveel rondjes nog? Nog 4, nog 3, poging bij Raikkonen zien we op het scherm voor ons, ik weet niet meer waar ik het moet zoeken… idioot! Blijf op de baan! En hij blijft op de baan! Laatste ronde gaat in, nog 1 keer komen ze allemaal voorbij razen en dan is daar het rijtje Massa, Raikkonen en Max Verstappen! P8 is binnen!

Overtaking is an art & Verstappen is the name!

Wat een baasje is ie toch, zo koel, zo stoïcijns, zo beheerst en goh, wat hebben wij Maximaal genoten!

19 comments

 1. Marion

  Mooi verhaal. Al lezend krijg ik het gevoel dat ik er zelf bij was haha. Op naar de volgende race. ???????

  Beantwoorden

  1. wiebie74

   Dan weer voor de buis helaas…

   Beantwoorden

 2. Morgaine

  hahahaha, ik heb hier zo niets mee, maar dankzij jouw schrijven springt het van het scherm af wat je mee gemaakt hebt en gezien live, dat ik toch blijf lezen 😀

  Hoe dan ook, het is altijd super om zoiets in het echt dan mee te mogen maken en zelfs de pit in te zijn geweest!!!! Way to go!

  X

  Beantwoorden

  1. wiebie74

   Leuk, dan heb ik mijn doel bereikt!

   Beantwoorden

   1. Morgaine

    Ja, dat is toch het meest mooie wat je kunt bereiken met jouw persoonlijke verhalen en foto’s erbij, dat iemand die er dan weinig mee heeft, de telling van punten etc dan niet snapt, dan toch blijft lezen 😀 Dan heb jij inderdaad je doel bereikt! X

    Beantwoorden

 3. Sabine

  Leuk verhaal! Ondanks dat ik dit helemaal niet volg word ik toch meegetrokken in jouw enthousiasme en de spanning. Ik begin te begrijpen waar deze passie vandaan komt 🙂

  Beantwoorden

  1. wiebie74

   Daarom heb ik het ook zo geschreven! Mooi te horen dat het overkomt!

   Beantwoorden

 4. Ferry & Jacqueline

  Leuke verhaal heb je daarover geschreven. Live om te mee te maken is zeker altijd spannend om te zien. Heel anders dat op de tv kijkt. Dan heb je geen gevoel in. Wel als je daar toe gaat. Leuke serie foto’s heb je gemaakt Wanda. Het lijkt wel gezellig daar. Zeker daar oordoppen gebruiken Wanda? Wat geluid is zo hard van raceauto.

  Beantwoorden

  1. wiebie74

   Qua geluid viel het heel erg mee hoor, vooral de formule 1 zelf. Bij een andere klasse, de GP2, was het geluid van de motoren veel harder en had je wel oordoppen nodig maar bij de formule 1 hoeft dat tegenwoordig helaas niet meer…

   Beantwoorden

 5. Serena

  Hoewel ik er niet van houd, lijkt het me toch wel eens gaaf om dat live te zien…

  Beantwoorden

  1. wiebie74

   Kijk, dan heb ik mijn doel toch bereikt! Jij naar een formule 1 race! Ga gezellig volgend jaar met ons mee!

   Beantwoorden

   1. Serena

    Kan makkelijk!!! Is redelijk in de buurt hier…

    Beantwoorden

 6. Helena

  Geweldig om te lezen, alleen zo niet mijn ding haha 🙂 (al vind ik het natuurlijk wel heel knap van onze Max :-)) dat dan weer wel…

  Beantwoorden

 7. Lies

  Ookal vind ik formule 1 helemaal niks, je schrijft zo enthousiast dat ik toch even door moest lezen! Alleen wat betekenen die P’s? hahaha

  Beantwoorden

  1. wiebie74

   Weer mijn doel bereikt dus! P staat voor plek, dus positie…

   Beantwoorden

 8. Northflix

  Ik zal er op TV vrijwel nooit naar kijken, maar om het live mee te maken lijkt me toch wel eens kicken.
  Leuk verslag en mooie foto’s! Krijg er zo echt een goed beeld van.

  Beantwoorden

 9. Daniëlle

  Dus ik ben niet de enige die uit pure spanning Max tijdens zijn laatste inhaalactie een idioot noemde, terwijl het tegendeel waar is. Want zeg nu zelf, hoe hij de wagen weer op de baan kreeg was top klasse. Heel mooi weergegeven in jouw blog.

  Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: