Landgoed Fraeyelemaborg herfst

Herfst | Rondje rondom Landgoed Fraeyelemaborg

Herfst, wat mij betreft echt de ideale tijd om lekker op pad te gaan. Vooral de natuur vind ik dan op haar mooist. Die prachtige kleuren, die mooie paddenstoelen en wat te denken van dat gevoel om lekker door een dik bladerdek te stampen? Ik hou ervan! Onlangs was ik met mams op Landgoed Fraeyelemaborg in Slochteren. Hoogste tijd dus om hier wat foto’s van te delen!

Landgoed Fraeyelemaborg herfst

Landgoed Fraeyelemaborg

De Fraeylemaborg is gelegen op een landgoed van ruim 23 hectare. Het borggebouw ontstond meer dan zeven eeuwen geleden en kreeg aan het eind van de 18de eeuw haar huidige uiterlijk. Het park, deels naar ontwerp van G.A. Blum en L.P. Roodbaard, is aangelegd in Engelse landschapsstijl. Hierbij zijn restanten van de formele barokke aanleg bewaard gebleven, zoals de karakteristieke middenas.

Op het voorterrein staat het schathuis waarin nu een restaurant is gevestigd. Er tegenover staat het koetshuis waarin zich de museumwinkel en de expositieruimtes bevinden. In de oranjerie vindt u een speelse presentatie over de ontwikkeling van het park, vanaf de IJstijd tot heden.

In het park staan 17de en 18de eeuwse zandstenen tuinornamenten. (bron: Fraeyelemaborg Slochteren)

Wandelen door het bos op Landgoed Fraeyelemaborg

Landgoed Fraeylemaborg herfstwandeling

Landgoed Fraeyelemaborg herfst

Eigenlijk is het elk seizoen wel een aanrader maar juist in de herfst kom ik hier graag. Helaas waren de bomen nog niet zo verkleurd als dat ik had gehoopt. Het was veelal nog groen maar dat mocht de pret niet drukken. Met een grote ronde door het bos ben je zo een uurtje onder zeil. Er zijn verschillende uitkijkpunten maar tegenwoordig zijn er ook diverse objecten her en der in het bos geplaatst. Dit allemaal om het ook leuker voor jonge kids te maken. Aan één kant misschien wel logisch, aan de andere kant, ik hou er gewoon van als een bos ook natuurlijk is en dat verdwijnt op deze manier wel een beetje.

Landgoed Fraeyelemaborg herfst

Zelfs een kleine beklimming ontbreekt niet op Landgoed Fraeyelemaborg

Degenen die enigszins lichtelijk sportief zijn ingesteld die nemen natuurlijk geheid ook even de beklimming mee. Eenmaal boven heb je namelijk een mooi uitzicht over een deel van het bos. Het grappige is dat je dit eigenlijk totaal niet verwacht in een bos. Ik weet nog dat ik de eerste keer heel verbaasd was om dit ineens aan te treffen. Nieuwsgierig als ik ben ingesteld, kon ik het natuurlijk niet laten om naar boven te lopen. Het was absoluut geen fikse beklimming maar enigszins goed ter been moet je wel zijn.

Landgoed Frayelemaborg herfst

Landgoed Fraeyelemaborg herfst

Voornaamste doel was om rood met witte paddenstoelen te spotten

Twee jaar geleden was ik hier ook en lag ik zowat plat in het gras voor deze bijzondere variant. Wat was ik toen in mijn sas met die overvloed aan rood met witte paddenstoelen. Helaas trof ik het deze keer totaal niet. Oh, ik trof wel paddenstoelen aan hoor maar geen één was rood met witte stippen.

Paddenstoelen herfst

Landgoed Fraeyelemaborg herfst

Nog een laatste blik op het Landgoed Fraeyelemaborg

Eenmaal in het rond kom je natuurlijk weer bij de borg zelf uit. Dit keer vanaf de andere kant. Ook daar moeten natuurlijk dan weer de nodige foto’s van worden gemaakt. En dan lonkt natuurlijk het Schathuis, oftewel het restaurant!

Landgoed Fraeyelemaborg herfst

Landgoed Fraeyelemaborg herfst

Praktische informatie

Wil je de borg bezoeken? Dat kan! Alleen op maandag is de borg gesloten maar doordeweeks is de borg geopend van 10 tot 17.00 uur. In de weekenden kun je van 13 tot 17.00 uur naar binnen. Je ticket kun je bij het Koetshuis kopen en om zowel het Koethuis als de borg te bezichtigen, kost je dan € 7,= als volwassene. Ook als trouwlocatie kun je de zaal in de borg afhuren trouwens.

Het landgoed zelf is vrij toegankelijk. Een vrijwillige bijdrage voor het onderhouden van het landgoed wordt wel op prijs gesteld.

6 comments

 1. Helena

  Komt op mijn lijstje; dank je wel 🙂

  Beantwoorden

 2. Ferry & Jacqueline

  Wow wat is daar mooi om te wandelen. Kasteel in midden op water is echt schitterend om te zien. In de bossen zie overal zwammen en paddenstoelen. Mooie foto’s zijn het geworden. Helaas is te ver voor ons. Maar ik heb jou foto’s kunnen genieten.

  Beantwoorden

 3. Sanne

  Mooie wandeling heb je gedaan. 23 hectare is best groot. Oh dat wandelpad om naar boven te klimmen is echt leuk om foto’s te maken. Daardoor was ik al gefascineerd door de rest van de wandeling. 🙂

  Beantwoorden

 4. Saskia

  Oh wauw, alleen die eerste foto al! En die foto bij dat bankje<3 Liefde! Erg mooie wandeling.

  Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.