Groningen | Nationaal Park Lauwersmeer

Herfst, het seizoen waarin wat mij betreft de natuur op haar mooist is, prachtige gekleurde bladeren, vallende eikels, paddenstoelen en dan bij voorkeur de rode met witte stippen, duidelijk de tijd van het jaar waarin wandelen in de natuur een geliefde bezigheid is. Zo ook voor ons, dus zochten we op internet naar een mooi natuurgebied, kozen we onze route uit en gingen we op pad!

Waar…

Nationaal Park LauwersmeerWe kozen dit keer voor een bestemming wat verder van huis, namelijk zo’n 1,5 uur rijden en wel naar het Nationaal Park Lauwersmeer. Dit park bevindt zich in de kop van de provincie Groningen. Dit deel van de provincie is vooral bekend vanwege Lauwersoog waar de boten vertrekken richting Schiermonnikoog. In dit natuurgebied zijn door Staatsbosbeheer 9 gemarkeerde routes uitgezet, allemaal voorzien van een andere kleur en variërend in afstand van 1 tot 7,5 km.

Observatietorenroute…

Wij kozen voor de Observatietorenroute, enerzijds vanwege de afstand, namelijk 5 km, en anderzijds vanwege de mogelijkheid om vanuit de uitzichttoren een hopelijk mooi uitzicht over een groot deel van het gebied te krijgen.

Landall Green ParkAmper op weg of we zagen ineens een compleet vakantiepark, Landal Natuurdorp Suyderoogh, op doemen, heerlijk verscholen in de natuur. Nooit geweten dat er hier nog een park was maar vanuit hier kun je natuurlijk gemakkelijk een dagje de oversteek wagen naar Schiermonnikoog of net als wij heerlijk wandelen en/of fietsen in de directe omgeving.

ObservatietorenrouteOok spotten we ineens nog de restanten van een bunker, voor ons natuurlijk altijd erg interessant maar in dit geval niet eentje waar we bij konden komen, helaas…

ObservatietorenrouteDaarna brachten de blauw gemarkeerde bordjes ons al slingerend door het bos om vervolgens middels bruggetjes in een ander deel van het bos terecht te komen.

ObservatietorenrouteHalverwege de route kwamen we dan inderdaad de observatietoren tegen, niet al te hoog maar wel inderdaad een mooi uitzicht over het weidse landschap van dit prachtige natuurgebied.

ObservatietorenrouteDaarna slingerden we opnieuw door het bos om vervolgens via een andere bruggetje weer in het andere gedeelte terecht te komen. Onderweg steeds verbazend hoe prachtig de natuur in deze tijd van het jaar is, al die mooie kleuren, vooral nu er af en toe wat zonlicht door het bos door kwam…

ObservatietorenrouteObservatietorenrouteConclusie…

Het was voor ons de eerste keer dat we in dit natuurgebied een route hebben gelopen maar het was vast niet de laatste keer. Hoewel het ook voor ons toch nog zo’n 1,5 uur rijden is, is het zeker de moeite waard om meer van dit prachtige gebied te ontdekken.

14 comments

 1. Sabine

  Wat is Nederland toch mooi he? Ben daar nog nooit geweest. Maar zeker met mooi weer (maakt niet uit in welk seizoen dan) lijkt het me heerlijk daar lange wandelingen te maken!

  Beantwoorden

  1. wiebie74

   Er zijn inderdaad heel veel mooie plekjes in Nederland en iedere keer neem ik me dan ook weer voor om vooral eerst mijn eigen provincie eens beter te gaan verkennen en toch komt het er steeds niet van en wijken wel altijd erg snel uit naar Duitsland. Dit keer het toch in eigen omgeving gezocht en zeker iets moois gevonden!

   Beantwoorden

 2. Morgaine

  Nederland is gewoon mooi 😀 Zoveel natuur en schitterends te spotten, dat wordt dus vaker een tripje die kant op voor jullie 😉

  Prachtige foto’s ook.

  X

  Beantwoorden

  1. wiebie74

   Dank je! En ja, wil nu echt eindelijk meer van mijn eigen provincie gaan ontdekken…

   Beantwoorden

 3. Falderie

  Ziet er prachtig uit! Is daar ook een stad in de buurt die een beetje de moeite is? Misschien een leuk ideetje voor een weekendje naar Nederland! 🙂

  Beantwoorden

  1. wiebie74

   Groningen, de stad hier in het noorden, is redelijk dichtbij maar ook Dokkum is prima te doen, stuk kleiner maar wel erg leuk. Dagtocht naar Schiermonnikoog is ook zeker een aanrader.

   Beantwoorden

 4. Wendy

  Ik hoop dat het mooie weer van de afgelopen twee dagen een beetje aanhoudt, want dan wil ik ook nog even lekker op pad gaan om ergens te gaan wandelen.

  Beantwoorden

 5. Mrs. T.

  Wij zijn daar, heel lang geleden, ooit op vakantie geweest. Prachtige omgeving daar. Vond Moddergat ook zo mooi. En uiensoep bij ZK86 in Zoutkamp. Een aanrader.

  Beantwoorden

  1. wiebie74

   Klopt, was in het voorjaar in Zoutkamp en toen gesmuld van die heerlijke uiensoep

   Beantwoorden

 6. Flavie

  Wat een mooie plek om te wandelen… een plaats dat ook ons enorm aanspreekt om te wandelen.

  Beantwoorden

 7. kim

  Oooh heerlijk! Tot een paar jaar geleden ging ik eigenlijk nooit Amsterdam uit, maar nu kan ik zo erg genieten van alle mooie plekjes in NL 🙂

  Beantwoorden

 8. Marcella

  Prachtig gebied! Ik ga er volgend week weer wat van zien met het bloggersweekend, zo leuk!!

  Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: