Dinant Ardennen

Gezonde plannen voor de tweede helft van 2017

In navolging van Marcella heb ik besloten om mijn gezonde plannen maar eens op een rijtje te zetten. De eerste helft van 2017 zit er op en ondanks dat ik veel aan de wandel ben geweest, zie ik dat helaas niet terug op de weegschaal. Het doel is nog steeds om 10 kilo af te vallen maar hoe & wat? Het blijft lastig en helaas dus ook een eeuwige strijd.

Toch wil ik het nog steeds niet opgeven. Tenslotte is gezond leven op zich niet zo lastig, maar volhouden aan de andere kant wel. Hoogste tijd dus om mijzelf weer eens streng toe te spreken en mijzelf die spreekwoordelijke schop onder mijn reet te geven. Of misschien moet ik jullie dat laten doen haha…

Gezond eten

Hotton Ardennen

Op zich eten we eigenlijk best wel gezond. Ik bedoel, er staat vrijwel altijd verse groente op tafel. Alleen rode kool komt uit een potje maar de rest is altijd vers. We eten gevarieerd en ook echt niet elke dag vlees maar ook best wel regelmatig vis. Sausjes komen bijna niet op tafel of het moet al een enkele keer satésaus zijn bij de patat of currysaus. Kant-en-klaar is sowieso bijna een verboden woord bij ons thuis. Dankzij lekker & simpel heb ik tig gerechten die én snel op tafel zijn maar ook vers zijn bereid waarvoor je gelukkig niet uren in de keuken hoeft te staan.

Hoe het dan kan dat de weegschaal niet minder aangeeft? Het snaaien, het koekje bij de thee maar ook de cappuccino’s die ik veelvuldig op mijn werk drink. Een bom aan calorieën natuurlijk. Fris drink ik praktisch niet, wel veel spa-rood. Het zit hem denk ik vooral in dat snaaien. Voorbeeld? Als ik mijn brood ’s avonds smeer dan smikkel ik al snel een stukje kaas of ander beleg naar binnen. Het zit hem vaak in die kleine dingetjes en dat moet nu echt eens afgelopen zijn!

Meer bewegen maar ook oefeningen doen

Ehrwald 2016

Het lopen met nichtje J. gaat nog steeds erg goed. Gemiddeld lopen we toch steeds zo tegen de 5 km aan per week. Het doel is dan ook om per maand zo’n 30 km te lopen en dat lukt aardig goed. Ook het tempo is ten opzichte van vorig jaar flink opgeschroefd. Maar toch is het niet voldoende. Met slechts één keer per week ‘sporten’ gaat het te langzaam. Dus dat moet naar 3x in de week. Hoe ik daar precies invulling aan ga geven?

Nog geen idee, want steeds wandelen wordt ook wel saai. Misschien wordt het nu echt eens tijd om een fiets te kopen. Het wordt dan weliswaar geen racefiets maar ook met een gewone fiets ben je al zo weer een uurtje in beweging en daar gaat het tenslotte om.

Met oefeningen bedoel ik dan meer dat ook de arm-, been- en buikspieren worden getraind. Ik ging natuurlijk altijd naar de sportschool. Of beter gezegd, ik had jarenlang een abonnement bij de sportschool waar ik zeker de laatste twee jaar meer niet dan wel gebruik van maakte. Toch mis ik het aan één kant wel om mijzelf op die manier in het zweet te jagen. Dus ga ik terug naar de sportschool of probeer ik de discipline op te brengen om gewoon thuis wat oefeningen te doen?

Op tijd naar bed

Te vaak merk ik dat ik vooral aan het einde van de week kapot ben. Gewoon omdat ik te laat naar bed ga. Ideaal voor mij is dat ik rond de klok van half 11 richting bed ga, maar te vaak wordt het zo een uurtje later. Aangezien de wekker doordeweeks meestal om half 7 rinkelt, krijg ik dus standaard te weinig slaap. Ook hier word je bepaald niet fitter van en ik denk ook dat ik daardoor eerder geneigd ben om meer te snoepen. Rus is tenslotte ook van belang voor een gezond leven!

Concrete doelen

 • elke maand minimaal 30 kilometer lopen
 • meer groente en fruit eten, vooral in de weekenden aangezien ik doordeweeks altijd wel braaf 2 stuks fruit eet
 • minder snoepen
 • wekelijks 2x per week spieroefeningen doen
 • 5 kilo afvallen voor 31 december 2017
 • dagelijks 1 liter water drinken

Heb jij nog tips voor mij om gezonder te leven?

 

24 comments

 1. Morgaine

  Het klinkt misschien heel stom Wanda, maar mijn tip is, neem hooguit 70 euro per week, en daar moet jij je boodschappen van doen voor 2 personen.

  Dit principe heeft ervoor gezorgd dat ik dus ooit heel creatief moest worden qua eten en geloof mij, nu heb je nog voorraad misschien, maar eens is dat op… en dan laat je de snaai en cappucino wel staan, al doe je het laatste op je werk 😉 Dat is lastiger.

  Plus, weten dat alles wat je eet in de avond na je avond eten, vooral aan suikers, je juist wakker houdt, omdat het energie is. Ook fruit dus, ik merk het ook, en daarom eet ik ergens in de avond, maar voor een bepaalde tijd, die is voor iedereen anders, zodat ik uiterlijk rond 12 uur naar bed kan, gezien ik maar 6 uurtjes nodig heb, of eigenlijk mijn lichaam dat dus maar pakt per nacht… Wel zit daar een eventuele uitloop bij van een uurtje extra. Maar nu ook weer, mijn wekker stond op 8 uur, ik was even na 6 uur al wakker… Ik lag er om half 11 in. Eten had ik al vroeg gedaan, laatste koffie met melk en suiker rond 7 uur? zoiets.

  Het water drinken, op mijn aanrecht staat altijd een schoon glas alleen voor water bedoeld, voor elke keer dat ik naar het toilet ben geweest, loop ik de keuken in om dan direct weer 1 glas water te drinken. En ook bij elke kop koffie die ik neem, neem ik er 1 glas water bij en naast. Ook goed voor de spieren overigens, want koffie haalt het water uit je spieren waardoor verkrampingen weer een issue zijn.

  Sjucht, ik weet ondertussen veel teveel dankzij de aandoening die ik heb, hahaha 😉 Plus om mij heen dat ik op mijn lichaam ben gaan letten en luisteren vooral.

  X

  Beantwoorden

  1. Wanda

   Ja, die cappuccino’s worden lastig, want vooral op mijn werk drink ik daar zo 4 koppen van op een dag. Thuis heb ik wel een Dolce Gusto apparaat maar die gebruik ik niet dagelijks. Juist omdat ik die cups zo duur vind.

   Op zich eet ik na het avondeten niet echt meer iets. Hooguit dus dat ik wat snaai als ik mijn brood voor de volgende dag smeer. Maar het is meer dat ik overdag, vooral op mijn werk eigenlijk, continu zin heb in wat te eten. In de weekenden snaai ik bijvoorbeeld overdag eigenlijk helemaal niet. Het is puur dat ik op mijn werk, misschien ook uit een soort van verveling, dan iets wil eten…

   Beantwoorden

 2. Shirley

  Sinds ik een e-reader heb, lees ik weer meer. Ik was vroeger namelijk ook gek op lezen, maar deed het de laatste jaren alleen op vakantie. Sinds mijn e-reader lees ik weer een stuk meer. Voor de rest kan mijn leefstijl genoeg verbetering gebruiken, vooral qua gezonder eten en meer sporten… Ik wil vanaf september weer bij een dansgroep gaan, zodat ik in ieder geval op een vaste dag een sport heb.

  Beantwoorden

  1. Wanda

   Ik heb nog steeds geen e-reader maar hoor inderdaad van iedereen dat je daardoor wel meer gaat lezen dan met alleen een boek. Vreemd toch eigenlijk… Een vaste dag om te sporten, is inderdaad wel zo handig. Zo is de maandagavond mijn vaste wandelavond en dat bevalt prima.

   Beantwoorden

 3. Marlous

  Zo herkenbaar! Zo na de zomer ga je toch dingen op een rijtje zetten.. Ik wil ook weer iets actiever worden en er mogen 2-3 kilo af. Niet super noodzakelijk en dus zeker wel haalbaar, maar het gebeurt niet vanzelf. Ik heb toevallig afgelopen week een activity tracker gekocht en dat helpt wel bij het meer bewegen!

  Beantwoorden

  1. Wanda

   Een activity tracker? Zegt me niks, dus daar ga ik zo maar even naar googlen!

   Beantwoorden

 4. Joanne

  Allemaal goede plannen en doelen! Ik hoop dat je de motivatie kan vasthouden, dan gaat het zeker lukken!

  Beantwoorden

  1. Wanda

   Dat hoop ik ook!

   Beantwoorden

 5. Yova

  Goede plannen om te afvallen van jou. Hopelijk zet je dan door. Gaat vast wel lukken bij jou.
  Je wilt graag weer lekker voelen. Moet gewoon doen.
  Succes ermee Wanda.

  Beantwoorden

  1. Wanda

   Vooral inderdaad weer goed voelen. Merk dat ik momenteel niet zo lekker in mijn vel zit daardoor. Dank je voor jullie steun!

   Beantwoorden

 6. Saskia

  prima plannen! Nu nog volhouden. En ik weet zelf hoe lastig dat altijd is. Ik heb zelf weer “zo’n” weekend achter de rug… zucht.
  Ik heb al van alles geprobeerd, maar merk dat ik me zelf wel heel goed voel en ook lekker afval als ik koolhydraat arm probeer te eten. Let wel, ik eet ze wel, maar beperk. die friete een keer per week sla ik echt niet over. Halveer de aardappelen, pasta en rijst maar eens (max 100gr). Soms laat ik ze bij het avond eten wel eens helemaal weg. Mijn maag reageert er ook prima op, geen opgeblazen gevoel meer en ook platter (voor wat het waard is. hihih)

  en wat ook helpt is de app myfitnesspall. Ik (sasnl) zit er zelf op en heb Marcella bijvoorbeeld als vriendje. Een like als je weer wat kwijt bent, dat motiveert toch wel hoor 😀

  Beantwoorden

  1. Wanda

   Zo’n weekend in de zin van teveel eten en slikken? Oh, dat ken ik zo goed joh! Minder koolhydraten zou denk ik voor mij ook wel goed zijn. Ik merk toch wel dat ik daardoor ook sneller moe ben.

   Beantwoorden

  2. Marcella

   Jeujj, jouw like motiveert mij ook Saskia! Kom je ons volgen Wanda?

   Beantwoorden

   1. Wanda

    Ik zal de app installeren hoor! Dan zoek ik jullie even op en dan kunnen we elkaar naar een mooi resultaat steunen!

    Beantwoorden

 7. Sabine

  Wat een goede doelen! Gaat zeker lukken deze keer! Mijn tips:

  – haal geen snoep en koek of chips of andere van dit soort dingen in huis. Kun je ze ook niet eten 🙂
  – maak er een gewoonte van om elke dag minstens een uur te lopen. Ikzelf loop elke dag tussen de 1 a 2 uur (vandaag zelfs 3 uur). Je kunt zoveel lopend doen. Boodschappen, een bushalte later nemen, tijdens de lunchpauze een kwartier of langer lopen. Of gewoon na het eten. Het kost wat discipline maar als je het elke dag doet wordt het vanzelf een gewoonte.
  – Dingen zoals kaas, melk, eieren en vlees zetten enorm aan. Eet een tijdje wat minder van dat, bijvoorbeeld alleen vlees op maandag en vrijdag, en dan op woensdag vis ofzo. En eens per week kaas halen en als het op is wachten totdat het weer maandag is om nieuwe te halen.
  – Dingen als suiker en zout werken ook niet mee als je wilt afvallen en heb je eigenlijk nergens voor nodig. Met alles wat je per dag eet krijg je al voldoende zout binnen, dus het extra over het eten doen is niet nodig. Suiker ook niet. Als je dat altijd door de thee en koffie doet kun je het proberen zonder, je went er vanzelf aan.

  Veel succes!

  Beantwoorden

  1. Wanda

   Bedankt voor je tips! Zout en suiker krijg ik gelukkig niet extra binnen. Alleen de producten waar het in zit, maar zelf voeg ik het nergens aan toe. Dat uurtje lopen dagelijks, ga ik zeker proberen, net als het minderen van bepaalde producten.

   Beantwoorden

 8. Marcella

  Mooie doelen Wanda! Ook ik wil spieroefeningen doen, maar ik ben er nog niet uit wat goed werkt en wanneer ik dit structureel kan doen. Qua eten moet ik minder snoepen en meer groente eten. En fruit in ’t weekend is ook een goeie, sla ik dan ook vaak over. Sowieso wil ik met fruit meer doen, ik lunchte er jaren geleden regelmatig mee en dat werkte toen prima. Ik heb bijna dezelfde doelen, dus ik kom je graag steunen!

  Beantwoorden

  1. Wanda

   Ik twijfel ook nog of ik toch weer naar de sportschool ga. In het verleden beviel mij dat altijd erg goed maar ja, als de klad erin komt, is het zo lastig om het weer op te pakken. Daarbij komt dat ik natuurlijk ook schrijf voor Racingnews365 waardoor er soms weinig tijd over blijft voor andere zaken. Natuurlijk moet je gewoon tijd maken voor sport maar als je ook al 2 tot 3 keer in de week wandel dan is het wel lastig…. maar even kijken wat ik ga doen op dat gebied.

   Beantwoorden

 9. Misssexandthecity

  Kijk ook eens naar je beleg, soms bevat dat ook veel calorieën. Je kan eens ingeven in een app wat je allemaal eet en hoeveel calorieën je werkelijk eet……soms verrast dat echt, van dingen waar je je niet bewust van bent. Kijk dan ook eens wat je werkelijk verbruik is. En probeer daar 250 calorieën onder te gaan, als je dat consequent doet en ja dat vraagt inspanning dag ga je afvallen, je kan ook kiezen om deze 250calorieën te verbranden met sporten, dat is aan jou. Succes en waar een weg is, is een wil!!

  Beantwoorden

  1. Wanda

   Dank je voor je tip! Ik zal eens kijken naar een dergelijke app, je snaait ongemerkt toch heel wat naar binnen op een dag dus het kan zeker geen kwaad om daar eens goed bewust van te worden. Ik weet uit eigen ervaring wel hoe het moet, ben ooit 30 kilo afgevallen maar het lukt nu gewoon niet om continu weer in het juiste ritme te komen.

   Beantwoorden

 10. Villasappho

  Die eerste foto. lang geleden als puber met mn opa en oma geweest. Mooie doelen heb je ik zou me er ook eens aan moeten houden.

  Beantwoorden

 11. Saskia

  Wat een goede plannen. Succes ermee. Ik wil meer genieten en tijd nemen voor MEZELF. Minder klusjes ‘moeten’ en vaker dingen doen die ik leuk vind ter ontspanning.

  Beantwoorden

 12. Leen

  Ge wilt niet weten hoeveel ik snoep op een dag. Enfin. Wat de hoofdmaaltijd betreft, las ik eens dat de helft van je bord uit groenten moet bestaan. De andere helft dan uit vlees/vis en koolhydraten. Een tip die ik bijna dagelijks toepas; bij mij is het zelfs 75% groenten en 25% vlees en/of koolhydraten. Van groenten moogt ge immers zoveel eten als ge wilt.
  Ik heb een hekel aan van die spierversterkende oefeningetjes, maar echt waar. Ik probeer één keer per week de moed te vinden om ze toch een half uurtje te doen…
  Ik denk dat jullie wel redelijk wat bewegen (wandelen) met alle uitstapjes en reisjes die jullie maken? Misschien is een ‘activity watch’ nog iets voor jou, zoals een Fitbit, dat je kan zien hoeveel je nu écht beweegt, verbrandt en slaapt op een dag?

  Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.