boswachterij Odoorn_heidevelden

Genieten op de Drentse heidevelden

Ieder jaar zo in augustus kun je in Nederland op diverse plekken genieten van de meest prachtige heidevelden. Toch stond ik er nooit bij stil en liet ik het eigenlijk altijd aan mij voorbij gaan. Vorige week zag ik ineens een melding op Facebook voorbij komen dat de heidevelden weer volop in bloei staan. Dat stimuleerde mij in ieder geval om op zoek te gaan naar een leuke wandelroute bij ons in de buurt!

Boswachterij Odoorn_heidevelden_Drenthe

Zelf woon ik in de provincie Groningen waar je geen heidevelden aantreft maar bij onze buren, de provincie Drenthe, vind je op meerdere plekken de mooiste heidevelden. Wij kozen voor Boswachterij Odoorn waar je de keuze hebt uit 4 wandelroutes, variërend van 1,5 tot 7,5 km lang.

Wij kozen voor de Schapenparkroute van 7,5 km. Simpelweg omdat je dan een groot deel van dit prachtige gebied ziet én natuurlijk de kans hebt om schapen in het wild tegen te komen. Wij hebben in ieder geval erg genoten van de bloeiende heidevelden, de vergezichten en alles wat we zoal onderweg tegen kwamen. Lopen jullie gezellig met mij mee?

boswachterij Odoorn_heidevelden_Drenthe

Tijdens het eerste deel gaan de rode en de gele route gelijk met elkaar op maar al snel splitsen deze routes en gaat de rode terug naar de parkeerplaats en ga je met de gele route verder het natuurgebied in. Het duurt dan ook niet lang of we komen de eerste ‘bewoners’ van dit gebied tegen. Een kudde van zo’n 12 paarden staat stilletjes te grazen en trekt zich gelukkig niks van ons aan.

boswachterij Odoorn_heidevelden_Drenthe

Op meerdere plekken op deze route kom je bankjes tegen waar je even heerlijk kunt genieten van de bloeiende heidevelden en de vergezichten. Wij hebben er in ieder geval optimaal gebruik van gemaakt en op die manier heerlijk genoten van de omgeving!

bowachterij Odoorn_heidevelden

boswachterij Odoorn_heidevelden

We vervolgen onze route en duiken ergens het bos in, Aan de andere kant van het gebied keren we terug op de heidevelden. Ondertussen horen we in de verte het geluid van de schapen en hoewel onze route eigenlijk de andere kant op gaat, besluiten we toch om even een stukje terug te lopen.

boswachterij Odoorn_heidevelden_Drenthe

Blijkbaar is de kudde net teruggekeerd met de schaapsherder want een deel van de kudde ligt er redelijk uitgeteld bij en vindt het wel prima als we dichterbij komen. Een luid geblaat valt ons ten deel.

boswachterij Odoorn_heidevelden_Drenthe

boswachterij Odoorn_heidevelden_Drenthe

Handig om te weten

 • Op de N34 neem je de afslag Exloo – Staatsbossen waarna je de borden van Uitkijktoren Poolshoogte volgt.
 • Er is een ruime parkeerplaats aanwezig wat tevens de startplek is van 4 wandelroutes
 • Wil je helemaal genieten van het uitzicht, beklim dan de Brandtoren. Wij hadden hier na onze wandeling van 7,5 km zelf niet zoveel trek meer in
 • Voor een hapje en een drankje kun je terecht bij Restaurant Poolshoogte, deze vind je vrijwel direct bij de parkeerplaats waar een groot grasveld is waar de kleintjes zich nog even kunnen uitleven
 • De beste tijd van het jaar om de heidevelden in bloei te zien, is augustus tot begin september. Dit kan per jaar wat verschillen en is vooral afhankelijk van het weer rond deze tijd van het jaar.
 • Ook als de heidevelden niet in bloei staan, is dit een erg mooi wandelgebied. Zeker in de herfst lijkt het mij ook prachtig om hier te wandelen.

Ga jij er nog op uit om te wandelen tussen de heidevelden?

8 comments

 1. Morgaine

  Als het in september nog in bloei staat, zeker wel, maar dan om en nabij Amersfoort, dat is een doel, maar ja 😉 overigens lijkt het mij nu erg prachtig, hier is mist aanwezig nu, en dat op een open vlakte als een heideveld is prachtig, het is te lang geleden dat ik daar eens geweest ben, maar ze liggen ook te ver weg om te zeggen ik ga ff…

  X

  Beantwoorden

  1. Wanda

   Met mist lijkt me ook erg mooi. Maar gezien onze drukke weekenden denk ik dat het bij deze keer blijft.

   Beantwoorden

 2. Yova

  Helaas kunnen wij niet komen bij heide. Ik zou wel willen. Wij hebben geen auto. Auto kom je overal toe kan neer zetten. Dan hele wandeling maken. Heide ziet daar prachtig uit. Mooie wandeling hebben jullie gemaakt. Schapen tegen komen is helemaal geweldig. Leuke foto’s!

  Beantwoorden

  1. Wanda

   Jammer! Met de trein is het inderdaad geen doen.

   Beantwoorden

 3. Steden bekijken

  Ik was pas geleden in Ermelo, en daar begon de heide ook alweer te kleuren. Zo’n mooi gezicht!
  Leuk artikel!
  Groetjes,
  Julia Koning

  Beantwoorden

  1. Wanda

   Dank je! Ik moet eerlijk zeggen dat ik tot voor kort er nooit zoveel oog voor had maar nu ga ik het zeker jaarlijks op mijn lijstje zetten!

   Beantwoorden

 4. Saskia

  Ik wandel nauwelijks, maar kan me indenken hoe je van zulke dingen écht kan genieten. Heerlijk die rust, die schaapjes, beetje rondtrappelen. Ik heb dat vaker als ik mijn hardlooprondje doe, even genieten van het uitzicht, de mist die uit de velden omhoog komt, of de laatste zonnestraaltjes door de bomen….

  Beantwoorden

  1. Wanda

   Wandelen is gewoon niet je ding? Met hardlopen kun je onderweg natuurlijk ook mooi van de natuur genieten.

   Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.