Fotoblog | Uitwaaien op Schiermonnikoog

Elk jaar proberen we wel een dagje naar een waddeneiland te gaan, gewoon even lekker uitwaaien op het strand en genieten van een mooi stukje Nederland. Voor ons betekent dat meestal of Ameland of Schiermonnikoog. Dit jaar viel de keuze weer eens op Schier en dus pakten we afgelopen zondag de boot. Kijken jullie mee naar ons dagje Schiermonnikoog?

Vertrekpunt is Lauwersoog

Lauwersmeer Schiermonnikoog

Zaterdagavond hebben we pas onze plannen definitief gemaakt en alsnog even snel via de site van Wagenborg boottickets besteld. Voordeel hiervan is is dat we niet in de rij voor de kassa hoeven en zo kunnen inchecken. Scheelt natuurlijk weer tijd. De eerste boot vertrekt op zondag om 09.30 uur dus dat betekent dat we uiterlijk 8 uur richting Lauwersoog vertrekken.

Het ideale vervoermiddel op Schier; fietsen!

Na zo’n 45 minuten vaartijd komen we aan op Schiermonnikoog en besluiten we om direct bij fietsenhandel Soepboer fietsen te huren. Deze zit direct bij de haven en heeft een ruime keuze uit fietsen. Helaas zijn we niet de enigen met dit plan en dus duurt het even voor we daadwerkelijk onze fietsen hebben afgerekend en richting Schiermonnikoog, het enige dorpje, kunnen fietsen.

Schiermonnikoog

Fietsen langs de dijk betekent geheid wind en helaas hebben we op de heenweg tegenwind. Het is dan ook behoorlijk trappen maar gelukkig is het maar zo’n 3,5 kilometer naar het dorp. Hier ploffen we vrijwel direct neer bij Café it Aude Beuthuis voor koffie met gebak.

Schiermonnikoog

Schiermonnikoog

Terug in de tijd: Bunker Wasserman

We verlaten het dorp en gaan richting de bunker. Deze werd ten tijde van de WOII door de Duitsers gebouwd en ingericht als uitkijkpost. Tegenwoordig maakt het onderdeel uit van de Atlantikwall. De bunker is vrij toegankelijk en biedt daarnaast een prachtig uitzicht op een deel van het eiland.

Bunker Wassermann Schiermonnikoog

We kijken hier wat rond en verdiepen ons een beetje in de geschiedenis. Voor ons heeft een bunker nog steeds een enorme aantrekkingskracht en door de jaren heen hebben we er dan ook al heel wat van binnen gezien.

Uitzicht bij Bunker Wassermann Schiermonnikoog

Op naar het strand!

Een dagje waddeneiland is natuurlijk niet compleet zonder een bezoek aan het strand! En geloof mij, daarvoor ben je op Schiermonnikoog echt op het juiste adres. Wat mij betreft heeft Schier het mooiste strand van Nederland. Het is niet alleen kilometers lang, het is ook breed maar vooral ook erg schoon! Wij gingen bij Marlijn richting het strand en hier kun je gewoon in alle rust genieten.

Schiermonnikoog koffie

Strand Marlijn Schiermonnikoog

Het was dan ook wel even klauteren door het mulle zand voor we bij de zee aankwamen maar dat was absoluut de moeite waard. Eenmaal bij het strand aangekomen, konden paps en ik het niet laten om toch even te gaan pootje baden.

Strand Marlijn Schiermonnikoog

Met enige weemoed laat ik het strand achter mij. Goh, wat vind ik het toch jammer dat ik niet dichter bij het strand woon. Natuurlijk, Schier is voor ons relatief dichtbij maar toch, uurtje naar Lauwersoog en dan nog 45 minuten met de boot. Niet bepaald iets wat je even spontaan op zondagmiddag doet. Nog los van het feit dat je natuurlijk afhankelijk bent van de boottijden haha…

Schiermonnikoog zit vol met bunkers

Namen we eerst al een kijkje bij Bunker Wassermann, als we het strand verlaten, komen we al vrij snel langs het Bunkersmuseum Schlei. Natuurlijk stappen we af en kijken we even rond in de bunker die tegenwoordig dienst doet als museum en de geschiedenis van Schier vertelt ten tijde van de WOII. Voor ons in ieder geval erg interessant.

Bunkermuseum Schlei Schiermonnikoog

Bunker Schiermonnikoog

Schiermonnikoog

Ook een absolute must: De Vuurtoren

We fietsen verder door de duinen en willen eigenlijk richting de vuurtoren maar besluiten eerst terug naar het dorp te gaan om wat te eten. Daarna gaan we dan eindelijk naar de vuurtoren. Ook dit heeft altijd een enorme aantrekkingskracht op mij. Hoewel ik er nog nooit eentje van binnen heb gezien, laat staan dat ik naar boven ben geklauterd maar toch moet ik er altijd even kijken. Ook hier heb je weer een prachtig uitzicht op het waddengebied. Genieten met hoofdletters dus!

Schiermonnikoog

Vuurtoren Schiermonnikoog

Tja, en dan is het toch helaas tijd om weer richting het dorp te gaan. Nog een laatste blik op de vuurtoren en op mijn favoriete huisje op het eiland. In het dorp ploffen we nog even neer op hetzelfde terras als in de ochtend voor een versnapering.

Schiermonnikoog

Doordat onze boot om 18.30 uur vertrekt en we natuurlijk eerst onze fietsen nog moeten inleveren, besluiten we om op Schier alvast wat te eten. Door het vele gesnoep de hele dag houden we het bij een lekker bakje kibbeling en een ijsje na. Daarna is het toch echt tijd om richting de boot te fietsen.

Gelukkig voor ons hebben we nu wind mee en zoeven we gewoon langs de dijk naar de boot. Helaas zit het er weer op maar wat was het een topdag!

Handig om te weten:

 • boottocht Lauwersoog – Schiermonnikoog kost € 15,20 per volwassene voor een retourtje in de zomerperiode. Op de site van Wagenborg vind je meer informatie over de vertrektijden en de prijzen.
 • parkeren in Lauwersoog bij de haven is op 4 plekken mogelijk en voor een dagkaart betaal je € 5,=.
 • Fietsen kun je direct huren bij aankomst op het eiland bij Fietsenhandel Soepboer maar ook in het dorp zelf.. Wij kozen voor de luxe fiets met versnellingen en betaalden € 8,50 per fiets voor een dagje. Voor meer informatie zie Fietsenverhuur op Schiermonnikoog.
 • Meer weten over dit prachtige eiland? Neem dan een kijkje op Natuurlijk op Schier!

Lijkt een dagje Schier jou wat?

 

17 comments

 1. Daphne | Travelshot.nl

  Leuk hoor! Ik probeer ook elk jaar naar de Wadden te gaan, voor mij betekent dat vaak een weekendje voor een dagje woon ik net iets te ver. Afgelopen weekend was ik toevallig weer op Texel.
  Schiermonnikoog heb ik als enige van onze Waddeneilanden nog niet bezocht, wordt toch eens tijd 😉 ..

  Beantwoorden

  1. Wanda

   Een weekendje is ook prima te doen hoor. Een week lijkt mij te lang, omdat het een vrij klein eiland is. Terschelling en Vlieland ben ik nog niet geweest maar wil ik ook zeker nog eens heen…

   Beantwoorden

 2. Morgaine

  Het lijkt mij absoluut wat, zelfs om er te verblijven als dat kan, geen idee, hahaha ik ben op nog enkel waddeneiland geweest ooit… en eigenlijk moet dat toch eens een keertje gebeuren 😉

  Prachtige foto’s ook, en zo’n strand zoek ik, waar amper mensen zijn, war je praktisch naakt kunt gaan liggen als je zou willen, hahaha

  X

  Beantwoorden

  1. Wanda

   Ja hoor, er zijn verschillende mogelijkheden voor accommodaties. Ik wil er ook zeker nog een keer een weekend heen. Dan heb je ook echt tijd om op het strand te liggen. Nu stonden we toch steeds op tijd. Maar ja, het is er echt super relax.

   Beantwoorden

 3. Helena

  Owh heerlijk… plan gelijk een dagje in 🙂 even ‘lucht happen’, dank je wel!!

  Beantwoorden

  1. Wanda

   Graag gedaan hoor!

   Beantwoorden

 4. Gerda Esser

  Hallo Wanda

  Wat een leuk verhaal over Schiermonnikoog , en de foto’s zijn weer super
  In Zeeland heb je ook van die oude bunkers uit de WOII
  I wens jou een hele fijne Donderdag
  Liefs Gerda

  Beantwoorden

  1. Wanda

   Dank je wel! Zeeland wil ik ook nog eens naar toe, lijkt me ook erg leuk.

   Beantwoorden

 5. Yova

  Wat leuk daar om te kijken in Bunker. Ik wist niet daar ook bunker was. Mooie foto’s zijn het geworden. Vuurtoren is echt schitterend mooie foto geworden. Stukje appeltaart met slagroom ziet heerlijk uit. Het was geslaagde dagje geweest voor jullie.

  Beantwoorden

 6. saskia

  Dat strand en die vuurtoren! <3
  Ik woon echt te ver van het strand om er maar een dagje van te maken. Maar ik kom er wel erg graag. Dus als het zich een keer voordoet, geniet ik dubbelop!

  Beantwoorden

  1. Wanda

   Ondanks dat het voor ons relatief dichtbij is, komen we er ook niet zo vaak. Volgende keer wil ik weer een weekend, dan heb je toch wat meer tijd.

   Beantwoorden

 7. Harriet

  Mooi! Dan is 1 dagje fiets huren duurder denk ik. Wij betaalden €26,50 per fiets per week (met versnellingen uiteraard)

  Beantwoorden

  1. Wanda

   Des te langer de huurperiode des te goedkoper inderdaad.

   Beantwoorden

 8. Mrs. T.

  Ja, dat lijkt me zeker wat. Vooral na dit leuke logje vol info.

  Beantwoorden

 9. Sabine

  Wat leuk zeg! Lijkt me een heel mooi eiland als ik zo jouw prachtige foto’s zie. Natuur en geschiedenis bij elkaar. De bunkers heel interessant en het strand is inderdaad heel schoon! Weer wat om toe te voegen aan mijn veel te lange lijst ‘wat ooit nog te doen in Nederland’ haha 😀

  Beantwoorden

 10. Marcella

  Het is heeel lang geleden dat ik voor ’t laatst op Schier was, ik wil er graag eens naar terug! Ik was de afgelopen jaren vooral vaak op Terschelling of Texel. Nu wil ik terug naar Schier! Ziet er tof uit!

  Beantwoorden

  1. Wanda

   Grappig, ik wil nodig eens naar Terschelling! Daar ben ik dus nog nooit geweest

   Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.