Veenlustbrug Veendam EMER

EMER | Het Compagniepad in Borgerswold (Veendam)

EMER… begin dit jaar stelde ik mijzelf ten doel om Elke Maand Een Route te lopen. In januari liepen we het Kanunnikenpad in Ter Apel, in februari liep het direct al spaak, mede door de vele regenachtige zondagen en ook gooide een verrekte hamstring roet in het eten maar in maart pakte ik in het laatste weekend alsnog weer een route mee!

Op de zaterdag van het Paasweekend stond ik er helemaal alleen voor en besloot ik om een route te gaan verkennen in natuurgebied Borgerswold. Op de site stond dat ik voor de rode route moest parkeren aan de kant van Wildervank dus parkeerde ik daar volle goede moed om vervolgens alleen maar de groene route te zien. Geen probleem, dan wordt het dus op zoek naar groene paaltjes!

Compagniepad EMER

Al vrij snel raakte ik het spoor bijster, zag van alles, vooral zwarte paaltjes bedoeld voor de mountainbikers maar groen was in geen velden en wegen meer te vinden. Dan maar terug naar het beginpunt. Gelukkig is dit natuurgebied niet helemaal onbekend terrein voor mij, dus ik besluit om richting de kinderboerderij te gaan lopen om dat daar de beide routes weer samen zouden moeten komen.

Compagniepad EMER

Zo raar om bovenstaande foto nu zo te zien. Vroeger als kind ging ik hier namelijk weleens zwemmen en zag het er echt heel anders uit. Met een strandje en palen in het water waar je heel gemakkelijk van af kon vallen…

Compagniepad EMER

Nog een paar overblijfselen van vroegere tijden… als kind klauterde ik hier altijd bovenop.

Onderweg kom ik verschillende witte bruggen tegen die typerend zijn voor Veendam. Deze bruggen stonden vroeger langs de vele kanalen die Veendam rijk was en werden vernoemd naar leden van het Koninklijk huis of naar bekende gebouwen. Eén van de bekendste bruggen, de Veenlustbrug, lag vroeger tegenover de societé Veenlust. Nadat een deel van het kanaal werd gedempt, verloor de brug zijn functie en werd toen verplaatst naar het natuurgebied Borgerswold.

Veenlustbrug Veendam EMER

Bij de kinderboerderij kom ik inderdaad eindelijk weer mijn groene paaltjes tegen en zo vervolg ik dan mijn route naar het deel van Borgerswold waar we meestal ons rondje lopen.

kinderboerderij Veendam EMER

Terwijl ik mijn route vervolg kom ik langs één van mijn favoriete plekjes om te fotograferen. Vanaf dit punt heb je namelijk zicht op Borgercompagnie, een karakteristiek Veenkoloniaal lintdorp.

Compagniepad Veendam EMER

De natuur moet duidelijk nog tot bloei komen maar begint zich langzaam aan te ontpoppen.

Compagniepad Veendam EMER

Ik ontdek weer een nieuw groen paaltje en duik nu het bos in en verlaat de verharde weg. Door de regenval van eerder die week is niet alles even goed begaanbaar maar toch kom ik een heel eind.

Compagniepad Veendam EMER

Compagniepad Veendam

Uiteindelijk hou ik het voor gezien en besluit ik dezelfde weg terug te lopen richting de parkeerplaats.

Compagniepad Veendam

Al met al heb ik zo’n 7 km gelopen doordat a) de groene paaltjes op sommige plekken waren verdwenen en b) omdat ik soms bewust even van de route ben afgeweken in de wetenschap dat er een mooi plekje om te fotograferen verderop lag.

Route: Compagniepad

Waar: Natuurgebied Borgerswold in Veendam

Lengte: 4,5 km

Pluspunten: wisselend landschap, enerzijds waterplassen, anderzijds bossen. In de zomer staat er bij mooi weer een terras uitgestald bij de kinderboerderij.

Minpunten: het ontbreken van bepaalde groene paaltjes waardoor de route op sommige plekken lastig te volgen is. Daarnaast kan een deel slecht begaanbaar zijn als het heeft geregend.

14 comments

 1. Helena

  Dank je wel! Die gaan we zeker een keertje lopen 🙂

  Beantwoorden

  1. Wanda

   Ben benieuwd!

   Beantwoorden

 2. ~ Inge ~

  Heerlijk om te wandelen, dat doen wij ook veel! Ik heb er altijd een hekel aan als er paaltjes verdwenen zijn, maar manlief neemt altijd een gps mee dus verdwalen doen wij nooit!

  Beantwoorden

  1. Wanda

   Meestal is vriendlief bij ons degene die de paaltjes wel weer weet te vinden omdat ik meestal te afgeleid ben door het maken van foto’s maar dit keer moest ik mijzelf alleen redden en was ik gelukkig niet helemaal op onbekend terrein.

   Beantwoorden

 3. Morgaine

  Wat een prachtige route! Met mooie uitzichten ik zat het al te bewonderen op instagram, maar de foto’s groot is toch nog mooier 😀

  En hier, wandelen zo, ook hier heb je routes, maar als ik ze loop voor een deel, of verder, dan heb ik het idee dat er amper afwisseling is, en ergens hangt mijn camera om mijn nek en heb ik alles wel op de foto gezet, hahaha

  X

  Beantwoorden

  1. Wanda

   Dank je! Leuk om te horen dat mijn foto’s weer in de smaak zijn gevallen!
   Ik roep ook altijd dat er hier zo weinig afwisseling is maar als ik dan goed kijk, dan is is er juist heel veel afwisseling.

   Beantwoorden

 4. Natasja

  Heerlijk om zo’n lekker eindje te wandelen. In een bosrijke omgeving…

  Beantwoorden

 5. Sabine

  Mooi zeg daar! Zou ik ook graag lopen. Ik zou ook zo die paaltjes kwijt zijn, heb een richtingsgevoel van een mier haha. Maar dat maakt daar eigenlijk niets uit: alles is mooi!

  Beantwoorden

  1. Wanda

   Dan kan ik je de hand schudden want normaal zou ik echt hopeloos zijn verdwaald in mijn uppie maar gelukkig was ik niet helemaal op onbekend terrein zodat ik me heb weten te redden maar anders…

   Beantwoorden

 6. Daphne | Travelshot.nl

  Mooi plekje om te wandelen zeg! Ons landje heeft nog best aardig wat mooie plekjes voor een fijn middagje wandelen :-). Goede tip!

  Beantwoorden

 7. ivonne

  Heerlijk dat soort routes en je had er een lekker zonnetje bij zo te zien. Jammer dat het niet in de buurt is.

  Beantwoorden

  1. Wanda

   Was idd heerlijk weer! Wie weet ooit als je een weekendje noorden doet!

   Beantwoorden

 8. LJ

  Wat een prachtige omgeving!
  Ik wandel niet zo graag alleen, vooral uit schrik eigenlijk, da’s misschien flauw he 🙂 maar ik doe het in de lente ook vaak als het lief geen zin of tijd heeft, anders blijf ik aan de zetel plakken. Wel een goed voornemen zo elke maand een route volgen!

  Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.