Column | Sinterklaas Kapoentje… stik maar met je schoentje

Sinterklaas, het zogenaamde kinderfeest bij uitstek. Althans, zo zou het moeten zijn. Zo was het ook in mijn kindertijd. Tegenwoordig is het veel meer een strijd tussen volwassenen, elk op zoek naar hun momentje van fame of om gewoon een punt te maken. Dwarsliggers, noem ik dat ook wel.

Jullie begrijpen het al, ik heb helemaal niks met die hele discussie omtrent Zwarte Piet. Ik heb ook niks met het hele Sinterklaasgebeuren trouwens, mag van mij acuut worden afgeschaft. Dat meen ik echt. Als kind had ik er al niks mee. Ik geloof dat ik amper zes was toen ik al door had dat ik werd bedonderd. Gelukkig waren mijn ouders zo wijs om het spelletje niet nog langer vol te houden en zijn we direct overgestapt op kerst.

Die hele ophef hoe Zwarte Piet er dan ook uit moet zien, kan me dan ook gestolen worden.

Wel vind ik dat wij als Nederlanders gewoon te ver doorschieten in ons streven naar maximale tolerantie. Hoezo heeft Zwarte Piet iets van doen met slavernij en is het een rascistisch gebeuren? Welk kind heeft dat in hemelsnaam de ether ingeslingerd? Nou? Inderdaad, geen één kind is daarmee bezig. De meesten zullen niet eens weten wat deze twee woorden betekenen. Die willen maar één ding, cadeautjes! Het is een kinderfeest waar volwassenen ineens een pedagogisch iets van hebben gemaakt.

Ik vind het dan ronduit belachelijk dat diezelfde ouders het wel goed vinden om hun kroost jarenlang voor te liegen en er in het ergste geval zelfs mee te dreigen, ‘Nee, Jantje, als je niet lief bent, krijg je met de roe en krijg je geen cadeautje van de Sint’. Dat is blijkbaar allemaal pedagogisch verantwoord maar Zwarte Piet gewoon zwart laten dat kan echt niet meer anno 2016. Dan zijn we ineens super rascistisch bezig! Echt, soms snap ik er gewoon niks van.

In dat geval snap ik de media ook niet. Waarom wordt toch elk jaar dit vuurtje al ergens begin september opgestookt? Waarom maakt de media gewoon niet het standpunt van ‘Wij in Nederland vieren Sinterklaas en daar horen Zwarte Pieten bij!’ Punt uit.

Nee, omdat we hier leven volgens het principe van hoor en wederhoor. Iedereen mag zijn mening ventileren en als dan blijkt dat er een groep mensen is die zich benadeelt voelt, nou, dan moeten we daar wat aan gaan doen. Zo tolerant zijn we nu eenmaal in Nederland. Jarenlange principes gooien we dan gewoon overboord, hup weg ermee.

Nou, als het dan toch zo gemakkelijk gaat, dan schaffen we het toch gewoon af? Ik heb daar echt geen probleem mee hoor. Doen we gewoon net als in Duitsland; bereiden we ons een maand lang voor op kerst! Heerlijk!

Wat zeg jij? Sinterklaasje blijf maar lekker weg en ho ho Merry Christmas of zet jij wel je schoentje?

 

9 comments

 1. Sabine

  Ik doe ook niks met Sinterklaas, maar wel als kind. Het is zeker ook niet mijn favoriete feest, maar voor kinderen is het vaak heel leuk. Ik vind het ook heel triest hoe er wordt omgegaan met de discussie Zwarte Piet. Maar ik snap de mensen die er problemen mee hebben wel. Toen ik vorig jaar leuk dacht Sinterklaas te vieren met pepernoten en aan mijn collega’s op het Colombiaanse werk een video van de intocht van Sinterklaas liet zien, bekroop mij even een heel naar gevoel. Oeps, dacht ik even. Ga dan maar eens uitleggen hoe dat zit met Zwarte Piet. Niet fijn kan ik je zeggen. En of die Pieten nu wit, zwart, paars of regenboog zijn, volgens mij kan het geen kind schelen.

  Beantwoorden

  1. Wanda

   Ik denk dat we er als volwassenen veel te veel de nadruk opleggen. Voor kinderen werkt het zo niet…

   Beantwoorden

 2. Marja

  Het klinkt wel heel traumatisch, deze jeugdervaring met Sinterklaas. In mijn kindertijd, lang geleden, was Sinterklaas een soort sprookjesfiguur die kadootjes uitdeelde. Ik voelde me dan ook zeker niet door mijn ouders bedrogen. Wij vieren elk jaar nog met veel plezier het sinterklaasfeest met kinderen en kleinkinderen.
  De zwartepiet-discussie vind ik heel erg. Ook zwarte piet was voor ons een figuur uit een sprookjeswereld. Er zijn toch in onze wereld wel belangrijkere zaken om je over op te winden!

  Beantwoorden

  1. Wanda

   Absoluut geen traumatische ervaring hoor. Ik heb er gewoon niks mee. Als kind vond ik het al een raar iets, al die verklede mensen die zo gek rond springen. Het is gewoon niet mijn ding. Kerst daarentegen vind ik gewoon heel gezellig en lijkt in Nederland onder te sneeuwen in deze discussie

   Beantwoorden

 3. Falderie

  Ik vind het nog net geen misdaad om de kerstboom te zetten alvorens de Sint is geweest… 🙂
  Die hele Zwarte Piet discussie begrijp ik écht niet. Wie is daar in hemelsnaam mee begonnen?

  Beantwoorden

  1. Wanda

   Ik heb ook veel meer met kerst dan met Sinterklaas, maar zet inderdaad nog net niet de kerstboom nu al neer…

   Beantwoorden

 4. sammie

  Ik vier al een aantal jaren geen sinterklaas meer, dit jaar gaan we voor het eerst bij vrienden het sinterklaas spel spelen, dus we vieren het dit jaar een klein beetje. De hele discussie vind ik vreselijk irritant. Zwarte Piet is zwart en mag wat mij betreft zo blijven.

  Beantwoorden

 5. Mrs. T.

  Tjongejonge, het zit wel diep zeg.
  Ik vind het sinterklaasfeest geweldig en vier nog altijd pakjesavond met de kinders en mijn ouders (en met surprise). Voorgelogen zijn door je ouders, vind ik zo’n dooddoener, het is toch vooral bedoelt om kinderen een geweldige tijd te geven.
  En tja, dat hele gedoe rondom zwarte piet is echt veel te ver doorgeschoten.

  Beantwoorden

  1. Wanda

   Het zit helemaal niet diep hoor, maar ik ben gewoon wel klaar met die discussie elk jaar weer. Daarbij komt, ik heb er gewoon echt helemaal niks mee, vind kerst gewoon een stuk gezelliger. Waarom is dat voorliegen zo’n dooddoener dan? Als ouder breng je je kind toch bij dat hij/zij eerlijk moet zijn? Waarom is dan het wel toegestaan om je kind jarenlang voor te liegen? Waarom niet gewoon eerlijk zijn over het hele Sinterklaasgebeuren????? Kinderen geloven toch ook niet in de kerstman? Daarover doen we toch ook niet zo spastisch?

   Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.