Brugge

Brugse Zandfeesten, een must voor brocanteliefhebbers

Wie aan Brugge denkt, denkt ongetwijfeld aan de pittoreske steegjes, de vele terrasjes, het mystieke Begijnenhof en misschien wel een romantische wandeling langs het Minnewater. Maar wisten jullie dat Brugge drie keer per jaar veranderd in een walhalla voor antiek-, rommel- en brocanteliefhebbers?

En dan bedoel ik niet die typische braderieën maar echt een markt waar het heerlijk snuffelen is tussen de vele verkopers en hun handelswaar.

Vorig jaar gingen wij voor het eerst naar de Brugse Zandfeesten en wist ik niet zo goed wat ik kon verwachten. Nadat we op zaterdag het stadje zelf hadden verkend en alle bekende plekjes weer hadden vastgelegd, was het op zondag vroeg op. De marktlui zijn al vroeg aanwezig en als je echt iets leuks wilt vinden dan raad ik je aan om je wekker vroeg te zetten. Wij waren zelf om 06.00 uur al van de partij!

Brugse Zandfeesten Brugge

Normaal ben ik helemaal niet zo van dit soort markten, althans, de typische braderieën en rommelmarkten kunnen mij gestolen worden. Antiek- en brocantemarkten daarentegen vind ik vaak nog wel leuk om te bezoeken. Het voordeel van de Brugse Zandfeesten is dat het lekker buiten is en dat er echt van alles te zien is. Daarnaast staan er natuurlijk kramen met etenswaren en vind je overal wel een terrasje waar je even bij kunt komen van je rondje over de markt!

Brugse Zandfeesten

De Brugse Zandfeesten staan garant voor de grootste antiek- en brocantemarkt van Vlaanderen. Niet alleen de Belgen zelf vertoeven dan graag in Brugge, deze markt trekt ook veel liefhebbers van buiten België.  De vele kraampjes zorgen voor een willekeur aan spullen. Zowel voor de antiekliefhebber als degene die op zoek is naar iets aparts. Echt voor elk wat wils dus.

Brugse Zandfeesten Brugge

Waar vind je de Brugse Zandfeesten?

De locatie varieert elk jaar en hangt vooral van de werkzaamheden in het stadje zelf af. Doorgaans staan de kraampjes opgesteld in het Koning Albertpark, ’t Zandt en op het Beursplein. De hele route neemt algauw zo’n 5 km in beslag.

Wanneer vinden de Brugse Zandfeesten plaats?

Ook dat varieert elk jaar maar normaal vindt het altijd in de zomermaanden plaats. Dit jaar was de eerste op zondag 24 juli en staat de tweede gepland voor zondag 6 augustus. De laatste is dan op zondag 24 september.

Nog even dit…

Ik heb eerlijk gezegd nog geen idee of we dit jaar ook weer die kant op gaan. Vaak bepalen we dat pas op het laatste moment. Wil je het echter combineren met een weekendje Brugge, dan raad ik je aan om tijdig naar een leuk hotelletje te zoeken. Zelf zaten wij vorig jaar in Hotel Notre Dame, praktisch in het centrum van Brugge. Vanuit hier loop je zo naar de markt en kun je na afloop ook zo je aankopen weer mooi kwijt! Enige nadeel is wel dat er geen lift aanwezig is en je een flink steile wenteltrap op moet.

Hotel Notre Dame Brugge

Ga jij weleens naar dit soort markten of vind je het helemaal niks?

Meer lezen over Brugge?

 

8 comments

 1. Sabine

  Wat apart! Kende ik niet 🙂 Ik ga er dus nooit heen maar als ik het tegen zou komen zou ik zeker willen kijken.

  Beantwoorden

 2. Morgaine

  Ik ga zeker weleens naar dit soort markten, en een paar jaar geleden werd er in Amersfoort een hippie markt gestart, deze klonk zo leuk dat ik samen met mijn moeder besloot, ik op de trein, zij haalde mij op en samen gingen we de hippie markt op. En boy, wat viel dat tegen en dat is mijn issue vaak in het nu, dat ik een markt zoals jij hier laat zien weer eens wil tegen komen dat het allemaal zoo kleinschalig is, met een half uurtje ben je erdoor en klaar…. Soms stuit ik er per ongeluk op eentje en kan het vaak niet laten als ik er toch ben even te neuzen ook, maar het valt mij de laatste jaren en jaren eigenlijk meestal tegen….

  Ik mis de oude markten en braderieën waar men nog laat zien hoe klompen worden gemaakt aan deze kant van het land dan, de laatste echte zag ik in de buurt van Rolde ooit… in 1997…

  X

  Beantwoorden

  1. Wanda

   Dat soort markten hebben we hier nog steeds in de zomerperiode! Oude ambachten, vooral in Drenthe kom je dat nog vaak tegen.

   Beantwoorden

 3. Nicetobeout

  Oh heeeerlijk zo slenteren en snuffelen tussen al die oude dingen en pareltjes vinden. Klinkt als een leuke tip! Ben een keer eerder in Brugge geweest een paar jaar geleden.

  Beantwoorden

  1. Wanda

   Brugge is sws een aanrader maar als je ook van dit soort markten houdt, dan moet je het echt eens gaan combineren!

   Beantwoorden

 4. Saskia

  Dit soort markten, ja struin er graag eens over. Alleen niet om iets te kopen, meer voor de sfeer. Net als markten en braderieen overigens 😉 gebeurd alleen nooit omdat R. Er totaal niet van houdt.

  Brugge staat trouens wel al op de lijst em eens een weekendeje te doen.

  Beantwoorden

 5. Mirjam Hart

  Dol op dit soort markten.
  Een paar jaar lang was de braderie in Lille vaste prik, maar vond het op een gegeven moment té massaal worden en de koopwaar te commercieel…
  Hier had ik nog nooit van gehoord.
  Bedankt voor de tip!

  Beantwoorden

 6. Esther Holten

  Goed om te weten waar ik brocantemarkten kan vinden! Ik ben zelf ook erg fan van antieke meubels en klassieke spullen. Ik ga dit adres bewaren en doorsturen naar vriendinnen.

  Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.