Boekentips… # 5

Inmiddels staat de teller op 36 voor dit jaar. Best keurig maar denk wel dat het lastig gaat worden om mijn doel van 55 te gaan halen dit jaar. Ach, er is gelukkig geen man overboord als het niet gehaald wordt, zolang lezen maar leuk blijft, toch?

Ook de afgelopen tijd las ik weer een paar boeken die ik jullie zeker niet wil onthouden. Misschien heb je ze al gelezen en zo niet, dan kan ik je ze zeker aanraden! Onderstaande boeken kregen van mij 5 *****.

poppenspelerJames Carol – De poppenspeler: In `De poppenspeler van James Carol, staat profiler Jefferson Winter te kijken naar het vierde slachtoffer van een killer-die-niet-dood. Een maniak die zijn slachtoffers nét in leven houdt. Ze zijn hulpeloze kasplantjes geworden met messteken over hun hele lichaam. Alleen hun gezicht is ongeschonden gelaten. Rachel Morris maakt zich op voor een date met een man met wie ze al maanden chat. Ze zit in een ongelukkig huwelijk en deze chatvriend begrijpt haar zó goed Zij wordt het volgende slachtoffer. Maar is deze maniak wel de échte kwade genius, of is er iemand anders die de regie voert over de gruwelpraktijken?

Mijn mening: luguber, fascinerend, schokkend, intrigerend zijn zomaar wat kreten die bij me opkomen als ik dit verhaal moet omschrijven. Net als je denkt dat je het door hebt, verandert het plot weer compleet en voert je langs de meest duistere kanten van de samenleving. Wees gewaarschuwd, niet lezen voor het slapen gaan, het bezorgt je geheid nachtmerries!

dejapanseminnaarIsabel Allende – De Japanse minnaar: Alma is tien jaar oud als ze in 1939 door haar ouders naar familie in de Verenigde Staten wordt gestuurd om aan de nazi’s te ontkomen. Het verdriet om haar in Polen achtergebleven vader en moeder, die de naziterreur niet zullen overleven, wordt slechts verzacht door de vriendschap met haar achterneef Nathaniel en met haar vriendje Ishimei, de zoon van een Amerikaans- Japans echtpaar. De vijandschap waarmee de Amerikaanse samenleving hen bejegent tijdens en na de Tweede Wereldoorlog – Alma is een vluchteling, Nathaniel Jood en Ishimei Japanner – brengt hen bij elkaar.

Mijn mening: Ondanks dat deze schrijfster al tig boeken heeft uitgebracht, was dit pas mijn tweede boek van haar. Het eerste boek, Paula, heb ik niet eens uitgelezen, kon me totaal niet boeien ondanks het onderwerp, dus best wel huiverig begon ik aan dit boek. Maar wat een ontroerend verhaal, een vriendschap, zo divers, zo levensbepalend, zo indrukwekkend beschreven dat ik het boek gewoon niet weg kon leggen.

grotestilteJohn Boyne – De grote stilte: 1972. De jonge Odran Yates gaat in het klooster, omdat zijn moeder hem ervan overtuigd heeft dat het priesterschap zijn roeping is. Hij begint vol ambitie en hoop aan zijn nieuwe ­leven, toegewijd aan zijn studie en open voor nieuwe vriendschappen. Veertig jaar later staat zijn vertrouwen in de Kerk onder grote druk door de vele onthullingen over misbruik. Vrienden van hem zijn voor het gerecht gesleept, collega’s zijn gevangen­gezet en vele jonge parochianen zijn getekend voor het leven. 

Mijn mening: Het heeft maar liefst 15 jaar geduurd voordat Boyne het aandurfde dit boek te schrijven maar wat is het een meesterwerk geworden! Het verhaal is natuurlijk ontzettend beladen maar door zijn manier van schrijven fascineert het ook enorm, het stelt je voor vragen, het geeft je antwoorden maar het zet je vooral ook aan het denken en dat vind ik echt knap als een schrijver daarin slaagt. Ik heb inmiddels meerdere boeken van Boyne gelezen (o.a. De jongen in de gestreepte pyjama, Het Winterpaleis, De Witte Veer) en iedere keer weet hij me te verassen met zijn fascinerende manier van schrijven waardoor je het verhaal in wordt gezogen.

19 comments

 1. Morgaine

  Zo ie zo, om mijzelf op te leggen dat ik zoveel boeken per jaar zou moeten lezen, dat is nu net waarom het mis is gegaan in the end op school bij mij, dat ‘verplichte’ je moet zoveel lezen en zoveel verslagen minimaal inleveren jaar na jaar, pffffffff hahaha

  Maar ahum… Jooodse Buren, jij zag hem al, ik heb hem gisteren uitgelezen, ik? Ja ik, binnen 5 dagen, en de eerste dagen alleen in bed voor ik ging slapen en in de bus begonnen onderweg naar mijn werk… gisteren ging ik even op de bank, en uit was ie…. wow!

  Je kunt hem vinden bij House of Books, daar is iet uitgegeven, of via bol.com natuurlijk 😉

  X

  Beantwoorden

  1. wiebie74

   Ik koop eigenlijk nooit boeken, reserveer alles bij de bieb, dus daar zal ik zo eens gaan kijken…

   Beantwoorden

   1. Morgaine

    Ah, dan hoop ik.. gezien deze pas in maart van dit jaar uit is gekomen, meestal wacht een een bieb een tijdje 😉 Hier wel in elk geval.

    Beantwoorden

 2. Sabine

  Zo he dat aantal boeken red ik bij lange na niet! Super zeg! Ik houd echt van lezen, maar heb er zo weinig tijd voor helaas op het moment 🙂

  Beantwoorden

 3. Falderie

  55 boeken is echt een ambitieus plan! Meer dan een boek per week, wow! ben benieuwd of je het haalt! 🙂

  Beantwoorden

  1. wiebie74

   Denk het niet, vorig jaar wel gelukt trouwens…

   Beantwoorden

 4. natasjaslifestyle

  wauw 55 boeken? dat ga ik niet redden, hoewel ik vorig jaar ook veel boeken gelezen heb, weet alleen niet hoeveel.

  Beantwoorden

 5. Mrs. T.

  Ja, de Japanse Minnaar is een prachtig boek!

  Beantwoorden

 6. BlogbyDenisee

  Ik lees niet zoveel boeken helaas, maar dit lijken me goede boeken!

  Beantwoorden

 7. smeetsannemieke

  zo aardig wat gelezen.heerlijk als je dat kan, vind zelf lezen heerlijk maar krijg het maar niet voor elkaar om zoveel te kunnen lezen,zal wel de onrust in mij zijn dat het me niet lukt

  Beantwoorden

 8. zosaar

  Heerlijk als je zoveel rust hebt om te lezen.

  Beantwoorden

 9. iliveformydreams.com

  Fijne tips, de eerste wil ik zeker nog aanschaffen en gaan lezen. Lijkt me super tof, vooral nu ik jou reactie erop lees. Precies hoe een thriller hoort te zijn!

  Beantwoorden

 10. Flavie

  3 boeken die op mijn lijstje komen…het boek van John Boyne had ik bijna gekocht!

  Beantwoorden

  1. wiebie74

   Dat boek is echt zo ontzettend indrukwekkend!

   Beantwoorden

 11. Koen Schyvens

  Als ik mijn voorraad te lezen boeken weer wil aanvullen, neem ik vaak een kijkje bij jouw boekentips. Wie weet … De Japanse Minnaar?

  Beantwoorden

  1. wiebie74

   Leuk om te horen! Dat is zeker een aanrader, vond het verrassend omdat mijn vorige ervaring met haar niet zo geweldig was…

   Beantwoorden

 12. Serena

  De Japanse minnaar staat hier ook op het lijstje.
  Om de een of andere reden gaat het lezen hier ook niet zo heel erg hard de laatste tijd. Ach ja…

  Beantwoorden

 13. LJ

  Inderdaad lezen moet vooral leuk blijven; er zijn al genoeg andere verplichtingen in ’t dagelijks leven 🙂
  Als je ‘De Japanse minnaar’ zo goed vond, moet je zeker meer van Allende gaan lezen; haar kronieken zijn werkelijk fantastisch!! (‘Het huis met de geesten’ en ‘Zorro’ zijn mijn favorieten.)
  Die eerste thriller heb ik alvast aan mijn lijst toegevoegd… Brrr.

  Beantwoorden

  1. wiebie74

   Ik zal eens kijken of ik ze kan reserveren in de bieb!

   Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: