lezen leestips

Boeken | mijn leesjaar 2015!

Welke boeken hebben me verrast, welke hevig teleurgesteld en heb ik uiteindelijk mijn doel gehaald? Ik vertel je er in deze blog alles over en guess what, daarna richt ik me alleen nog op 2016! Beloofd!

Doel…

Begin januari 2015 zette ik het doel op 55 waarvan 15 door een Nederlandse schrijver en 5 door een Vlaamse. Ik bleef, mede door mijn smartphoneverslaving, steken op 51.  Wel haalde ik mijn ondergeschikte doelen door inderdaad 15 van Nederlandse schrijvers en 5 van Vlaamse schrijvers te lezen.

Het beste boek…

nachtegaalLastig want maar liefst 11 boeken kregen van mij 5 sterren en verdienen het dus allemaal om vermeld te worden. Als ik toch voor eentje moet gaan, dan ga ik voor De Nachtegaal van Kristin Hannah. Een verhaal over de 2 zussen, Viann en Isabelle, en hoe hun relatie zich verhoudt ten tijde van de WOII. Wat is goed, wat is fout en welke keuze(s) moeten er gemaakt worden.  Een boek wat ik gewoon niet weg kon leggen, wat me aangenaam heeft verrast omdat ik haar andere boeken vaak wat te zoetsappig vind, maar hierin zit ontzettend veel diepgang en geeft een goed beeld van het innerlijke conflict waar veel mensen tijdens de oorlog mee hebben geworsteld. Kortom, als je een liefhebber bent van oorlogsboeken, dan is dit absoluut een aanrader!

Kijk gerust op mijn Boekenpagina welke boeken nog meer 5 sterren van mij hebben gekregen!

Het ‘slechtste’ boek…

grenzelozeLastig want ik deelde aldoor minimaal 3 sterren uit wat toch nog staat voor goed. Wat me wel tegenviel, was het 6e deel in de Q-serie van Jussi Adler-Olsen. Ook het 5e deel, het Marco-effect, vond ik al een stuk minder dan zijn voorgangers, maar ook in dit laatste deel kon het verhaal me opnieuw niet genoeg boeien. Teveel zijsporen, te langdradig en te vaak overheerste het gevoel dat het verhaal ook gerust met 100 pagina’s minder verteld had kunnen worden. Misschien was het juist dan wel boeiender geworden.

Jammer, hopelijk komt er een deel 7 die me dan wel weer over de streep trekt!

Het verrassendste boek…

dejapanseminnaarSoms heb je ooit iets van iemand gelezen en kon je gewoon niet in het verhaal komen, boeide het je gewoon niet waardoor je direct een verkeerd beeld van iemand hebt gekregen en die bewuste schrijver gewoon voor de rest links laat liggen. Dit overkwam mij met top auteur Isabel Allende, door velen bejubeld vanwege haar geweldige schrijfstijl en haar openheid en ik kon er gewoon niks mee. Dit jaar gaf ik haar een nieuwe kans en las ik na een aantal goede recensies te hebben gelezen, het prachtige boek De Japanse Minnaar van haar en goh, wat heeft dat boek mij enorm verrast! Ook hier handelt het zich weer om de gevolgen van de oorlog voor een vriendschap van 3 mensen. Zo indrukwekkend beschreven dat het mij in ieder geval heeft overtuigd om Allende weer in de gaten te gaan houden!

Welke seriereeks heb ik ontdekt?

negenDat zijn er gewoon 2! Zo ontdekte ik de Scandinavische schrijver, Stefan Ahnhem, van wie ik zowel Zonder Gezicht als Negen las. Beiden kregen van mij 5 sterren. Een thrillerserie over de rechercheur Fabian Risk die je mee sleurt naar de lugubere kant van deze wereld. Vooral in Negen moest ik bepaalde alinea’s overnieuw lezen omdat ik gewoon niet kon geloven wat ik las!

Verder las ik deel 2 in de serie over 2 Italiaanse vriendinnen in Napels van Elena Ferrante. Zo boeiend, zodenieuweachternaam meeslepend dat je eigenlijk zelf het gevoel hebt onderdeel te zijn van het verhaal. Compleet anders dan mijn gebruikelijke genre maar vanaf deel 1 weet deze schrijfster mij in te pakken met haar prettige schrijfstijl en zit ik met smart op het volgende deel te wachten! Ik waarschuw je maar direct, begin in deel 1 De Geniale vriendin, en ik garandeer je vele uren leesplezier!

Doelen voor 2016…

Ik stipte het al even aan in Mijn doelen voor 2016 maar ook dit jaar ga ik weer voor 55 boeken. Dit keer geen onderscheid in wat voor soort schrijvers, gewoon 55 stuks. Misschien dat ik dankzij de Hebban Challenge onderweg nog een keer een mini challenge doe maar voor nu wil ik gewoon weer lekker lezen zonder dat ik me ergens echt op toe leg.

En ook dit jaar zal ik weer de nodige boekentips met jullie delen. Voel je nergens toe verplicht, maar als ik je wel heb overtuigd, laat het dan vooral even weten. Vind ik gewoon leuk!

20 comments

 1. Morgaine

  Ik haak, jij leest 😉 hahaha Go for it!

  X

  Beantwoorden

 2. Wanda

  Haken wordt niks bij mij joh… totaal geen geduld voor!

  Beantwoorden

 3. Sabine

  Leuk! Lijkt me ook best lastig om uit zoveel boeken de tops en flops te kiezen. Boeken zijn zo mooi vaak, kunnen me echt meeslepen. Helaas heb ik weinig tijd om te lezen, er rustig voor te gaan zitten. Jij gaat gewoon weer voor die 55, en al haal je het niet, ik vind 50 al megaveel hahaha!

  Beantwoorden

  1. Wanda

   Ik lees elke dag wel even… in het weekend ga ik er echt voor zitten maar dat lukt me doordeweeks ook meestal niet.

   Beantwoorden

 4. Natasja

  Ik hou ook van lezen. Ik heb weer een stapel naast mijn bed staan, die ik allemaal ga lezen. Soms zijn boeken niet door te komen dat had ik laatst met een boek van Tess Gerritsen. Ik heb daarom een heel stuk begin, toen wat van het midden en uiteindelijk het eind gelezen, tja niet boeiend het was Alarmfase Rood. Normaal vind ik haar boeken echt goed. Maar deze dus niet.

  Beantwoorden

  1. Wanda

   Soms kom je gewoon niet in het verhaal, overkomt me gelukkig niet vaak. Ik scan dan het verhaal, eigenlijk zelfde wat jij doet en dan vind ik het wel prima…

   Beantwoorden

 5. Anneloes en Janet

  Mmmm, ik hou van blogs over boeken 🙂 De grenzeloze was inderdaad veel te lang. Jammer want hij is een goede schrijver. Mijn persoonlijke favoriet uit 2015 was Kom hier opdat ik u kus van Griet op de Beeck. Ik dacht echt dat het verschrikkelijk zou zijn, geen idee waarom. Maar het is een mooi boek.

  Beantwoorden

  1. Wanda

   Heb ik ook gelezen, net als vele hemels van haar. Ook zo’n mooi boek!

   Beantwoorden

 6. Mrs. T.

  Ik wed dat Fortuna’s dochter van Isabelle je dan ook wel zal kunnen bekoren. Zeer de moeite waard vond ik.

  Beantwoorden

  1. Wanda

   Bedankt voor de tip! Ik noteer hem op mijn lijstje!

   Beantwoorden

 7. Olga

  Heb je ‘Het huis met de geesten’ ook gelezen? Dat is ook een boek van Allende en toevallig het eerste boek dat ik van haar las. Was meteen fan, al moet ik eerlijk bekennen dat ik niet alle werken even fijn leesbaar vind zijn. Soms is het inderdaad wat zweverig of te langdradig en dat pakt niet. Snap wat je bedoelt 🙂

  Beantwoorden

  1. Wanda

   Bedankt voor de tip! Ik zet hem op mijn lijstje!

   Beantwoorden

 8. Saar

  Veel leesplezier gewenst!

  Beantwoorden

 9. Nesrin

  Ik lees nog altijd weinig, er is helaas altijd wel een slap excuus om niet te lezen. Toch zet ik De Japanse Minnaar op het lijstje!

  Beantwoorden

  1. Wanda

   Leuk! Ben benieuwd wat je ervan zult vinden!

   Beantwoorden

 10. Koen

  Mooi lijstje. Ik zou ‘De Grenzeloze’ niet het slechtste boek noemen dat ik afgelopen jaar las. Ik ga De Japanse Minnaar opsporen. Mijn meest favoriete boek 2015 was ‘Oorlog en Terpentijn’ (Stefan Hertmans). Grootste flop: ‘Sneeuwstorm en Amandelgeur” Camillia Lackberg

  Beantwoorden

  1. Wanda

   Ik vond De Grenzeloze vooral teleurstellend, had er gewoon veel meer van verwacht maar zo gaat dat vaak met een serie. De eerste delen zijn geweldig en daarna is het net of de schrijver dat niveau niet kan evenaren of dat hij misschien een boek in te korte tijd moet afmaken…
   Oorlog en Terpentijn heb ik ook gelezen, maar heeft niet echt veel indruk op me gemaakt.

   Beantwoorden

 11. Sas

  Leuk om dit te zien! Ik heb eigenlijk echt te weinig boeken gelezen door het chaotische jaar. Gewoon geen rust en tijd voor gehad/gemaakt. In 2016 ga ik dat zeker meer doen! Ik hou wel van het genre boeken wat je leest dus altijd tof om hier boekentips te lezen! Ik heb ook een Hebban reading challenge ingesteld. Ben erg benieuwd..

  Beantwoorden

  1. Wanda

   Leuk! Ik zoek je op bij Hebban!

   Beantwoorden

 12. annemieke

  heel veel leesplezier gewenst

  Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.