Blankenberge

Blankenberge, de jaren ’60 parel aan de Belgische kust

Blankenberge, één van de meest populaire badplaatsen aan de Belgische kust. Ik moet toegeven dat ik er tot voor kort nog nooit van had gehoord. Heb ik al die jaren iets gemist en is dit dus echt the place to be of kun je het wat mij betreft rustig overslaan? Ik deel natuurlijk mijn ongezouten mening met je!

Onlangs waren we een weekendje in het pittoreske Brugge. Vanuit daar is het nog geen 20 minuutjes rijden naar de Belgische kust. Eerste optie is dan vrijwel Blankenberge. De zon scheen volop, dus we besloten ons uitje nog met een paar uurtjes te verlengen en eerst nog even te gaan uitwaaien op het strand. Althans, dat was onze bedoeling.

Eerst even rondkijken…

Eenmaal in Blankenberge aangekomen, maakten we zoals gebruikelijk eerst een rondje door het plaatsje. Even oriënteren of het inderdaad de moeite waard is om de auto in een ongetwijfeld dure parkeergarage te stallen. Onze eerste indruk is goed, het ziet er levendig uit en het oogt gezellig met her en der wat terrasjes en een nostalgische draaimolen voor de kids. De auto wordt geparkeerd bij het station en te voet gaan we richting het centrum. Onderweg worden we nog vriendelijk begroet door een blond knulletje van een jaar of vier met de woorden: “Goedemorgen, meneer & mevrouw”.

Blankenberge

Eenmaal in het centrum valt de drukte onmiddellijk op. Het wemelt er van de mensen, zelfs op het relatief vroege tijdstip. Het is tenslotte maandag rond de klok van 11. Wat vooral opvalt, is de grijze golf. Her en der schiet ons wat jongvolk voorbij maar het 60+ gehalte is hoog.

Het centrum bestaat uit één lange straat met overal de nodige vertakkingen. Weinig leegstand, in tegenstelling tot hier. Alle merken zijn vertegenwoordigd maar ook de nodige boetiekjes. Aangezien wij er niet zijn om te winkelen, gaan we direct door richting de boulevard. Deze is niet te missen, gewoon de massa volgen.

Blankenberge

Op de boulevard aangekomen, kijken we onze ogen uit. Is dit nu zo’n populaire badplaats? Achter ons rijzen de jaren 60 blokkendozen op. Kilometers lang grauw beton. Verder vallen vooral de vele verkoopborden op. In onze ogen vrij logisch want zo’n vakantie-appartement met slechts een paar vierkante meter, veelal zonder balkon, trekt ons in ieder geval totaal niet.

Blankenberge

Op naar het strand van Blankenberge!

Voor ons ligt het strand. Althans, het is even zoeken. Het strand is volgebouwd met tig beachclubs. Op dit moment is het daar nog relatief rustig en staat de muziek nog zachtjes. Ik kan me echter zo voorstellen dat het ’s avonds één grote discogebeuren is. Daar ergens achter zien we iets wat voor strand door kan gaan. Dat hele hutje mutje gebeuren trekt ons niet, dus we gaan aan de wandel richting de pier.

Blankenberge

Onderweg blijven we ons maar verbazen over de blokkendozen, de één nog grauwer dan de ander. Het is een flink eindje lopen wil je voorbij de beachclubs komen. Uiteindelijk kom je dan bij het deel terecht waar de strandhuisjes gezellig dicht op elkaar zijn gestouwd. Ook iets wat ons totaal niet kan bekoren. Gezellig op zondagmiddag naar het strand terwijl je buren op nog geen halve meter van je af zitten. Het benauwt ons in ieder geval enorm.

Blankenberge

Bij de pier aangekomen, nemen we hier natuurlijk even een kijkje. Het is hier vrij rustig maar ook dit is bepaald niet te vergelijken met het mooie goudgele strand van Ameland.

Blankenberge

We houden het dan ook vrij snel voor gezien en gaan terug naar de parkeergarage. Blankenberge, ongetwijfeld voor velen the place to be maar ben je wat meer op je rust gesteld en wil je genieten van het ruisen van de golven, dan kun je Blankenberge beter laten voor wat het is.

10 comments

 1. Helena

  Ik deel je mening, ben er ook ooit 1 keer geweest vanuit Brugge en de conclusie was toen al: nooit meer 🙂 en met dat ik je blog lees, bedenk ik me dat het vast weer eens tijd is voor een weekendje Vlieland 🙂 Ik ga maar eens rondneuzen naar een leuke aanbieding 🙂

  Beantwoorden

  1. Wanda

   Oh, Vlieland… daar ben ik nog nooit geweest maar zou ik best een keertje naar toe willen! De Nederlandse kust vind ik trouwens ook niet bijzonder mooi hoor, althans Zuid-Holland niet, Noord-Holland wil nog wel maar de mooiste stranden vind je toch echt op onze Waddeneilanden.

   Beantwoorden

 2. Morgaine

  Blankenberge is het Zandvoort van Nederland, hahahahaha en die strandhuisjes staan hier als ze er al zijn ook hutje mutje, dat lijkt zo te horen, ze houden elkaar in balans, lol, nog even en ze zijn weer verdwenen ook, op naar de stalling tot volgend jaar 😉

  En dit keer heb jij onder een hunebed gezeten, echt nog nooit eerder op tv ook gezien? In een reisprogramma of zo? Want daar komt het toch of kwam het met regelmaat voorbij en nog wel… omdat het dus de meest bekende badplaats van België is en die grijze golf is ook bekend, net als in Spanje, de Costa de Sol 😉

  X

  Beantwoorden

  1. Wanda

   Nee, het is me al die jaren nooit bijgebleven in ieder geval. Misschien dat ik het een keertje heb gezien maar dat ik toen al dacht, laat maar zitten. Maar goed, nu zijn we er geweest en weten we het helemaal zeker!

   Beantwoorden

 3. Ferry & Jacqueline

  het is daar ook heel mooi om te zien aan de strand. Wat leuk dat daar strandhuisjes hebben. De omgeving is gezellig druk. Daar hou ik zo van. In Scheveningen zijn wij ook van de zomer geweest. Het is daar ook heel gezellig. Toen was 26 graden. Echt lekker weer. Wij zijn toen overal geweest. En ook lekker gegeten. wij hebben toen ook veel foto’s gemaakt. Ook andere plekes ook. Het moet nog komen op onze blog. Mooie foto’s heb je gemaakt Wanda.

  Beantwoorden

 4. ~ Inge ~

  Ben er nog nooit geweest. Strand, zee, boulevard etc vind ik heerlijk…maar die flatgebouwen!! Echt milieuvervuilend! Jammer hoor! Neem dan maar voorbeeld aan bv Scheveningen…daar staan wel mooie (bescheiden) flatgebouwen. Groot gelijk dat jullie weer vertrokken zijn: op naar mooiere plekjes!! Fijne dag!

  Beantwoorden

 5. Sabine

  Ik ben er nooit geweest maar als ik dit zo zie ben ik het meteen volledig met je eens. Nieuw voor mij 🙂 Sowieso houd ik niet zo van drukke stranden met alleen maar saaie flats.

  Beantwoorden

 6. Conny

  Iedere kust heeft weer z’n eigen sfeer en eigen charme. De Belgische kust ook, ondanks dat niet iedereen de charme ziet. Ik kom heel vaak in Oostende en ook daar staan hoge flats langs de boulevard en zie je veel grijs en hoor je veel Frans. Toch heeft het wel wat. Een beetje jaren-50 gevoel. In Oostende zie je nog geen beachclubs, hoewel er nu toch wel een stuk of drie te vinden zijn. Ik vind dat een verrijking. En de strandhuisjes is typisch voor de Vlaamse kust. Toch ook best handig, want je hoeft dan niet met je strandstoeltjes te sjouwen. Het beneemd je als wandelaar echter wel het zicht op de zee.
  Tja, zo is het overal anders. Gelukkig maar.

  Beantwoorden

 7. Saskia

  Ik blijf het zo moi vinden van die kusten<3

  Beantwoorden

 8. LJ

  Blankenberge is veruit het lelijkste stukje Belgische kust 🙂 maar eerlijk, onze hele kustlijn is zo volgebouwd.. Hier en daar vind je misschien nog een zandduintje… ’t Is triestig hoor!!

  Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.