Forggensee Füssen

4x Tips voor Füssen en omgeving

Füssen, ook wel het romantische hart van Beieren genoemd. Een pittoresk stadje in de provincie Allgäu op de grens van Zuid-Duitsland en Oostenrijk. Een regio die bekend staat vanwege zijn vele meren, zijn prachtige vergezichten, het glooiende landschap maar ook het begin van de bergen. Maar waarom zou je Füssen en haar omgeving op je wishlist moeten zetten? Ik deel 4 tips met je. Wedden dat je daarna net zo enthousiast bent als ik?

Algemene achtergrondinformatie

Füssen is een middelgrote stad van bijna 15000 inwoners in de regio Zwaben, Landkreis Ostallgäu in het bondsland Beieren. De stad ligt in het zuidwesten van Beieren in de uitlopers van de Alpen en vormt het eindpunt van de Romantische Strasse. Füssen ligt aan de oude Romeinse Via Claudia Augusta en aan de rivier de Lech. De gemeente grenst aan Oostenrijk. Ten westen van de stad ligt de Hopfensee en ten noorden de Forggensee.(bron: www.romantischestrasse.nl)

1. Het stadje zelf zorgt voor urenlang slenterplezier

Füssen

Het kleurrijke centrum met zijn prachtige oude vakwerkhuizen is zeker een bezoekje waard. Kledingwinkels worden hier afgewisseld met de zogenaamde klederdrachtwinkels. Ook vind je hier nog vrij veel winkeltjes die handgemaakte producten aanbieden. Terrasjes zijn er in overvloed en de sfeer doet in zekere zin wel Italiaans aan wat ook zeker komt door de vele Italiaanse ijssalons in het centrum. Kortom, een stadje met een historische centrum wat zeker de moeite waard is. Let vooral ook eens op de prachtige gevels. Een plaatje toch?

Füssen

Maar ook de omgeving van Füssen is zeker de moeite waard. Kijk maar eens!

2. Het prachtige Schloss Neuschwanstein is een absolute must see!

Schloss Neuschwanstein

Dit prachtige kasteel wat al sinds 1886 is geopend voor het publiek werd ooit gebouwd door Koning Ludwig II. Dit kasteel is terecht dé trekpleister van Beieren. Jaarlijks komen er meer dan 1,4 miljoen zich hier vergapen. Zowel aan het prachtige kasteel maar ook aan de zalen en vertrekken die voor het publiek toegankelijk zijn. Ook het uitzicht op de omgeving is vanaf het kasteel adembenemend. Mocht je een bezoek aan dit kasteel willen brengen, lees dan even mijn tips!

3. De Lechfall, een oase van rust

Lechfall Füssen

De Lech is de rivier die door dit prachtige gebied stroomt. Onderweg zul je ongetwijfeld een aantal keren deze rivier oversteken. Maar niet te ver van Füssen zelf kun je een kijkje nemen bij de waterval van Lech. Deze kleine waterval is zeker een stop waard. Een plekje om even te genieten van het uitzicht, maar vooral om ook even een oase van rust te evenaren.

4. Neem ook eens een kijkje bij de prachtige meren, Weissensee & Forggensee

Meren in overvloed in dit gebied. Meren die stuk voor stuk de moeite waard zijn. Op sommigen kun je een rondvaarttocht maken of rondom heerlijk wandelen of lekker genieten van het prachtige uitzicht. Bij bijna alle meren geldt dat je rondom uitzicht hebt op het begin van de Alpen. Onderstaande foto is trouwens genomen bij de Weissensee.

Weissensee Füssen

Een rondje rondom dit meer neemt ongeveer zo’n 1,5 uur in beslag.

Forggensee Füssen

Maar mijn persoonlijke favoriet is de Forggensee. Deze stuwmeer wordt jaarlijks in het najaar leeggepompt en laat men vervolgens in het voorjaar weer vol water lopen. In tegenstelling tot de Weissensee kun je hier een rondvaart maken en op diverse plekken stoppen. Ook zeilen is hier enorm in trek. Rondom de Forggensee vind je trouwens ook meerdere campings. Een wandeling rondom dit meer neemt wel enige tijd in beslag. Het meer is namelijk bijna 9 km lang en zo’n 3 km breed. Bij helder weer kun je trouwens zelfs Schloss Neuschwanstein zien opdoemen met de bergen op de achtergrond.

Forggensee Füssen

Forggensee Füssen

Kortom, een omgeving waar natuurliefhebbers hun hart op kunnen halen, waar heerlijk kan worden gewandeld maar waar ook genoeg leuke stadjes zijn waar het heerlijk vertoeven is

Ben jij weleens in deze regio geweest? Mocht je nog tips hebben, dan hoor ik het graag!

 

10 comments

 1. Morgaine

  Het is ook zo prachtig daar, bij die meren en echt oude kastelen of slotten, maar hier ben ik denk ik niet geweest, wel in het zwarte woud gebied meer de kant van Limburg op kan ik mij nog herinneren maar dat is lang geleden.

  Prachtige foto’s ook, vooral de laatste!

  X

  Beantwoorden

  1. Wanda

   Zwarte Woud zijn we wel door heen gereden maar verder nog nooit echt een kijkje genomen. Wordt de hoogste tijd dus!

   Beantwoorden

 2. Mrs. T.

  Het ziet er prachtig uit daar. Nooit geweest. Waarom laten ze dat stuwmeer eigenlijk leeglopen?

  Beantwoorden

  1. Wanda

   Ik begreep uit de borden die rondom het meer staan dat het te maken heeft omdat het oorspronkelijk als stuwmeer is aangelegd en vooral dient als wateropvang als de rivier Lech door de sneeuwval na de winter overstroomt. Dit water wordt namelijk opgevangen in de Forggensee en zodoende bereikt het meer dan midden juni zijn dieptepunt.

   Beantwoorden

 3. Sabine

  Volgens mij ben ik daar nooit geweest, maar wát mooi zeg! Die laatste foto vind ik echt om in te lijsten trouwens!

  Beantwoorden

  1. Wanda

   Je brengt me wel op een idee!

   Beantwoorden

 4. Nesrin

  Wat ziet het er mooi uit. Prachtig kasteel en dat rivier ziet er betoverend uit. Je hebt echt hele mooie foto’s gemaakt.

  Beantwoorden

  1. Wanda

   Ja, dat kasteel is echt een aanrader! Een absolute must see als je in die regio op vakantie bent.

   Beantwoorden

 5. Lizette

  Het kasteel lijkt me waanzinnig mooi! Fijn om te lezen en te zien dat ook de omgeving heel mooi is, dus genoeg te doen daar.

  Beantwoorden

  1. Wanda

   Ja hoor, in die regio kun je genoeg doen. Prachtig mooie natuur, dus prima wandel- en fietsgebied. Ook leuke omringende dorpjes en bergen, dus absoluut een gebied waar je je echt niet hoeft vervelen!

   Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.