Wachttoren Kamp Amersfoort

Kamp Amersfoort, indrukwekkend door zijn eenvoud

In totaal zijn er in Nederland drie bekende voormalige kampen; Kamp Westerbork, Kamp Vught en Kamp Amersfoort. Alle drie de kampen hebben één ding gemeen, namelijk dat ze elk op hun eigen manier de gruwelen van de oorlog vertellen. Helaas is ook veel verloren gegaan omdat de Nederlandse regering na de oorlog besloot om de kampen volledig te ontruimen.

Toch zijn het nog steeds indrukwekkende plekken. Plekken waar de tijd lijkt te hebben stil gestaan en van bezinning en herdenking. Plekken die wat mij betreft nooit maar dan ook echt nooit verloren mogen gaan. Simpelweg omdat het ook anno 2018 van belang is om de geschiedenis achter onze vrijheid te kennen. Te weten dat vele mensen hun levens hebben gegeven en dat vrijheid niet iets vanzelfsprekend is.

Kamp Amersfoort

Ten tijde van WOII was Kamp Amersfoort vooral een doorgangs- en gevangenkamp dat onder toezicht van de SS stond. Het waren veelal mannen die in Kamp Amersfoort terecht kwamen, slechts weinig vrouwen werden hier opgesloten. Helaas is ook hier weinig bewaard gebleven van het oorspronkelijke terrein. De barakken en andere onderkomens hebben plaatsgemaakt voor gebouwen van de politieschool.

Alleen de oorspronkelijke wachttoren, de appèlklok en de schietbaan herinneren nog aan de verschrikkelijke tijd.

Wachttoren Kamp Amersfoort

Appelklok Kamp Amersfoort

Films en maquette vertellen het verhaal van Kamp Amersfoort

Net als in Kamp Westerbork vind je in Kamp Amersfoort weinig van het oorspronkelijke kamp terug, toch maakt het indruk. Deels komt dit doordat een vrijwilliger ons het verhaal over het leven in Kamp Amersfoort vertelt, deels ook door de twee bijzondere films die ons getoond worden.

Eentje over het reilen en zeilen van het kampleven en eentje met getuigenissen van mensen die of zelf in het Kamp hebben gezeten of wiens familie in het kamp hebben gezeten. Stuk voor stuk indrukwekkende verhalen die maar al te goed duidelijk maken dat er verschrikkelijke dingen hebben plaatsgevonden in dit kamp.

Rozentuin Kamp Amersfoort

Na de oorlog hebben enkele overlevenden hun herinneringen vormgegeven in kunstwerken. Zo werd de Rozentuin nagemaakt waarin gevangenen geheel willekeurig soms uren moesten staan.

Een ander opvallend monument is De Stenen Man die door een overlevende van het kamp is gemaakt ter nagedachtenis aan de gevangenen die Kamp Amersfoort niet hebben overleefd. Dit monument staan aan het einde van de 320 meter lange schietbaan en alleen al tijdens de wandeling hier naar toe, voel je je op de één of andere manier verbonden met de slachtoffers die het leven hebben gelaten op deze schietbaan.

De Stenen Man Kamp Amersfoort

Ook de tekst op De Gedenksteen laat ons zeker niet onberoerd, net als de wandeling langs het oorspronkelijke prikkeldraad.

Gedenksteen Kamp Amersfoort

Kamp Amersfoort

Nuttige informatie:

  • het terrein is vrij toegankelijk
  • het is absoluut aan te raden om het herdenkingscentrum te bezoeken, entree is € 5,00 p.p. en hiervoor krijg je dan een rondleiding in het gebouw met lezing van een vrijwilliger en de gelegenheid om 2 films te bekijken.
  • meer weten over Kamp Amersfoort? Op de site van Kamp Amersfoort vind je meer informatie over de herdenkingen, tentoonstellingen en andere zaken.

 

18 comments

  1. Lodi

    Wat een goede tip, ik wil hier zeker heen met de jongens als ze wat ouder zijn. Ontzettend interessant.

    Beantwoorden

  2. Laura

    Wat een goede tip! Erg interessant om eens naartoe te gaan.

    Beantwoorden

  3. Laura

    Wij zijn enkele jaren geleden geweest naar Vught en phuuh.. Ik was daar toch eventjes niet goed van..

    Beantwoorden

  4. Amelie

    Ziet er de moeite waard uit om te bezoeken!

    Beantwoorden

  5. gea

    Ik ben er nooit geweest, maar ziet er interessant uit.

    Beantwoorden

  6. Janine

    Wat een goede tip! Ik ben er nog niet geweest maar zeker een keer de moeite waard.

    Beantwoorden

  7. Gerda Esser

    Hallo Wanda

    Ik ben weer bij gelezen
    en heb weer genoten van jou mooie foto’s
    en verslagen

    Liefs Gerda

    Beantwoorden

  8. zebrazonderstrepen

    Leuk tip, ziet daar de moeite uit

    Beantwoorden

  9. Aniek

    Ik ben hier nog nooit geweest, maar het lijkt me indrukwekkend. Ook al is er van het kamp weinig meer te zijn, de sfeer blijft er wel hangen, lijkt me.

    Beantwoorden

  10. Bianca

    Mooie omgeving zo te zien. Hier hebben we ook heel veel van die herdenkingsplaatsen.

    Beantwoorden

  11. Nicole Orriëns

    Wauw, dat ziet er indrukwekkend uit. Ik ben daar nog nooit geweest.

    Beantwoorden

  12. Patricia Schmitz-Heres

    Wat jammer dat er zo weinig van het voormalige kamp over is. Ik vind het altijd jammer dat de geschiedenis zo minder tastbaar wordt. Maar wel heel mooi dat je het voormalige kampterrein deels nog wel kunt bezoeken. Ik ga er zeker een keer naar toe!

    Beantwoorden

    1. Wanda

      Ja, dat vind ik zelf ook jammer. Ik denk dat de Nederlandse regering in de jaren ’60 niet heeft kunnen overzien wat voor belang zo’n plek heeft, ook nu nog steeds.

      Beantwoorden

  13. Anne - Ditisanne.nl

    Mooi! Ik zat vroeger op school in Amersfoort, vlak achter dit kamp. Toen we tijdens een tussenuur een rondje gingen lopen, stuitten we ineens op de wachttoren, wat best wel even schrikken was…

    We gaan in de zomer naar Auschwitz, lijkt me ook ontzettend indrukwekkend!

    Beantwoorden

    1. Wanda

      Daar wil ik ook zeker nog een keertje heen! We zijn wel al in Terezin in Tsjechië geweest en in Buchenwald in Duitsland. Beide ook erg indrukwekkend.

      Beantwoorden

  14. Frederique

    Ik kan zelf niet goed tegen dit soort locaties maar ik zal wel met kids een keer gaan. Het is wel heel leerzaam en indrukwekkend.

    Beantwoorden

  15. Marjolein

    Ik wist hier het bestaan niet van, wat goed om er aandacht aan te besteden!

    Beantwoorden

  16. Sabine

    Lijkt me erg interessant om naartoe te gaan. Altijd best een bijzonder bezoek, een concentratiekamp. Ik ken in dit Nederlandse rijtje alleen Kamp Westerbork en dat vond ik ook best indrukwekkend, ook al is er maar weinig over.

    Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.